Городищенському музею С.С. Гулака-Артемовського виповнилося 50 років

Городищенському музею С.С. Гулака-Артемовського виповнилося 50 років

4 вересня 1966 року у Городищі відкрили музей корифея українського оперного мистецтва Семена Гулака-Артемовського. Перша експозиція була створена у клубі колгоспу «Заповіт Леніна», головна садиба та адмінбудинок якого знаходилися на Гулаківці, якраз поблизу місця, де колись проживали батьки митця і де він сам народився. Пізніше музей перемістили у центр міста, до новозбудованого кінотеатру «Жовтень». Із 1968 року музей носив назву «Народний музей С.С. Гулака-Артемовського». Там зберігалося майже 10 тисяч експонатів, які стосувалися життя і творчості автора першої української опери «Запорожець за Дунаєм» та взагалі історії Городищини.

Музей був створений з особистої ініціативи краєзнавця Георгія Коваля, який на той час працював в обласному управлінні сільського господарства, а сам був представником розгалуженого роду Гулаків. Він розшукував старовинні речі, часто за власні кошти купував їх для музею. Експонати надсилали також з Харкова, Києва, Москви, Варшави, Парижа, Нью-Йорка, Торонто та інших міст. Відкриття музею тоді стало значною подією в культурному й суспільному житті не лише Городища, а й усієї України, безцінним подарунком для прихильників таланту та шанувальників творчості митця.
Але у складні дев’яності музей перестав існувати. Безцінні експонати, які збиралися по крупинці, десь віддали на зберігання або просто розгубили. Бронзове погруддя композитора вагою 119 кг, яке виготовили за 28 тисяч карбованців, вандали вкрали і здали на металобрухт. Добре, що власник заготівельного пункту відвіз пам’ятник до міліції.

Городищенському музею С.С. Гулака-Артемовського виповнилося 50 років

Щоб відродити музей, багато зусиль віддала нащадок роду Гулаків по матері Ольга Шляхова. Майже десять років свого життя вона витратила щоб, за підтримки районної влади, вибороти належне приміщення для музею. У 2006 році кімнату-музей Гулака-Артемовського обладнали у районному Палаці культури. А 16 лютого 2010 року відкрили повноцінний музей видатного земляка. Музей облаштували у колишньому приміщенні районного суду. Для цього будівлю на 10 років узяли в оренду в судової адміністрації. Тут представлені цікаві експонати, зокрема родове дерево Гулаків-Артемовських, яке прослідковує родовід від XVII століття, діє мультимедійний центр.

Із червня 2012 року директором директором районного музею С.С. Гулака-Артемовського працює Олександр Щепак. Він ґрунтовно вивчив весь родовід славетного співака і композитора. Музейна справа змушує активно використовувати весь попередній життєвий і професійний досвід. Знадобилися всі знання з правознавства, щоб надати правовий статус приміщенню. Щоб відремонтувати будівлю, доводиться бути і виконробом і простим будівельником. Завдяки німецьким друзям, тепер музей має камін – живий вогонь дає тепло і дозволяє економити газ. Нині музей – це не просто зібрання старожитностей, а сучасний культурно-освітній заклад. Тут проводяться презентації, виставки молодих художників, зустрічі з цікавими людьми, виховні години та краєзнавчі уроки для школярів, застосовуються скайп-конференції. Працюють над тим, щоб відкрити краєзнавчий відділ музею.

Володимир Чос

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x