Від чого залежать розміри допомоги при народженні дитини?

Держава гарантує батькам надання допомоги при народженні дитини. На питання стосовно розмірів цієї допомоги відповідає головний спеціаліст відділу соціальної допомоги управління соціального захисту населення Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Оксана Слюсар.
– Чи залежить розмір допомоги на другу дитину від того, коли народилась перша дитина?
– Не залежить. Визначаючи розмір допомоги, беруть до уваги кількість новонароджених і усиновлених дітей (у тому числі вже померлих), які знаходились до народження дитини на утриманні особи, якій призначається допомога, її чоловіка (дружини). Водночас не враховуються повнолітні діти чоловіка, яких дружина не всиновлювала.
– Який розмір допомоги у випадку, якщо жінка народила другу дитину, але раніше відмовилась від виховання першої дитини?
– Допомогу призначають і виплачують як на першу дитину, оскільки при підрахунку кількості дітей не враховують, зокрема тих, від виховання яких вказана особа відмовилась, а також переданих на виховання іншій особі.
– Який розмір допомоги у випадку народження двійні?
– При народженні двійні або більшої кількості дітей кожна дитина з їх числа вважається наступною. А отже при народженні двійні на першу дитину буде призначена допомога як на першу, на другу – як на другу.
– Жінка, яка вийшла заміж вдруге, народжує дитину. В сім’ї вже є двоє дітей чоловіка (або її діти) від першого шлюбу. Який буде розмір допомоги?
– В цій ситуації розмір допомоги буде виплачений як на третю дитину.
– Жінка, яка в другому шлюбі, народжує. У неї є двоє дітей, яких виховує батько (перший чоловік). Який буде розмір допомоги?
– Допомогу буде виплачено, як на першу дитину, оскільки при визначенні розміру допомоги не враховують дітей, від виховання яких особа відмовилась, а також дітей, які передані на виховання іншій особі.
– Який розмір допомоги при народженні дитини у разі народження дитини під час перебування жінки в слідчому ізоляторі або установі виконання покарань?
– Адміністрація ізолятора або установи у 10-денний строк після отримання заяви матері про призначення допомоги при народженні дитини подає її заяву і копію свідоцтва про народження дитини до органу соціального захисту населення.
У разі перебування дитини разом з матір’ю в слідчому ізоляторі або установі виконання покарань допомога призначається і виплачується в розмірі, встановленому для першої дитини, шляхом перерахування на відкритий у банківській установі вкладний (депозитний) рахунок дитини на підставі звернення адміністрації слідчого ізолятора або установи виконання покарань за умови, що звернення за її призначенням надійшло не пізніше 12 календарних місяців після народження дитини.
Кошти, що зберігаються на рахунку такої дитини в банківській установі, можуть бути використані:
– матір’ю дитини у разі її звільнення та перебування дитини з матір’ю;
– батьком дитини чи опікуном, які забрали дитину з відповідної установи;
– дитиною – після досягненню нею повноліття, у разі коли кошти не були використані одним з батьків чи опікуном.
Довідково:
У 2014 році розмір допомоги при народженні першої дитини (при незмінності у законі про бюджет розмірів затверджених прожиткових мінімумів) буде складати:
з 1 січня – 30 960 гривень, з яких 10 320 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 24 місяців;
з 1 липня – 31 770 гривень, з яких 10 590 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 24 місяців;
з 1 жовтня – 33 060 гривні, з яких 11 020 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 24 місяців.
Розмір при народженні другої дитини (при незмінності у законі про бюджет розмірів затверджених прожиткових мінімумів) буде складати:
з 1 січня – 61 920 гривні, з яких 10 320 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 48 місяців;
з 1 липня – 63 540 гривні, з яких 10 590 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 48 місяців.
з 1 жовтня – 66 120 гривні, з яких 11 020 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 48 місяців.
Розмір при народженні третьої і кожної наступної дитини (при незмінності у законі про бюджет розмірів затверджених прожиткових мінімумів) буде складати:
з 1 січня – 123 840 гривні, з яких 10 320 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 72 місяців;
з 1 липня – 127 080 гривні, з яких 10 590 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 72 місяців.
з 1 жовтня – 132 240 гривні, з яких 11 020 буде виплачуватись одноразово, а решта рівними частинами протягом 72 місяців.
Потрібно зазначити, що допомога при народженні дитини призначається опікуну на кожну взяту під опіку дитину у розмірі, установленому при народженні першої дитини. А у випадку якщо дитину (на яку призначають допомогу) влаштовано у дитячий заклад на повне державне утримання, допомога призначається і виплачується також у розмірі, встановленому при народженні першої дитини. Гроші при цьому перераховують на відкритий у банку рахунок дитини.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x