Обережно, сальмонельоз: медики закликають черкащан не купувати м’ясо на стихійних ринках

Обережно, сальмонельоз: медики закликають черкащан не купувати м’ясо на стихійних ринках

В останні роки медиків почали насторожувати сімейні та групові захворювання сальмонельозом. Хворіють і дорослі, і діти, які вживають вироби із м’яса та м’ясопродуктів, молокопродуктів та інші продукти харчування, що заражені сальмонелою. Найчастіше захворювання сальмонельозами зустрічаються під час святкування, весіль, коли на столах з’являються різноманітні м’ясні вироби домашнього приготування.

Що ж треба знати про сальмонельоз і як його попередити?

Сальмонельоз — це гостре інфекційне захворювання, яке виникає при споживанні продуктів харчування, заражених мікроорганізмами із роду сальмонел. Сальмонела не тільки досить стійко зберігається, а й розмножується в продуктах харчування. У процесі кулінарної обробки сальмонели гинуть при 80 градусах С через 2-3 хвилини, при кип’ятінні – миттєво. Саме порушення режимів теплової обробки найчастіше і сприяє харчовим отруєнням. Джерелом інфекції цього захворювання є різні тварини: велика рогата худоба, свині, коні, собаки, коти, гризуни, птиця (особливо водоплавна). Можливе зараження і від людини — носія сальмонели. Не дотримуючись правил особистої гігієни, носії сальмонел можуть стати джерелом зараження великої кількості людей. Захворювання на сальмонельоз може бути пов’язане також із споживанням зараженого молока, м’яса птиці, яєць, риби та виготовлених із них виробів. Тому всі м’ясні, рибні страви та яйця треба піддавати необхідній термічній обробці; м’ясні вироби купувати на ринках, де встановлено санітарно-ветеринарний контроль. Стихійного продажу м’яса і м’ясопродуктів слід остерігатися.

Від потрапляння в організм людини збудників сальмонельозу до появи перших ознак захворювання може пройти від 2 годин до 3 діб, але найчастіше 6-18 годин. Захворювання починається гостро: температура підвищується до 38-40 градусів С, з’являються головний біль, слабкість, втрата апетиту. До цих ознак приєднуються також біль у животі, нудота, блювання, пронос. Тому дуже важливим є своєчасне розпізнавання захворювання. При появі перших ознак необхідно негайно звернутися до лікаря. Самолікування абсолютно недопустиме.
У державному масштабі робиться все необхідне, щоб не допустити виникнення кишкових інфекцій, викликаних сальмонелою, проте дуже багато залежить від нас самих, адже навіть дрібні порушення, допущені при приготуванні страв у домашніх умовах, мають тяжкі наслідки.

Тільки дотримуючись правил термічної обробки, зберігання продуктів харчування та особистої гігієни, ви вбережете себе і свою сім’ю від сальмонельозу.

Завідувач відділу медико-гігієнічної пропаганди та здорового способу життя КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР» Туманова І.І.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x