Затримання сільського голови Свидівка. Продовження теми

Затримання сільського голови Свидівка. Продовження теми

Нещодавно гучного розголосу набула інформація про затримання працівниками СБУ та Генпрокуратури сільського голови одного з сіл Черкаського району та двох підлеглих. Звинувачували посадовців у хабарництві. Очільниця села Світлана Вовк розповіла свою версію подій, повідомляє «Черкаський край».

Версія правоохоронців
Прес-служба СБУ тоді повідомила: «правоохоронці задокументували, що голова сільради разом з землевпорядником та державним реєстратором вимагали у місцевого підприємця 184 тисячі доларів США за виділення землі. На шести з половиною гектарах земель громади, розташованих поруч з обласним центром, бізнесмен планував розпочати комерційну забудову. Співробітники спецслужби взяли чиновника поблизу сільської ради під час отримання частини хабара у сумі сто сімдесят тисяч американських доларів. Пізніше у приміщенні сільради були затримані обидва спільники голови. Відкрито кримінальне провадження за ч.4 ст.368 Кримінального кодексу України. Триває досудове слідство».
Прокурор ГПУ Володимир Гуцуляк під час брифінгу, який транслював телеканал «112 Україна», повідомив деталі резонансного затримання: до сільської ради завітали співробітники Служби безпеки України та Генеральної прокуратури і затримали під час одержання хабара очільницю села Світлану Вовк. Згодом було взято і двох її підлеглих. Хабарництву начебто «допомагав» керівник громадської організації «Агенція антикорупційних реформ» Микола Ладан.

Світлана Вовк прийшла у редакцію
Після такого гучного затримання несподівано було побачити у редакції «Черкаського краю» сільського голову Свидівка Черкаського району Світлану Вовк. Схудла, стомлена, зневажена Світлана Миколаївна попросила надати можливість розповісти землякам, як все відбувалося. За журналістськими стандартами, обидві сторони ситуації вправі сказати своє слово. Тому ми погодилися викласти на сторінках газети і її історію.
Тут варто зазначити, що Світлана Вовк 36 років працювала в Свидівоцькій сільській раді, тричі поспіль обиралася громадою на посаду сільського голови. Користувалася авторитетом не лише у селі та Черкаському районі, а й мала вагоме слово в області. До її думки прислухалися, з нею радилися. Подейкують, що з нагоди 25-річчя Незалежності України громада подала клопотання про нагородження Світлани Вовк орденом княгині Ольги. Три місяці тому поховала чоловіка, який помер від швидкого перебігу онкохвороби. І раптом таке повідомлення… Багато людей повірили в офіційну інформацію СБУ та ГПУ, а хто й засумнівався, все ж спілкування з нею припинили.

— Світлано Миколаївно, що привело вас у «Черкаський край»?
— Як сільський голова, обрана громадами сіл Сокирно і Свидівок, хочу донести правду не тільки до земляків, але й всій Україні, що розповсюджена в ЗМІ інформація про моє затримання в зв’язку з отриманням хабара не відповідає дійсності. Під час обшуку в сільській раді, в моєму та синовому домоволодінні, навіть у сусідів заборонених предметів, грошових статків та навіть самого предмета хабара знайдено не було. Натомість на всю країну прозвучало, що я начебто отримала кількамільйонний хабар.

