Золотоніські лісівники облаштували старовинні джерела

Золотоніські лісівники облаштували старовинні джерела

Відзначити 25-у річницю Незалежності України золотоніські лісівники вирішили корисними справами – облаштували та розчистили два старовинних лісових джерела на території лісгоспу, поблизу села Антипівка. Про це «Новій Добі» повідомили в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Джерела, які взяли під опіку золотоніські лісівники, знаходяться у кварталі 80 Деньгівського лісництва і мають дуже давню історію. Перші згадки про них з\’являються ще у середині 18 століття в історичних документах про колишній хутір Морьква, який розташовувався неподалік. Збереглися джерела до нашого часу неспроста, адже мають цілющу воду із великим вмістом срібла, тож перекази та розповіді про них передавалися від покоління до покоління.

– Над джерелом Великомученика і цілителя Пантелеймона встановили накриття, а джерело Мучениці Параскеви повністю розчистили та переобладнали, – розповів директор Золотоніського лісгоспу Микола Бас. – Загалом провели повну реконструкцію об\’єкту – упорядкували прилеглу територію, встановили огорожу, поставили стіл і лави для відпочинку, облаштували місце для багаття, зробили під’їзд і стоянку для автомобілів. Тепер тут є все необхідне, щоб відвідувачам було приємно, зручно та комфортно набрати джерельної води та відпочити в лісі.

За словами лісничого Деньгівського лісництва Анатолія Ільченка, лісові джерела були освячені ще у 2010 році. Того ж року воду з них здавали до лабораторії і клінічні аналізи справді показали великий вміст іонів срібла, що є нехарактерним для цього регіону. А ще спеціалісти констатували відсутність будь-яких шкідливих домішок та рідкісний відмінний якісний склад.

Відвідав упорядковані джерела начальник Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко.

– До Дня Незалежності України лісівниками Черкащини проведено значний об’єм робіт із упорядкування об’єктів культурної спадщини, місць відпочинку, пам’ятних знаків, місць поховань видатних діячів українського державотворення, – зазначив Олександр Дзюбенко. – Облаштування та підтримка у належному стані лісових джерел та криничок – це один із важливих напрямків нашої роботи, в цьому маємо підтримку місцевих громад. На жаль, з кожним роком якісна питна вода стає все більшою рідкістю, а якщо вона ще й цілюща і знаходиться на території держлісфонду, то наш безпосередній обов\’язок взяти кожний такий об\’єкт під особисту охорону.

Поблизу джерел встановлено хрести-обереги, як символ вічності, святості та чистоти. Кілька разів на рік на цій території відбуваються богослужіння для місцевого населення, а кришталево чиста цілюща вода щодня приносить насолоду та задоволення усім, хто має змогу там побувати й відчути на смак цей безцінний дар природи.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x