Умови для цьогорічної посівної малосприятливі – гідрометцентр

Умови для цьогорічної посівної малосприятливі – гідрометцентр

Аналізуючи попередній період та погодну ситуацію поточного тижня очевидно, що умови для вегетації сільськогосподарських культур, сівби озимого ріпаку та підготовки площ під сівбу озимих зернових в області погіршали. Це пояснюється поверненням високих температур повітря та ґрунту, недостатньою кількістю або ж відсутністю опадів, – пояснив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському гідрометцентрі.

За таких погодних умов, в області відбувалося подальше поширення та посилення ґрунтової засухи. Так, за останні 10 днів на Черкащині площа охоплена ґрунтовою засухою збільшилася на 20% і займає аж 80% від загальної площі регіону. Це стало наслідком тривалого та значного дефіциту опадів, що на більшості площ зберігається з початку липня. Схожа ситуація зі зволоженням орного шару ґрунту зберігається і у сусідніх із Черкащиною – Київській, Вінницькій, Кіровоградській областях. Лише на території Полтавщини на більшості площ проблем зі зволоженням ґрунту на кінець серпня не має. Як зауважив Віталій Станіславович, у попередньому році умови для сівби в області були більш жорсткі. Ґрунтова засуха на більшості площ припинилась в 3 декаді жовтня, скрізь – лише на середину листопаду.

За даними Управління АПК в Черкаській області, станом на 01.09 озимого ріпаку посіяно на 87% від загальної запланованої площі. На черзі – озима пшениця. В умовах нашої області сіяти озимі колосові, звичайно починають на початку вересня. Оптимальні строки сівби закінчуються 15 вересня, допустимі строки сівби – до 25 вересня.
За розрахунками синоптиків, до 6 вересня на Черкащині очікується комфортна, суха та сонячна погода. Невеликий дощ можливий лише 6-7 вересня.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x