Як Умань готується до приїзду хасидів

Як Умань готується до приїзду хасидів

Влада Умані (Черкаська область) почала підготовку до щорічного паломництва хасидів, яких в цьому році очікують рекордну кількість – близько 40 тисяч, що на 10 тисяч осіб більше, ніж у минулому році. Про це «Нова Доба» дізналася з сайту «Сегодня».

3 жовтня хасиди з усього світу зберуться на могилі свого праведника Нахмана, щоб відсвяткувати 5777-й іудейський новий рік.

ЗАГРОЗА. Представники хасидів вже заявили, що їх не на жарт стривожили недавні події, коли невідомі кинули три пляшки з «коктейлями Молотова» на дорозі недалеко від синагоги. «Нас залякують антисеміти, які щороку протестують проти паломників, – каже представник хасидів в Умані Шимон Буська. – Ми будемо звертатися в поліцію з проханням забезпечити порядок під час паломництва. Вже були зустрічі з міською владою – вони обіцяли сприяти». До речі, в цьому році можуть приїхати 10-12 ізраїльських поліцейських в допомогу українським силовикам, але цього занадто мало.

Спікер Черкаського облуправління поліції Дмитро Грищенко розповів нам, що за останні чотири роки хасиди напередодні свого приїзду неодноразово заявляли про подібні побоювання. «Але ми прийняли заходи, в тому числі і пропускний режим в квартал, де святкують і проживають хасиди, давали результат – паломники перебували в безпеці. Що стосується інформації про «коктейлі Молотова», то ця інформація поки не підтверджується», – заявив Грищенко. За даними поліції, зараз вирішується, скільки саме силовиків охоронятимуть порядок. Зазвичай у святкові дні в Умані за безпекою паломників стежать близько 400-500 осіб.

ГЕШЕФТ. Місцева влада розповіла, що, незважаючи на навантаження на комунальне господарство міста, від паломництва є і незмінна грошова вигода. «У цьому році очікується, що приїде значно більше паломників, ніж торік – близько 40 тисяч осіб, – розповіла нам заступник мера Умані Вікторія Бабич. – З представниками паломників є домовленості – щороку вони роблять внески, які витрачаються на обладнання для медустанов, благоустрій міста. Цього разу сподіваємося на суму близько півмільйона гривень». За її словами, комунальні служби міста вже приведені в «боєздатність», адже щодня з «хасидського» кварталу потрібно буде вивозити за кілька вантажівок сміття. «Крім того, в місті встановили додаткову електропідстанцію, тому що збільшиться навантаження і на мережу», – резюмувала Бабич.

НА ЗАБІЙ. За попередніми підрахунками, кожна з їдалень, яка відкриється поблизу могили Нахмана, буде здатна прийняти близько 12,5 тис. паломників. «У минулі роки хасиди з\’їдали 150 корів. Цього разу знадобиться близько двохсот», – сказав нам Шимон Буська. Крім того, на приїзд паломників за традицією підзаробити і місцеві жителі. «Ці дні нас годують весь рік. Якщо не будуть розганяти стихійні ринки, то, наприклад, я планую продавати картоплю по 50-60 грн за кг. У минулому році продавав по $ 1. Якщо пощастить, то свої три мішки розпродам за 150 «зелених». Хасиди знають, що приїжджати треба з дрібними купюрами, вони тут в ціні, щоб здачу зручно давати», – розповів нам уманчанин Олександр.

Традиційно в дні паломництва до Умані з\’їжджаються і валютні міняйли. Поблизу могили Нахмана вони скуповують валюту за заниженим курсом, а продають по завищеному. А найприбутковіший заробіток для уманчан – це здача квартир та будинків в оренду хасидам. Найдорожчі квартири – на вулиці Пушкіна, з тутешніх будинків видно могила Нахмана, а за хасидськими традиціями вважається, що чим ближче живеш до цього місця поховання, тим більш вдалим буде весь новий рік. Уманчани розповіли, що добу оренди такої квартири коливаються від $ 100 до $ 150, і, як показує практика, таке житло знімають найбагатші з туристів-паломників. Деякі ж уманчани, особливо в передостанні святкові дні примудряються здати свою квартиру за $ 1000-1500 на три дні. «Сусіди здають, а самі ночують в гаражі», – розповіла нам одна з місцевих мешканок. Як з\’ясували журналісти \”Сегодня\”, хасиди вже активно бронюють місця в готелях, номери стартують від 200 грн і вище за добу. «Поки місця є, але динаміка така, що скоро все буде зайнято», – розповіла нам адміністратор одного з готелів.

Шашлики в квартирі і кінець світу
Хоч самі хасиди і побоюються атак з боку хуліганів, назвати самих гостей зразками для наслідування складно. «Було таке, що включать в квартирі одночасно всі споживачі електричного струму – по два холодильника, електроплиту, кондиціонер, після чого в під\’їзді плавилася електропроводка. Деякі відзначилися в минулих роках тим, що смажили шашлик на мангалі прямо на балконі, через що ледь не почалася пожежа – рятувальники вчасно зреагували і погасили полум\’я. Також паломники розводили багаття у дворах багатоповерхівок. Тому ті, хто здає їм квартири, спочатку знають, що частину суми в будь-якому випадку доведеться витратити на ремонт і прибирання житла», – розповіли нам уманчани. І додали, що іноді паломники не розраховують з дозою алкоголю, після чого трапляються дрібні інциденти, наприклад бійки. А в минулому році не обійшлося і без трагедії. Хворий на епілепсію хасид пішов зробити релігійне обмивання на місцевій водоймі і потонув.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x