У школі Жовниного тренують юних тенісистів

У школі Жовниного тренують юних тенісистів

У Жовнинському НВК навчаються 67 школярів. У його складі діє і дитсадок. Більшість учителів проживають у Жовниному, двоє педагогів під’їжджають на роботу з інших населених пунктів.
За словами директорки закладу, депутатки районної ради Наталії Шидлаускас, найбільша проблема Жовнинського НВК – кадровий голод. Одному вчителю доводиться викладати декілька предметів. Попри те, педагогічний колектив докладає зусиль для того, щоб зробити уроки максимально ефективними.
– Мені приємно працювати у колективі ентузіастів, які не дивляться на годинник, на робочий час і його тарифікацію, а віддаються улюбленій роботі повністю, – говорить Наталія Миколаївна.

У школі Жовниного тренують юних тенісистів

Попри те, що село віддалене від районного центру й місцеві діти не мають змоги навчатися у спеціалізованих закладах – музичній або мистецькій школах, в міру можливостей у Жовниному розвивають дитячі таланти. Хтось краще малює, хтось вишиває, співає – всі талановиті діти отримують підтримку і пораду. Вчителі працюють із дітьми попри те, що більшість гуртків не є оплачуваними. Учні мають змогу брати участь у відповідних конкурсах і нерідко здобувають призові місця.
Гідно представляє себе на турнірах районного й обласного рівнів Жовнинське відділення ДЮСШ із настільного тенісу. Керує відділенням місцевий учитель Альгідрас Шидлаускас, який, окрім того, що тренує юних тенісистів, організовує для них поїздки на змагання.
– Тісне спілкування у тренера і з батьками, і з вихованцями. Він не просто вчить добре грати, але й виховує спортсменів, налаштовує їх психологічно. В результаті в дитині пробуджується здоровий азарт, прагнення показати себе і досягти кращого результату, – розповідає директор школи.
Жовнинські діти добре грають у футбол, шашки і шахи. Юні жовняни нерідко здобувають призові місця на районних змаганнях.
– Якщо у гімназії можна вибрати футболістів для шкільної команди віком 11-14-ти років, то в нас грають майже всі учні цього віку. І при цьому займають призові місця, – розповідає Наталія Шидлаускас.

У школі Жовниного тренують юних тенісистів

У НВК піклуються також про благоустрій. Нещодавно вдалося замінити 18 вікон, раніше були проведені капітальні ремонти в котельні, їдальні, спортивній залі та в навчальних кабінетах.
Гордість закладу – Музей історії села, про який дбає педагогічний колектив. Тут представлені як археологічні знахідки з найдавніших часів, так і побутові цікавинки, які не так давно стали раритетом. «Поповнюємо експонатами, укладаємо експозиції, а люди цікавляться і приходять на екскурсії», – говорить директор школи.

Впевнено можна стверджувати, що Жовнинський НВК – серед найкращих у районі. Тому щодо ймовірності реорганізації під час об’єднання громад у закладі сформувалося неоднозначне ставлення. «Як патріот свого села, звичайно, не хотілося б віддавати напрацьоване. Але як учитель зі стажем і людина, яка розуміє, що таке викладати двом учням і викладати колективу із хоча б 20-ти осіб, які б мали більше можливостей займатися у секціях та гуртках, то, звичайно, я за те, щоб були більші класи. У якій формі буде відбуватися децентралізація – над цим треба нам працювати разом. Не тільки «зверху» вирішувати цю проблему, але й враховувати думку громади, вчителів зі стажем, людей, які є фахівцями у своїй галузі», – вважає Наталія Шидлаускас.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x