Черкаські лісівники відновили озеро

Черкаські лісівники відновили озеро

Ще кілька місяців тому тут була лише згадка про колишнє озеро – замулена калабаня, заросла очеретом. Тепер же радісно відкрило своє чисте око невелике озерце. Це справа рук не лише лісівників. Їхню ініціативу підтримала сільрада та жителі Руської Поляни. Про це «Новій Добі» повідомили в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

«Вирішили створити водойму для забору води на випадок пожежі. Сюди під’їжджає пожежний автомобіль, мотопомпою закачує воду й оперативно повертається на пожежу. Бо їхати до водонапірної вежі далеко. Там ще може води не бути чи світла. А для нас, коли ліс горить, кожна хвилина дорога і вирішальна», – пояснює лісничий Руськополянського лісництва Ігор Ткач.

Спільними силами лісівники та селяни розчистили дно, зняли мул. Трохи піску вигорнули нагору, щоб зробити гарний берег. Тепер планують залучити школярів та громаду, щоб допомогли розрівняти цей пісок навколо озерця.

«Це потрібно для того, щоб вони відчували свою причетність, щоб потім, як прийшли відпочивати, думали, що вони роблять. Сільська рада пообіцяла, що поставлять тут смітники і будуть залучати людей, які наглядатимуть за чистотою. Коли кожен буде відчувати свою відповідальність, тоді буде порядок», – впевнений директор ДП «Черкаське лісове господарство» Андрій Пустовіт.

Коли лісівники почали відновлювати озеро, громада обурилася спочатку – подумала, що заберуть у них водойму. А коли дізналися що й до чого, прийшли самі допомагати, розповів Ігор Ткач.

Озеро розташоване неподалік від контори лісництва під Руською Поляною. Сюди зручно приїжджати по воду і з сусідніх лісництв – Дубіївського та Дахнівського – у випадку загорань.

Вода ще трохи каламутна після чистки дна. Але з часом дрібні частинки осядуть і вона стане прозорою. Озерце наповнюють підземні джерела. Тому води вистачить і на гасіння пожеж, і на купання місцевих дітлахів та дорослих. Зберегти чистоту води допоможуть верби, які понасаджують вздовж берега, адже її корені очищують воду. А щоб відпочивати їм було приємніше, лісівники планують облаштувати тут рекреаційний пункт.

І хоч розчистили його зовсім недавно, тут уже є купальщики.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x