Якою була радіаційна обстановка в області у вересні

Якою була радіаційна обстановка в області у вересні

Упродовж вересня 2016 року радіаційна обстановка на території Черкаської області була стабільною. Про це свідчать результати щоденних вимірювань потужності експозиційної дози гамма-випромінювання, далі по тексту гамма – фон, метеостанціями області.

За повідомленням начальника Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталія Постриганя, останніми роками гамма – фон формується в основному природними радіонуклідами. Проте, найбільші значення, до сих пір, фіксуються на територіях, що були забруднені радіонуклідами після аварії на Чорнобильській АЕС в 1986 році. Гідрометеослужба контролює рівень гамма – фону на територіях, де розташовані метеостанції. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

За даними метеостанцій, добові значення гамма фону в вересні коливались в межах 10 – 16 мікрорентген за годину (мкР/год). Значення на рівні 16 мкР/год було зафіксовано у м. Каневі 8 вересня.

Середні значення гамма – фону за вересень були такими:
11 мкР/год – у місті Золотоноша;
12 мкР/год – в містах Чигирин та Черкаси.
13 мкр/год – в с. Озірна Звенигородського району та містах Сміла, Умань.
14 мкр/год – в місті Канів.

Упродовж останніх років середні значення гамма випромінювання по всім вище вказаним населеним пунктам в основному стабільні. Проте, не виключена ймовірність окремих коливань радіоактивності приземної атмосфери, що можуть виникати внаслідок небезпечних та стихійних метеорологічних явищ, антропогенних факторів на тлі залишкового Чорнобильського забруднення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x