На вихідних в області потеплішає

На вихідних в області потеплішає

Інформації агрометеорологів цієї осені для аграріїв звучать як новини військового часу: посуха триває, ефективних дощів не було. І якщо ще у першій половині вересня можна було знайти позитивні сторони в такому положенні справ – це були досить комфортні умови для закінчення збиральної кампанії, із середини місяця – а це початок оптимальних строків сівби озимої пшениці, вже визивали тривогу. За повідомленням начальника Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталія Постриганя, верхній шар ґрунту в області тривалий час сухий та сильно зцементований, що ускладнює підготовку ґрунту, проведення сівби озимини та появу сходів. Дощі, що пройшли в області останніми днями кількістю від 1 до 6 мм, стан ґрунту на полях не покращили.

Відомо, що гарантоване одержання дружніх сходів забезпечується тоді, коли запаси продуктивної вологи не менші за 10 мм у шарі ґрунту 0–10 см, а в орному — 20–30 мм. У разі запасів в орному шарі менше 5 мм – сходи отримати неможливо, а в разі запасів 6–10 мм – сходи будуть зріджені й ослаблені внаслідок того, що проростання триватиме довго, – підкреслив пан Постригань. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Фактично ж у західній частині області в орному шарі ґрунту сухо, у східній –2-12 мм. Тож поля просять гарного дощу.
За прогнозами синоптиків, до кінця вересня погода залишиться нестійкою: із коливаннями температури та періодичними дощами, більш ефективними в кінці місяця. Так, до 26 вересня поступово потеплішає (вночі до 4-9°, вдень до 13-18°), надалі температура знизиться на 2-3°.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x