— У чому вас звинувачують правоохоронці?
— Події, які розцінюють як мій злочин, розгорнулися ще в кінці минулого року. До мене як до сільського голови прибережних сіл Свидівок і Сокирно звернулася людина з Києва, яка захотіла отримати земельну ділянку для створення дачного кооперативу. Я пояснила, що земля передається в оренду тільки з аукціону, але це не влаштувало відвідувача. Коли я почала пропонувати ділянки в різних місцях, він усе ж не погоджувався на аукціон, а побачивши на столі давній проект спортивного комплексу, заявив: «Ми — велика інвестиційна компанія, можемо збудувати у Свидівку величезний сучасний спортивний комплекс, і кошторис у 50 мільйонів гривень нам під силу».
— Та в Свидівку інша серйозна проблема, — продовжила Світлана Вовк. — Екологічні проблеми довкіллю спричиняє нечищена меліоративна система, канава якої протяжністю 42 кілометри знаходиться на території сільської ради. Ситуація з забрудненням канави украй важка і потребує негайного вирішення. Через її засмічення кожної весни в селі катастрофа: затоплюються сільські двори, городи, погреби. Ця канава уже майже 40 років не чистилася й становить екологічну загрозу для жителів села. Скільки років ми намагалися вибити кошти на її очищення з обласного, районного бюджетів… Сільська рада багато років підряд зверталася до всіх гілок влади, в управління меліоративних систем, але чули одну відповідь: грошей немає. Рада просила також керівництво передати систему меліорації на сільський баланс, щоб ми могли проводити планове очищення за бюджетні кошти, але отримували відмову.
— Ми запропонували законний варіант виділення землі під дачне будівництво, — пояснює Світлана Миколаївна. — Депутати Свидівоцької сільської ради за моєї відсутності, бо була у відпустці, проголосували за виділення земельних ділянок під дачне будівництво жителям міста Київ. Їхній представник, враховуючи необхідність рятували село, пообіцяв профінансувати очищення меліоративної системи. Прозоро була укладена тристороння угода з «Агенцією антикорупційних реформ» та управлінням меліоративних систем про очищення канави. Вартість робіт мала сягати понад 4,5 мільйона гривень. 2016 року планувалося освоїти півмільйона гривень, а далі за планом проводити поетапно. Роботи з очищення канави вже розпочалися. Землевпорядні документи потихеньку поступали в сільраду.

— У ЗМІ повідомили про неймовірно великий хабар, який ви начебто отримали як подяку за сприяння у виділенні киянам землі.
— Та я навіть не бачила тих грошей… Вони, не знаю, хто це були, приїхали до сільської ради, це вже розказують очевидці — люди, сусіди — їх приїхало дуже багато, і вони занесли ці торби… Я у цей час перебувала в відпустці, вони не знали що робити. Тоді занесли ці пакунки в сесійну залу сільради, це все розложили, тут же працювало телебачення, почали все це знімати, а мене тут і близько не було. Після цього правоохоронці прийшли до мене додому, я саме займалася господарськими справами, а вони почали робити обшук у мене в хаті, у будівлі сина, будівлі сусідів. Усе перерили, повикидали все з холодильника і морозильних камер, стіни простукували, а нічого протизаконного немає… Сину не віддали копію протоколу обшуку, чим порушили закон. Питаю сина, що ти там підписував? Син відповів, що забрали ноутбук, телефони, банківські карточки, де на рахунках одні борги. Крім того, вкрали талони на бензин, і не зазначили це як вилучення у протоколі.
Здому мене привезли в сільську раду, звелівши взяти ключ від кабінету. Звідти пересадили в другу машину і повезли на Київ. Заборонили спілкування з колегами. Очевидці обшуку в кабінеті говорять, що вони зайшли в мій робочий кабінет, нікого туди не пускали, обшук проводили без свідків, а потім запросили понятих для підпису протоколу. Заодно стерли запис відеоспостереження з камери у кабінеті сільського голови.
У Києві мене привезли в генпрокуратуру і тримали того дня до пізньої ночі. Дали державного адвоката, я їм усе це, що тільки що вам переповідаю, розказала. Тиждень пробула під вартою. Зранку з камери попереднього утримання везли в суд, з суду вночі привозили назад, жила на одній воді. Черкаські адвокати, яких найняли мої знайомі, два дні не могли мене знайти у столиці. Потім перевели в слідчий ізолятор на Лук’янівці, тримали в одній камері з кримінальними злочинцями.

