«Ми знаходимо в кожній дитині якесь особливе зернятко»

«Ми знаходимо в кожній дитині якесь особливе зернятко»

У цих простих, але надзвичайно вагомих словах керівника Вільшанської спеціальної школи-­інтернату можна прочитати всю ту турботу й любов, яку вкладають у своїх вихованців працівники закладу. Заснований іще в 1961 році освітній заклад є одним із найкращих не лише в районі, а й в області.
– Сьогодні в нас проживають 88 діток, хоча загалом заклад може розмістити і 120, – розповідає т. в. о. директора Вільшанської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату для дітей, які потребують корекції розумового та фізичного розвитку, Черкаської обласної ради Ольга Дячук. – Кожен потребує особливого догляду й уваги. Про це турбуються 42 педагоги, 29 із яких мають дефектологічну освіту за спеціальністю. У багатьох дітей складні стосунки з батьками, негативний досвід спілкування з однолітками і старшими людьми. У декого саме поняття «навчання» викликає внутрішній спротив. Через певні особливості сприйняття світу наші вихованці не можуть навчатися на рівні з іншими дітьми. І в загальноосвітніх навчальних закладах вони просто відчувають себе зайвими й ображеними. Якось до нас потрапив хлопчина, який проходив 7 років у загальноосвітню школу, але так і не навчився читати. Можете лише уявити, як почувалася ця дитина серед однолітків! Ми ж знаходимо в кожній дитині якесь особливе зернятко й будуємо всю програму на тому, щоб розвинути його. Скажімо, в нас є хлопчик, який просто не може запам’ятовувати тексти. Але, виявляється, якщо покласти їх на музику, надати певного ритму, то він сприймає все легко.

Сьогодні багато освітніх закладів області скаржаться на брак коштів. Вільшанський інтернат у цьому плані є щасливим виключенням. Заклад отримує повне державне фінансування і забезпечений усім необхідним. Уміло розподіляючи надані кошти, тут примудряються навіть робити ремонти, замінювати вікна, утеплювати спальні корпуси тощо. Щоправда, не відмовляються і від допомоги. Благодійні організації дарують дітям одяг чи іграшки, місцеве сільськогосподарське підприємство допомагає з харчуванням. Також вдячні Геннадію Бобову. За весь той час, скільки ми знаємо народного депутата, він жодного разу не відмовив у допомозі. До речі, вихованці інтернату й самі займаються в деякому сенсі благодійністю – допомагають захисникам нашої Вітчизни.
– Навіть важко сказати, скільки маскувальних сіток, які використовуються зараз у зоні АТО, сплетені турботливими пальчиками наших вихованців, – відзначає Ольга Василівна. – Ми активно співпрацюємо з волонтерами, передаємо воїнам зроблені дітками іграшки, малюнки. Вони теж віддячують нам – допомагають організовувати цікаві і змістовні екскурсії.

За словами адміністрації закладу, всі їхні вихованці – талановиті, просто треба постаратися знайти цю Божу іскру. Для когось таким ключиком може стати малювання, хтось обожнює спорт. Дівчатка і хлопчики чудово малюють, шиють, плетуть, в’яжуть, випилюють, випалюють, будують, конструюють та інше. Для цього педагоги розробляють чимало різноманітних гуртків, працюють майстерні. Кожен випуск­ник інтернату вже має певні професійні навички, які може продовжити розвивати у професійно-технічних училищах області. Багатьом вдається повністю адаптуватися в суспільстві.
– Якось повертаюся з роботи, – розповідає педагог. – Біля мене зупиняться дорога іномарка. Опускається скло – і водій, такий солідний чоловік у костюмі, каже: «Ольго Василівно! Сідайте, я вас підвезу». Я здивувалася, обійшла машину, та й іду собі швиденько далі. Коли він наздоганяє: «Ольго Василівно! Невже Ви мене не впізнали? Це ж я – Вася Руденко! А я тепер серйозним чоловіком став. Ось уже й собі на машину назбирав. А знаєте, я тут щойно хлопців підвозив. Вони розпитували, куди їду. А я й відповідаю, що їду в інтернат. І ніколи не соромлюся казати, що тут навчався, бо якби не Ви і не ці рідні для мене стіни, я б ніколи не став справжньою людиною». Коли чуєш таке, розумієш, що якою б не була важкою й виснажливою наша робота, вона варта того, оскільки приносить справді цінний результат.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x