Українське кіно «заговорило» завдяки лисянській дівчині

Українське кіно «заговорило» завдяки лисянській дівчині

Рива Бісновата, дівчина з бідної єврейської сім’ї, батько якої промишляв у Лисянці бондарством, після закінчення Київського кінотехнікуму на початку 1930-х років прийшла працювати на столичну кіностудію, де тільки почали формуватися творчі кадри звукооператорів.
До того фільми були німими, і такої професії просто не існувало. Рива стала першим звукооператором-жінкою в суто чоловічому колективі, який займався проблемами техніки звукозапису. І зробила багато, аби \”великий німий\” (так називали кінематограф) заговорив, щоб звук і музика органічно вписалися в художнє полотно фільму, повідомляють «Вісті Черкащини».

Українське кіно «заговорило» завдяки лисянській дівчині

До війни наша землячка встигла озвучити тогочасні популярні кінострічки \”Велике життя\”, \”Пархоменко\”, \”Богдан Хмельницький\”. А коли фашисти підійшли до Києва, евакуювалася зі студією в Ашхабад, де взяла участь у створенні фільмів \”Як гартувалася сталь\”, \”Зоя Космодем’янська\”, \”Крейсер \”Варяг\”.
Після війни кількість фільмів у виробництві була обмеженою – не вистачало плівки. Тому Рива Давидівна займалася тоді тим, що дублювала стрічки іноземного виробництва українською мовою. А починаючи з 1954 року, коли почався розвиток українського кінематографа, в доробку тоді вже \”легенди звукозапису\” з’явилися відомі старшому поколінню фільми \”Земля\”, \”Киянка\”, \”Хто повернеться – долюбить\”, \”Анничка\”, \”Мерседес\” тікає від погоні\”, \”Пропала грамота\” та інші.

Останнім художнім фільмом, який озвучила Рива Бісновата на кіностудії імені Довженка, була соціальна драма \”Звинувачується весілля\”, що вийшла на екрани у 1989 році. Їй тоді виповнилось 70 років.
Після виходу на пенсію Риву Давидівну забрали до себе її сестра та племінниця, які проживали в США. Своєї сім’ї Рива ніколи не мала. Жила лише кінематографом. Кіностудії віддала 54 роки свого життя. У творчому доробку \”звукооператора від Бога\”, як оцінила професійний талант колишньої лисянки відомий кінознавець Раїса Прокопенко,понад 30 самостійно озвучених фільмів та ще понад 100 – продубльованих.
Вона була одинокою, але не самотньою – родину їй заміняла в різні роки плеяда режисерів і акторів світової величини: Гнат Юра, Наталія Ужвій, Іван Миколайчук, Костянтин Степанков, Броніслав Брондуков, Леонід Биков… Та вона і сама була такою величиною. Лише за кадром…

Олександр Щербатюк

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x