Протягом вихідних в області збережеться літній режим погоди

Протягом вихідних в області збережеться літній режим погоди

В області встановилася погода, надзвичайно сприятлива для дозрівання і збирання пізніх сільгоспкультур – гречки, проса, кукурудзи та соняшнику. Про це повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань. Суха та тепла погода обумовила більш високу якість врожаю цих культур.

Проте через відсутність опадів, що становить в області від 8 до 23 днів і найбільшою є в Умані, знизилися темпи приросту кореня цукрового буряку. «Однак якість коренеплодів – (накопичення цукрів) прекрасна», – підкреслив начальник центру. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

У той же час, умови для сівби озимих культур в області, оптимальні строки яких настають у 2-й декаді вересня, появи дружніх сходів та подальшого розвитку озимого ріпаку, залишаються вкрай несприятливими. За експертною оцінкою, практично на 90 % площ призначених під сівбу озимини поширилась ґрунтова засуха. На більшості площ східної частини області, запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту незадовільні (6-10 мм), в західній частині – зовсім сухо. Лише на окремих площах південного сходу області, де в серпні пройшли значні дощі, зволоження орного шару ґрунту недостатнє – 11-20 мм. Середня температура грунту на глибині 10 см утримується висока і становить 23–24°. Оптимальними значеннями вологозапасів для проростання насіння в 0-10 см шарі ґрунту вважаються 10 мм і більше, для появи сходів в орному шарі ґрунту – більше 30 мм.

За такої погоди, коли ґрунт ще достатньо прогрітий, щоб зерно не псувалося, сіяти слід лише після випадання дощу не менше 15-20 мм, або ж у сухий ґрунт у крайні допустимі строки, коли він охолоне.
За прогнозом синоптиків, у період 10–16 вересня в області збережеться літній режим погоди. Очікується суха та тепла погода. Температура повітря вночі 9–15º, вдень 22–28º. Із 14 вересня температура знизиться на 4–5°.
Тобто умови для формування вологозапасів ґрунту під сівбу озимини в області збережуться несприятливі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x