У Каневі стартував Перший міжнародний кінофестиваль

У Каневі стартував Перший міжнародний кінофестиваль

Вчора у Каневі відбулася офіційна церемонія відкриття Першого Канівського міжнародного фестивалю сучасного кіно. Про це «Нова Доба» дізналася з сайту «Канос».

У Каневі стартував Перший міжнародний кінофестиваль На початку урочистих заходів члени журі та почесні гості фестивалю поклали квіти до пам’ятного знаку Юрію Іллєнку, пам’яті якого присвячений фестиваль цього року.

Згодом делегації вирушили на Тарасову Гору, де традиційно поклали квіти та поклонилися Кобзарю. Після цього у конференц-залі музею Тараса Шевченка була проведена прес-конференція, в межах якої кожен із членів журі та присутніх організаторів мав змогу розповісти про власні враження та очікування від майбутнього заходу.

Згодом, перед запрошеними журналістами і гостями виступила українська актриса, дружина Юрія Іллєнка Людмила Єфименко, яка зауважила, що сьогоднішня подія є дуже важливою для її родини та взагалі для культурного життя країни.

«Я вдячна Богу, що нарешті мрія Юрія про заснування у Каневі кінофестивалю здійснилася», – сказала пані Людмила.

Заслужений діяч мистецтв України, кінорежисер, сценарист і брат митця Михайло Іллєнко, який також працюватиме у журі фестивалю, дозволив собі пофантазувати та уявити, що колись екран для показу фільмів встановлять і на Тарасовій Горі, щоб погляд Шевченка був спрямований саме на нього.

– Уявіть, які тоді тут будуть показувати фільми, якщо сам Кобзар буде їх дивитися. Це сакральне місце може стати місцем публічного визнання українських митців, – зауважив пан Михайло.

Канівчанин і екс-міністр культури України Ігор Ліховий вважає, що «Канів просто приречений проводити кінофестивалі, адже це надзвичайно кінематографічний край, де працювало багато визнаних митців». Він згадав, як 16 років тому під час зйомок фільму «Молитва за гетьмана Мазепу» на Тарасову Гору приїздив сам Юрій Іллєнко разом із Богданом Ступкою.

Режисер та сценарист, член журі Володимир Онищенко зауважив, що ідею про «Голлівуд над Дніпром» озвучив тридцять років тому також Юрій Іллєнко, адже Канів – це просто готовий Голлівуд.

Підтримали його в цій думці і Вадим Шинкарьов та Ярослава Руденко-Шведова, котрі висловили сподівання, що буде нагода побачити гарні та достойні роботи, які вартуватимуть визнання, а сам фестиваль з роками здобуде своє неповторне обличчя.

Очільник обласного управління культури Олег Островський зауважив, що «найстрашніша зброя українців – це їхня культура, мова, пісня, вишиванка. Якби українською культурою цілеспрямовано займалися, Крим був би українським, не було б війни на Сході». Крім того, він пообіцяв включити певні кошти на фінансування ІІ Канівського міжнародного кінофестивалю у програму на наступний рік.

Церемонія відкриття Канівського міжнародного фестивалю сучасного кіно відбулася у міському кінотеатрі. Ведучими відкриття стали резидент «Camedy Club» Сергій Стахов та MC Лапоть.

За допомогою відеозвернення також привітали відомі українські актори – Ірма Вітовська та Остап Ступка, які побажали фестивалю розвиватися і стати справжньою кінематографічною родзинкою.

Для присутніх пролунали чарівні мелодії у виконанні Олександри Острих та гурту «Парафраз», які виконали гуцульську пісню із фільму «Тіні забутих предків».

Продовжилося свято на набережній, де відбувався святковий концерт інструментального ансамблю «Парафраз», віртуозів Віталія Ткаченка та Олександри Острих, лунали світові хіти у виконанні Євгена Литвина.

Уже першого дня розпочався показ фільмів позаконкурсної програми, які демонструвалися на відкритому майданчику просто неба.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x