У Черкасах розкриють «Таємниці мого міста»

У Черкасах розкриють «Таємниці мого міста»

Які події стали переломними в житті Григорія Сковороди, коли він перебував у селі Коврай Золотоніського району, та яку вагу має музичний альбом, написаний Петром Чайковським у Кам’янці. Ці та інші маловідомі сторінки історії Черкаського краю розкриває унікальний проект «Таємниці мого міста». Його принагідно до Дня міста презентують ввечері 15 вересня на площі біля обласного музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

Це короткі культурно-просвітницькі фільми-етюди у форматі Discovery history. Кожен із них тривалістю від 5 до 7 хвилин. Такий задум вдалося втілити за сприяння організації «SINERGICON-production». Як розповів продюсер проекту Андрій Раднюк, однією з умов є те, що головні ролі тут виконують не професійні й досвідчені актори, а провідні громадські діячі.

– Ми розповідаємо про минуле устами тих, хто сьогодні творить майбутнє, міняє історію свого міста, – наголосив він. – Загалом наша мета – допомогти власній само ідентифікації. Ми досліджуємо історію із першоджерел, спілкуємося з місцевими істориками або навіть свідками якихось подій. Ми намагаємося прийти до коренів, до основ через тих діячів, які вивчають ту чи іншу сторінку історії свого краю.

Загалом, за його словами, у рамках усеукраїнського проекту «Таємниці мого міста» вже створено близько 25 короткометражних історико-публіцистичних фільмів. У них автори розкривають маловідомі, але не менш впливові й важливі, факти про Чернівці, Буковину, Рівненщину, Київщину, Херсонщину, Поділля. Про Черкаський край ідеться в чотирьох серіях – «Сокральні офорти», «Дитячий альбом», «Коврай і Сковорода», «Дуб-патріарх».

«Сокральні офорти» розповідають про сторінки життя Тараса Шевченка.

«Дитячий альбом» – про перебування Петра Чайковського в Кам’янці та його творчість тут. До слова, натхненний дітьми сестри, саме тут він створив педагогічну літературу для дитячої музичної школи, за якою і досі навчають.

У етюді «Коврай і Сковорода» йдеться про перебування мислителя в селі на Золотоніщині та його життя в родині Степана Томари. Саме тут із ним трапилася історія, яка остаточно вплинула на його історію життя й сформувала основні філософські принципи. Після чого став мандрівним філософом.

«Дуб-патріарх» – історія Черкащини від часів Київської Русі й до сьогодні очима старезного дуба.

Міська влада запрошує жителів та гостей міста доторкнутися до історії краю у четвер на Театральну площу. Початок презентації о 20.00.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x