Який ваш найяскравіший спогад про шкільного вчителя? (ОПИТУВАННЯ)

Який ваш найяскравіший спогад про шкільного вчителя? (ОПИТУВАННЯ)

До Дня Вчителя ми поцікавилися у відомих черкащан, чим найбільше їм запам’яталися їхні шкільні вчителі.

Який ваш найяскравіший спогад про шкільного вчителя? (ОПИТУВАННЯ) Олег Стадник, директор Департаменту охорони здоров’я Черкаської міськради:
– Шкільний учитель… Сприйняття шкільного вчителя в мені живе буквально з молоком матері. Вона – класичний представник сільського вчителя, і все її життя було пов’язане з сільською школою. Тому зошити, підручники, плани уроків часто привалювали наші дитячі іграшки. Напевно, тому почав дуже рано читати. День учителя, а це перша неділя жовтня, в пам’яті завжди зринає у вигляді величезного оберемка квітів, які несла мама додому. Для мене спочатку було трохи дивно, бо у нас перед хатою була здоровенна клумба, і квітів там росло неймовірне море. А потім, у шкільний період, я рвав ті квіти для свого класного керівника. Спогади теплі й світлі.

Царство небесне моїй покійній мамі, а усім, хто трудиться в цій такій важкій, але так незаслужено неоціненій з боку суспільства і держави професії, зичу довгого віку та міцного здоров’я!

Який ваш найяскравіший спогад про шкільного вчителя? (ОПИТУВАННЯ) Зоя Вовк, прес-секретар Патрульної поліції Черкас:
– Про школу і вчителів у мене завжди лише чудові спогади. А спогади… їх так багато, що не знаєш, про що розповісти в першу чергу. Найвеселіше було тоді, коли ми ходили гуляти з класом та керівником на природу. У сільській школі ми їздили разом до санаторію, моря. У міській школі №12, де я закінчувала 10-ий та 11-ий класи, мені згадується наш класний керівник Ніна Володимирівна Надточій, вона викладала історію, яку я дуже люблю. Тому її уроки для мене завжди були цікавими.

Який ваш найяскравіший спогад про шкільного вчителя? (ОПИТУВАННЯ) Володимир Мельник, головний агроном СТОВ ім. Ватутіна (с. Юрківка Звенигородського району):
– Про свою Кайтанівську школу, що на Катеринопільщині, я маю дуже багато добрих і хороших спогадів. Та, мабуть, найяскравіші з них залишила в душі моя перша вчителька Людмила Миколаївна Поліщук. Її уроки природознавства назавжди увійшли в свідомість. Вони були незвичними, бо проходили не в класі, а серед природи. Вона заново знайомила нас із кожною рослиною чи твариною, яких ми, сільські дітлахи, звикли не помічати, вважаючи просто невід’ємною частиною навколишньої дійсності. Тоді я вперше зрозумів, що кожен організм особливий і надзвичайний. Думаю, саме ці уроки і вплинули на мій майбутній вибір професії та на все подальше життя.

Я дуже поважаю й захоплююся людьми, які пов’язали свою долю з вихованням наступного покоління, і хочу побажати в день їхнього професійного свята терпіння, витримки і міцного здоров’я.

Який ваш найяскравіший спогад про шкільного вчителя? (ОПИТУВАННЯ) Олександр Тимошенко, керівник відділу «Центр допомоги учасників АТО» при Черкаському контактному центрі:
– 1992-й рік, випускні екзамени. Історія України, 6 екзаменаторів. Окрім трьох основних питань, уже 10 додаткових поставили. Я відповів все «в яблучко», і тут звучить останнє запитання: «Як називалися перші закони України – Грушевського?» Мовляв, на оцінку це питання не вплине. У мене в голові крутиться відповідь, а сказати не можу. «Назва порошку», – підказують. А мені забулося. А назвіть ви з підказкою, але без допомоги Інтернету? «Відмінно» поставили, але запам\’ятав на все життя. І скільки їх було… 4 «пачки».

Який ваш найяскравіший спогад про шкільного вчителя? (ОПИТУВАННЯ) Катерина Коваленко, заступник начальника управління у справах сім’ї, молоді та спорту ЧОДА:
– Я щиро переконана, що мені пощастило з навчальним закладом. Увесь період навчання нам давали змогу розкривати та розвивати в собі особистість, відкривати ті якості, які відрізняють нас від більшості. Вчили бути лідерами. За це я безмежно вдячна кожному вчителю Черкаського гуманітарно-правового ліцею. А щодо спогадів, то, мабуть, ділюся зараз найважливішим і найяскравішим із них: в ГПЛ була (можливо і зараз є) чудова традиція звітувати за оцінку – «2» перед директором школи. Одного чудового дня я заробила цю зловісну двійку і, як всі ліцеїсти, мала сходити до директора. Набралася спортивної мужності – пішла… Розмова була коротко, по суті, але це була моя остання двійка й останнє незроблене завдання в житті, за що я безмежно вдячна Вікторові Гавриловичу Гайдуку! Не буду деталізувати, які переживання мене тоді переповнювали, але ті висновки, які були зроблені, й ті правила, які були започатковані того дня, суттєво вплинули на мій світогляд і майбутні рішення.

Який ваш найяскравіший спогад про шкільного вчителя? (ОПИТУВАННЯ) Марина Бакланова, директор Департаменту освіти і гуманітарної політики Черкаської міської ради:
– Для мене взірцем Педагога з великої літери, людини, яка не просто ретранслює знання, а вчить життю, був Олександр Федорович Семенович, професор, доктор фізико-математичних наук, автор кількох підручників, і шкільних у тому числі. Людина вразила аналітичним складом розуму, енциклопедичними знаннями, але найбільше – своїми людськими якостями: чесністю, порядністю, інтелігентністю, вихованістю. Крім того, він писав вірші. Таку чудову любовну лірику я рідко зустрічала. Олександр Федорович навчав нас, що вчитель – це людина, яка не лише повинна давати знання чи нав’язувати учневі свої думки, а й має демонструвати те, що вона є частиною життя учня. Він часто повторював фразу: «Шановні педагоги, ви можете не навчити людину математики ідеально. Але якщо ви підготуєте погану людину – це ваша відповідальність». Тому я й досі впевнена, що спочатку треба звертати увагу на особисті якості, й кожен педагог має це робити.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x