Цього тижня на Черкащині прогнозують дощі

Цього тижня на Черкащині прогнозують дощі

З 4 квітня субтропічне повітря зумовило встановлення на Черкащині аномально теплої погода. Останні декілька днів середня добова температура зросла до 13-18° і відповідає середині травня, а денні температури сягали + 26°.
Така аномально тепла погода сприяла швидкому зростанню показника пожежної небезпеки в екосистемах області до 3 класу (середній). Тому відпочиваючи в лісах та парках не можна спричиняти шкоди природі – вогнища слід розводити тільки в спеціально відведених місцях та не лишати після себе сміття.
За останніми визначеннями вологозапасів ґрунту, запаси вологи в орному (0-20 см) шарі становлять 25-34 мм, що достатньо для продовження весняної сівби і появи сходів, однак із кожним днем вода з ґрунту випаровується. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Таке раннє та інтенсивне тепло спровокувало передчасне цвітіння абрикос та персиків, а також достатньо прогріло верхній шар грунту до +13–+15°, що дозволило практично на 20 днів раніше розпочати сівбу кукурудзи та городніх культур. Однак, впродовж 19–23 квітня на Черкащину надходитиме досить холодне повітря з північних широт, тому в області очікується похолодання та існує досить висока вірогідність заморозків. Тому сходи картоплі, що з’являться в цей період, а також квіти та зав’язь плодових дерев перебуватимуть в зоні ризику.

Як відомо, від часу висадки бульби картоплі в грунт до появи сходів при оптимальній температурі грунту проходить 12–14 днів. При цьому картоплиння пошкоджується заморозком 1,5-2°, а при 3-4,5° – ці рослини вражаються на 60–100%. За прогнозом, впродовж 12–14 квітня очікуються короткочасні, невеликі грозові дощі. При цьому, температура повітря залишиться досить високою і становитиме вночі 7-12º, вдень 17-22º. Із 15 квітня інтенсивність дощів збільшиться. Денна температура знизиться на 3-5º.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x