Регіональний кризовий центр готує спеціалістів з соціально-психологічної адаптації ветеранів АТО

Регіональний кризовий центр готує спеціалістів з соціально-психологічної адаптації ветеранів АТО

Нещодавно на Черкащині стартувала Програма підготовки фахівців з соціально-психологічної підтримки адаптації воїнів, що повернулися з АТО (скорочено СППА(в)). Програма була розроблена спеціалістами Інституту психічного здоров\’я Українського Католицького Університету за сприяння фонду «Відродження». Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Метою СППА(в) є підготовка якомога більшої кількості людей, які працюють з ветеранами, до конструктивного спілкування з ними і організації роботи щодо їхньої адаптації в мирному середовищі. На Черкащині втілювати Програму в життя взявся тренер Черкаського регіонального кризового центру психотерапевт Ігор Озерянський спільно з командою психологів-волонтерів Тетяною Горобець, Наталією Козловою та Людмилою Гаврилюк та Наталією Місан.

Цікаво, що взяти участь у Програмі СППА(в) можуть не лише психологи, а й соціальні працівники, вчителі, медики, священнослужителі і волонтери – всі, хто в силу своєї професійної або доброчинної діяльності спілкуються з ветеранами АТО.

«Програма розрахована на широкий загал, – пояснює Ігор Озерянський, – тож ми збираємо міжгалузеві групи. Держава, на жаль, не має механізму, аби об’єднати цих усіх фахівців, а волонтери можуть. Це дуже цікаво, тому що спеціалісти в різних сферах не лише навчаються, а й діляться своїм досвідом».

Ще одною особливістю Програми є те, що увага фахівців, які працюють з атовцями, має фокусуватися не лише на складних психологічних травмах, а й на інших, не так яскраво виражених наслідках участі у бойових діях. Це зміни у сприйнятті навколишнього світу, перебудова способу мислення та емоційної регуляції поведінки, переоцінка цінностей – все те, що допомагало вижити воїнам в умовах війни. З поверненням до мирного життя такі психологічні «надбання» зазвичай стають для них тягарем.

Цікавинкою Програми СППА(в) є ідея посттравматичного зростання, яка полягає в тому, що ветерани, маючи непересічний досвід, можуть використати його конструктивно і вийти на новий особистісний рівень в позитивному напрямку. Як приклад, згадаємо атовців, які після повернення з війни заснували з нуля власний бізнес, вирішили отримати вищу освіту або кардинально змінили своє життя, зайнявшись сільським господарством. Отже, аналогів Програмі СППА(в) в Україні наразі немає.

За словами пана Ігоря, для надання допомоги атовцям вже підготовлено 50 осіб, серед яких фахівці не тільки з Черкас, а й з Умані, Маньківки, Звенигородки, Сміли, Канева, Драбова, Чорнобаю, Корсунь-Шевченківського та Городища. Плідна робота на всій території області стала можливою завдяки тісній співпраці Черкаського обласного кризового центру з Черкаською обласною державною адміністрацією, Департаментом охорони здоров’я та Черкаським обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Наразі в рамках Програми СППА(в) планується черговий семінар, який відбудеться в Умані 5-6 вересня.

«Важливо виходити на новий рівень, – ділиться сподіваннями Ігор Озерянський. – Ми маємо на меті створити самоорганізовану мережу психологів. Адже хтось працює в цьому напрямку згідно функціональних обов’язків, хтось як волонтер, а ми шукаємо механізм, який допоможе об’єднатися, спілкуватися і плідно працювати».

Таким чином, є сподівання, що впровадження на Черкащині Програми СППА(в) сприятиме покращенню організації та якості психологічної допомоги атовцям. Тож наші ветерани зможуть не тільки адаптуватися в мирному середовищі, а й знайти гідне застосування своєму особливому життєвому досвіду.

Юлія Вовкодав

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x