Село Квітки газифіковано!

Село Квітки газифіковано!

Довгоочікуваний «блакитний вогник» прийшов у оселі жителів села Квітки Корсунь-Шевченків­ського району. Село газифікували завдяки допомо­зі й безпосередній участі народного депутата Геннадія Бобова та голови СТОВ АФ «АгроРось» Петра Євича.

– Я живу в Квітках від самого народження, а 16 серпня мені якраз виповнилося 90. Так от цей газ – це наче подарунок на ювілей, навіть не віриться, що дожила, – розповідає одна з найповажніших жительок Квіток Лідія Собченко.
Дочка Лідії Арсентіївни – Віра Прудченко – разом із чоловіком шість років тому повернулася з міста Обухів Київської області в батьківський дім, щоб доглядати стареньку матір. Ось тоді й зіткнулася з відсутністю елементарного комфорту.
– Ми в Обухові звикли до того, що є всі «блага цивілізації», а тут, по-перше, незручно, а, по-друге, дорого, – говорить Віра Прудченко. – До шести тисяч гривень за рік витрачали лише на дрова, плюс багато електроенергії «палили», користуючись бойлером.
Тож для сім’ї газ – це прекрасна можливість приділити більше уваги матері і зробити комфортнішим її життя, а до того ще й зекономити.

– Ішли ми до сьогоднішнього дня довгих 11 років, – коментує сільський голова села Квітки Віктор Шпунтенко. – У 2005 році створили кооператив «Вогник» і розпочали газифікацію. Підгототували технічну документацію на підвідний газопровід, провели топографічну зйомку села, й на цьому наші роботи закінчилися, бо не вистачало значної суми на підвідний газопровід. Куди ми не стукали, ніхто нам не міг допомогти. А стукали і до районної адміністрації, й до Прем’єр-міністра, Президента. Писали, їздили. Аж цього року на зустрічі Геннадія Бобова з активом району я запитав: «А чи можливо в наші часи газифікувати село Квітки?» Геннадій Борисович каже: «Спробуємо зробити. Я поговорю з Петром Євичем». Уже через два тижні мене викликали на нараду з директорами підрядних організацій. Було завдання здати газопровід до Дня незалежності. І він був готовий до того дня, а 8 будинків уже газифікували: у трьох повністю провели всі роботи, а до п’ятьох підвели газ у двір. Тобто перша черга – 8 будинків на відрізку вулиці Соборна – вже з газом. Протягом наступних двох місяців триватиме газифікація інших дворів у селі.
На думку Віктора Шпунтенка, альтернативи газу поки що немає. Адже газ потрібен зараз стареньким людям, які не мають змоги ні нарубати дров, ні витопити грубу.
– Це буде дуже добра допомога цим людям, які своєю працею заслужили, щоб їх забезпечили теплом у хаті на старість, – говорить Віктор Шпунтенко.

Народний депутат Геннадій Бобов зауважив, що газифікація села Квітки – це частина його передвиборчих зобов’язань по Корсунь-Шевченківському району:
– Відкриття газопроводу в селі – це завжди свято. Навіть у нинішні скрутні часи адекватної альтернативи «блакитному паливу» в селах немає. Тому мені дуже приємно, що сьогодні свято прийшло ще в одне село Корсунщини – Квітки.
Перед тим як приймати остаточне рішення щодо запуску газопроводу, ми опитували людей: чи потрібен у селі газ. Переважна більшість селян «обома руками проголосувала» за це рішення.
Сказано – зроблено. Тож сьогодні, вже після запуску газу, я вкотре потренувався в мистецтві приготування яєчні з салом на «блакитному вогнику». Вийшло, на думку господарів і гостей, дуже смачно!
А якщо серйозно, то мені дуже приємно, що разом із Петром Євичем нам спільними зусиллями вдалося вирішити цю застарілу проблему. Хочу висловити вдячність усім тим, хто долучився до газифікації села Квітки, та побажати тепла і добро­буту в кожній оселі квітчан.
– Щиро вітаю всіх квітчан із такою довгоочікуваною подією! Вся Європа зараз опалюється газом. Зважаючи на рівень цін на дрова, газ – це додатковий рівень комфорту та економії. Я радію, що вдалося спільними зусиллями зробити таку добру справу, – наголосив голова СТОВ АФ «АгроРось» Петро Євич.

Як зазначив у своєму виступі голова правління ПАТ «Черкасигаз» Сергій Буян, газовики у свою чергу обіцяють безперебійну та безаварійну подачу газу в оселі сумлінних платників.
– Сьогодні подія не лише районного масштабу, а навіть обласного. Вперше з часів Революції Гідності пускається газопровід на Черкащині. Сталося це завдяки зусиллям газовиків, монтажників та двох головних спонсорів – Геннадія Бобова і Петра Євича. Хочу особливо відзначити, що, починаючи газифікацію, вони розуміли, що це великі затрати і грошей, і часу. Але ж, пообіцявши людям, дотримали слова. Тож тепер квітчани мають додатковий рівень комфорту у своїх оселях, – зазначив Сергій Буян.

Довідково: Назва села Квітки походить від прізвища козака Квітки, який воював у війську Богдана Хмельницького, а коли постарів, осів на цих землях.
Населення – 1 032 особи. На території села – навчально-виховний комплекс, де навчається понад 100 учнів і 24 дошкільнят, Будинок культури з великою спортивною залою, амбулаторія. Добре розвинена художня самодіяльність: діють три народних колективи: хор, фольклорний ансамбль і драматичний гурток. Для квітчан та гостей села відкриті Музей Кирила Стеценка та Музей Квітчанської оборони. Діють аптека, чотири магазини, відділ зв’язку, млин, олійниця, церкви Святителя Миколая та Святої ікони Троєручниці.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x