Як учасникам АТО отримати статус інваліда війни

Заступник начальника відділу соціальних гарантій управління соціального захисту населення Соснівського району департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Людмила Довгань розповіла, що залежно від причини інвалідності, інваліди з числа військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ та інших осіб, при настанні інвалідності внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов’язків військової служби (службових обов’язків) чи пов’язаних з перебуванням на фронті, а також інші особи, зазначені у статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», можуть бути віднесені до інвалідів війни.

22 червня набув чинності Закон України від 7 квітня 2015 року № 291-VIII Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, відповідно до яких надається право на встановлення статусу інваліда війни безпосереднім учасникам АТО із числа військовослужбовців, працівників, добровольців, волонтерів, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в АТО, забезпеченні її проведення, перебуваючи в районах антитерористичної операції у період її проведення.
Визначення причинного зв’язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) із проходженням військової служби або виконанням обов’язків військової служби (службових обов’язків) проводиться військово-лікарськими комісіями відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

Посвідчення інваліда війни видається органами соціального захисту населення на підставі довідки медико-соціальної експертної комісії про групу та причину інвалідності (п.7, 10 Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.1994 № 302).

Отже, для того, щоб військовослужбовцю-учаснику АТО, який отримав поранення, контузію, каліцтво, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов’язків військової служби присвоїти статус «Інваліда війни» необхідно здійснити низку дій, а саме:

1. Після отримання поранення, контузії, травми, захворювання здійснити лікування у військовому госпіталі або іншому закладі охорони здоров’я.

Після завершення лікування мають надати виписний епікриз та скерування на військово-лікарську комісію (ВЛК).

2. Пройти військово-лікарську комісію, яка встановить причинний зв’язок поранення, контузії, травми, захворювання з виконанням обов’язків військової служби.

3. Пройти медико-соціальну експертну комісію (МСЕК), яка в разі наявності для цього підстав встановить інвалідність.

За результатами МСЕК видається довідка про групу та причину інвалідності.

4. Звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації з відповідними документами для встановлення статусу «Інвалід війни» та видачі відповідного посвідчення.

Для довідки:

9 вересня 2016 року відбулося чергове засідання комісії управління соціального захисту населення Соснівського району з питань встановлення громадянам пільгових статусів.

Комісія надала 2 особам статус інваліда війни за участь в АТО.

Станом на сьогодні вже 53 особам, які брали участь в АТО, комісіями управлінь соціального захисту населення Соснівського та Придніпровського районів департаменту соціальної політики Черкаської міської ради з питань встановлення громадянам пільгових статусів надано статус інваліда війни.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x