Чорнобаївщина відзначила 73-ю річницю визволення від нацистських загарбників

Чорнобаївщина відзначила 73-ю річницю визволення від нацистських загарбників

23 вересня на Пагорбі Слави в Чорнобаї пройшов урочистий мітинг, присвячений 73-ій річниці визволення Чорнобаївщини від нацистських загарбників та Дню партизанської слави України.
Керівники району, селища, представники установ та підприємств, навчальних закладів та громадських організацій хвилиною мовчання вшанували пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, та подякували героям-визволителям за подвиг, який буде вічно жити в наших серцях. В знак подяки присутні на мітингу поклали живі квіти до підніжжя пам’ятних знаків.

Чорнобаївщина відзначила 73-ю річницю визволення від нацистських загарбників

Подібні заходи відбулися в усіх територіальних громадах району. Жителі сіл вшанували загиблих в роки Другої світової війни, подякували ветеранам за їх неоціненний внесок у перемогу над загарбником та поклали квіти до Меморіалів Слави, де навічно вписані імена славних синів і дочок Чорнобаївщини.

Довідково: На фронтах Другої світової війни проти фашистських загарбників боролися понад 16 тисяч уродженців Чорнобаївщини, з них – 140 жінок. Не повернулось з фронтів 12 тисяч жителів району.
За мужність і відвагу 4132 жителі Чорнобаївського району нагороджені орденами і медалями СРСР. 8 Героїв Радянського Союзу, 2 повних кавалери орденів Слави дала Чорнобаївщина.

Чорнобаївщина відзначила 73-ю річницю визволення від нацистських загарбників

У боях за визволення району загинуло близько 2 тисяч воїнів, які знайшли свій спочинок у 57-ми братських могилах.
На теренах Чорнобаївщини діяли партизанські загони під командуванням М.Т. Славського, Д.С. Комашка, а з літа 1943 р. – партизанський загін ім. Щорса, командиром якого був М.Р. Соболєв-Кузьмін.
2 роки окупаційного режиму на Чорнобаївщині були тяжким випробуванням для місцевих жителів. 12750 мешканців 4 районів знайшли свою смерть в Золотоніському концтаборі. На каторжні роботи до Німеччини з Чорнобаївського району було вивезено 6009 осіб. Закатовано на місці, розстріляно і спалено 500 осіб.
У вересні 1943 року прийшло жадане визволення: 23 вересня – селище Чорнобай, 21–27 вересня – весь Чорнобаївський район.

Інна Чмихало

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x