Реалізація права на зарахування сплачених за кордоном податків

Начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, майнових податків і зборів з фізичних осіб управління податків і зборів з фізичних осіб головного управління ДФС у Черкаській області Віталій Лушников звернув увагу на порядок справляння податку на доходи фізичних осіб та військового збору з іноземних доходів.
Так, порядок оподаткування іноземних доходів визначений п.170.11 ст.170 Податкового кодексу України, згідно з пп. 170.11.1 якого якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних до¬ходів є іноземним, сума такого доходу включаєть¬ся до загального річного оподатковуваного дохо¬ду платника податку на доходи фізичних осіб — отримувача та оподатковується за ставкою 18 відс. Також згідно п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 підрозділу 10 розд. XX Податкового кодексу України із вказаних доходів справляється військовий збір за ставкою 1,5 відс.

Відповідно до пп. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу України у разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згоду на обов\’язковість яких надано Верховною Радою України, платник податку на доходи фізичних осіб може зменшити суму річного податко¬вого зобов\’язання з цього податку на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшен¬ня за зазначеними підставами у річній податко¬вій декларації.
Звертаємо увагу на те, що у річній податко¬вій декларації визначаються податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

На відміну від податку на доходи фізичних осіб (який згідно з пп. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 Податкового кодексу України зменшується/не сплачується взагалі за наявності підтверджувальних документів про сплату податку за кордоном) суму військового збору, визначену у декларації, слід сплатити до 1 серпня року, наступного за звітним. У разі відсутності у платника під¬твердних документів щодо суми отриманого доходу з іноземних джерел та суми спла¬ченого податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до ст. 13 Податкового Кодексу України, він зобов\’язаний подати до контролюючого органу за своєю податко¬вою адресою заяву про перенесення строку по¬дання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. У разі неподання в уста¬новлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, встановлену Кодексом та іншими законами.

Згідно з п. 13.5 ст. 13 Податкового кодексу України для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, плат¬ник зобов\’язаний отримати від державного ор¬гану країни, де отримується такий дохід (при¬буток), уповноваженого справляти такий пода¬ток, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об\’єкт опо¬даткування. Зазначена довід¬ка підлягає легалізації у відповідній країні, від¬повідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України.

Щодо мови довідки. Основи державної мовної політики визнача¬ються Конституцією України, а порядок застосування мов в Україні — винятково Законом України «Про засади державної мовної політики». Відповідно до ст. 10 Конституції України держав¬ною мовою в Україні є українська мова. Частиною другою ст. 6 Закону України «Про засади державної мовної політики» ви¬значено, що українська мова як державна мо¬ва обов\’язково застосовується на всій території України при здійсненні повноважень ор¬ганами законодавчої, виконавчої та судової влади, у міжнародних договорах, у навчальному процесі в навчальних закладах в межах і порядку, що визначаються цим Законом. Статтею 11 вказаного Закону встановлено, що основною мовою роботи, діловодства і до¬кументації органів державної влади та органів місцевого самоврядування є державна мова.

Згідно з пп. 191.1.2 п. 191 ст. 191 Подат¬кового кодексу України до повноважень (функцій) контролюючого органу відноситься, зокре¬ма, контроль за своєчасністю подання плат¬никами податків передбаченої законом звіт¬ності (декларацій, розрахунків та інших до¬кументів, пов\’язаних з обчисленням і спла¬тою податків, зборів, платежів), своєчасніс¬тю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків, зборів, платежів.

Таким чином, оскільки українська мова як державна обов\’язково застосовується на всій території України при здійсненні по¬вноважень органами виконавчої влади, то фізична особа, яка одержала іноземний до¬хід, для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, надає контролюючому органу лега¬лізовану в установленому порядку довідку, яка супроводжується нотаріально засвідче¬ним перекладом українською мовою.

Отже, особа – резидент, яка отримала іноземні доходи і сплатила податки за кордоном, для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, в рахунок сплати податку на доходи фізичних осіб (та у разі, якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згоду на обов\’язковість яких надано Верховною Радою України, передбачено таке зарахування) зобов’язана:
– отримати від державного ор¬гану країни, де отримується такий дохід (при¬буток), уповноваженого справляти такий пода¬ток, довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об\’єкт опо¬даткування;
– легалізувати вказну довідку у відповідній країні, від¬повідній закордонній дипломатичній установі України;
– супроводити таку довідку нотаріально засвідче¬ним перекладом українською мовою;
– скласти та подати у встановлений Податковим кодексом України термін (до 1 травня року наступного за звітним, а за відсутності під¬твердних документів та на підставі відповідної заяви – до 31 грудня року, наступного за звітним) річну податко¬ву декларацію, у якій визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору.

Водночас особа – резидент, яка отримала іноземні доходи і сплатила податки за кордоном має сплатити визначені у декларації податкові зобов’язання з військового збору до 1 серпня року, наступного за звітним.
Віталій Лушников нагадав, що для отримання відповіді фахівців ГУ ДФС у Черкаській області на конкретне питання з оподаткування та для отримання первинної (безоплатної) правової допомоги потрібно направити лист на адресу help_payer@ukr.net з позначкою «Проект «Право платника». Переглянути узагальнені питання – відповіді та актуальні матеріали за темою, а також прочитати детальну інформація з питань роботи ініціативного проекту головного управління ДФС у Черкаській області можна у спеціальному банері «Право платника» на відповідному суб-сайті ГУ ДФС в області: http://ck.sfs.gov.ua/anonsi-ark/13623.html

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x