— На яких умовах відпустили на волю?
— У суботу 30 липня Печерський районний суд столиці обрав запобіжний захід взяти мене під варту терміном на два місяці з альтернативою застави, зобов’язав носити електронний браслет та уникати спілкування з представниками Свидівської сільської ради. Генпрокуратура наполягала на утриманні під вартою, мовляв, я можу впливати на слідство. Але державний адвокат просив суддю відпустити мене під заставу, оскільки співпрацюю зі слідством. Присудили заставу в розмірі 435 тисяч гривень. У мене таких коштів не було, і в дітей статків немає. Але друзі, які вірять у мою невинуватість, і місцеві жителі зібрали необхідну суму та внесли заставу в надії, що в разі доведення моєї правоти гроші повернуться. Сподіваюся, що черкаські захисники доведуть слідству, що я не хабарниця і не зробила злочину проти громади. Повірте мені, це правда.

Ситуацію погодився прокоментувати захисник Світлани Миколаївни, адвокат Андрій Вовк:
— Під час анонсованого 29.07.2016 року гучного затримання посадовців в с.Свидівок, ще навіть до закінчення слідчих дій, Генеральною прокуратурою України на своєму сайті висвітлено недостовірну та спотворену інформацію. Так В.Гуцуляк, начальник департаменту розслідування особливо важливих справ у сфері економіки, повідомив, що під час отримання хабара затримано сільського голову с.Свидівок. Насправді ж у цей день сільський голова перебувала у відпустці, ні в цей день, ні протягом двотижневої відпуски до цього, сільської ради не відвідувала. В той час, коли працівники прокуратури навідались до посадовця, остання займалася господарськими справами у себе вдома, ні з якими особами не зустрічалася й відповідно грошей не отримувала. Під час обшуку, який проводився з численними порушеннями вимог кримінально процесуального кодексу, жодних заборонених речей та неправомірної вигоди виявлено не було. Більше того, обшук у сільській раді, як і в житлі землевпорядника та державного реєстратора, результатів, які жадала прокуратура, не дав, там теж не виявили предмета хабара, заборонених речей, грошових коштів та цінностей. Тому, як стверджують свідки, грошові кошти, які заявник планував передавати посадовцям сільради для їхньої провокації, були перенесені оперативними працівниками з машини так званого хабародавця, до приміщення сільської ради, де в сесійній залі показово розкладені та сфотографовані. Насправді ж ці гроші ніякого стосунку до сільської ради чи сільського голови не мають, адже знаходилися в машині заявника і їх ніхто в нього не брав та не погоджувався взяти за вчинення дій на його користь.
Окрім того, прокуратурою звинувачуються у вчиненні злочину разом з сільським головою й інші працівники сільради, проте підозри їм до цього часу не оголошені. Це свідчить про необґрунтованість обвинувачень та замовний характер кримінального провадження.
Під час проведення слідчих дій допущені численні порушення кримінально-процесуального закону. Так, сільському голові, а також землевпоряднику не залишені копії протоколів обшуків, що створює можливості для їх фальсифікації. Окрім того, слідчі Генеральної прокуратури не уповноважені розслідувати кримінальні провадження з сумою неправомірної вигоди більше 500 мінімальних зарплат, яка в даному випадку на думку прокуратури складає 3295 мінімальні зарплати. Судова практика в таких справах йде до визнання доказів не допустимими та виправдання осіб, на що і розраховуємо, якщо на суд не буде чинитися тиск.

Коментар еколога Людмили Ткаченко:
«Усього за даними кадастрової карти, яка знаходиться в загальному доступі знаходиться в приватній власності на землях Водного фонду приблизно 166 ділянок на загальну площу більше 100 гектарів. На цьому громадськість зауважувала ще взимку цього року.
Проте, бездіяльність Державної екологічної інспекції у Черкаській області на чолі з виконуючим обов’язки начальника Поліщуком С.А. просто вражає. Спеціалістами інспекції проведено вже дві планові перевірки Свидівоцької сільської ради і в обох випадках не виявлено порушень вимог земельного та водного законодавства. Остап Семерак, черкаська екологічна інспекція ніби самоусувається від виконання покладених на неї обов’язків та повноважень.
Як результат незаконна забудова прибережної захисної смуги збільшується.
Також вражає твердження екологічної інспекції про те, що вони разом з еко-активістами виявили початок незаконного будівництва.
Тоді як ними було здійснено виїзд виключно за громадської ініціативи і досі не вжито заходів реагування».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x