У художньому музеї відкрилася виставка народної ікони

У художньому музеї відкрилася виставка народної ікони

Днями в Черкаському обласному художньому музеї відбулося відкриття постійно діючої експозиції «Народна ікона Середньої Наддніпрянщини ХVІІІ-ХХ століть» – дарунок Черкаському обласному художньому музею від Народного художника України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка, мецената, колекціонера Миколи Бабака. «Нова Доба» про це дізналася в управлінні у культури і взаємозв’язків з громадськістю ЧОДА.

У залі експонуються 23 подаровані ікони. Вони знайдені колекціонером на території Черкаської і Полтавської областей. У ті часи народні ікони були не тільки в хатніх, а й у церковних іконостасах. Замовляли їх переважно селяни, сільські громади, жителі невеликих міст і містечок. Варто відзначити значну градацію рівнів професіоналізму народних майстрів іконопису, серед яких були справжні майстри-самородки. Звичайно, на початковому етапі народна ікона (останніми роками ці ікони називають хатніми) мала за взірець церковну ікону, створену професійними іконописцями.

Більшість експонованих ікон – це образи Ісуса Христа, Богоматері з немовлям, святих великомучеників Варвари, Параскеви, Георгія Переможця та інших святих покровителів, написані на липових або соснових дошках. Ікони такого типу складають основу колекції Миколи Бабака. На думку О. Найдена, вони метафорично відтворюють багато прикрашену й майстерно написану іконописцем-професіоналом храмову ікону.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x