30 громад Черкащини взяли участь у децентралізаційному марафоні

30 громад Черкащини взяли участь у децентралізаційному марафоні

За ініціативою Асоціації міст України тисяча територіальних громад нашої держави взяли участь у «Децентралізаційному марафоні».

Перший в Україні «Децентралізаційний марафон» дістався свого «екватору». Захід стартував 21 червня в Одесі під час ХІІ Українського муніципального форуму у присутності майже 250 голів громад з усіх регіонів України. Цю всеукраїнську акцію ініціювала Асоціації міст України з метою активізації та стимулювання процесу об’єднання і формування спроможних громад. Протягом півроку (з червня по грудень) у громадах тривають близько 1000 виїзних заходів, які організовують регіональні відділення Асоціації. Близько 30 зустрічей із майбутніми громадами відбулося і в Черкаській області.

Пропонуємо дайджест цих подій.

30 громад Черкащини взяли участь у децентралізаційному марафоні 24 червня експерти завітали до Верхняцької селищної громади. Жителів громади турбує розподіл коштів між селами об’єднаної громади, незадовільний стан дорожньої інфраструктури, ведення реєстру прав на нерухоме майно після створення ОТГ. За результатами зустрічі було утворено робочу групу для проведення роз’яснювальної роботи та інформування населення про економічні розрахунки.

Того ж дня в селі Пекарі відбулася зустріч із представниками Канівської міської громади. Експерти та учасники обговорили організацію надання медичної допомоги населенню на території ОТГ, транспортне забезпечення та проблему відсутності державної підтримки у сфері збирання та зберігання сміття. Ці питання найбільше хвилюють громадян.

25 червня відбулася зустріч у Чигиринській міській громаді. Найбільше жителів Чигиринщини хвилюють питання функціонування закладів освіти та охорони здоров’я, проблеми транспортного сполучення в умовах реформи. Людям незрозумілі механізми оподаткування та низка земельних питань. Учасниками зустрічі було досягнуто розуміння щодо необхідності об’єднання в ОТГ.

Того ж дня у Медведівській сільській громаді сільські голови міркували над тим, яким буде оподаткування в умовах приєднання сіл до міста, адже, на відміну від міста, села мають пільговий податок.

30 громад Черкащини взяли участь у децентралізаційному марафоні 27 червня у Ватутінській міській раді на зустрічі обговорили принципи і переваги децентралізації.

4 липня у Сунківській сільській громаді було обговорено питання повноважень керівників сіл після об\’єднання. Представники громад висловили багато різних думок щодо бачення перспектив розвитку територій: створення робочих місць, розвитку інфраструктури, медицини, освіти, якості надання соціальних послуг та фінансового забезпечення громади.

6 липня у Городищенській міській громаді учасники зустрічі висловили побоювання щодо зниження рівня надання населенню послуг. Міський голова Городища розповів про своє бачення державних гарантій забезпечення фінансових ресурсів виконання власних і делегованих повноважень в ОТГ.

6 липня у селі Вільшана Городищенського району учасники зустріч обговорили стримуючі фактори об’єднання громад. Серед найголовніших було названо – побоювання залишитись без фінансової підтримки з боку держави, зосередження та використання коштів громади у центрі громади.

7 липня у селі Лип\’янка Шполянський району говорили про земельну реформу. Найбільше дискусій точилося навколо того, де повинен бути центр громади і чи виграють від цього люди. Об’єднавчий процес, на думку людей, має бути примусовий, а межі громад мають поділити «зверху». Жителів майбутньої ОТГ хвилюють перспективи життя після реформи, а саме: розподіл коштів між селами об’єднаної громади, транспортне забезпечення, збереження шкіл, організація надання медичної допомоги населенню на території ОТГ.

8 липня відбулася зустріч у Чорнобаївській ОТГ. Більшість сільських та селищних голів висловилися «за об\’єднання». Водночас, частина учасників зустрічі досі не визначилися з власною позицією. Було обговорено законодавчі аспекти створення спроможних громад. Консультанти проекту «Пульс» презентували етапи та механізми об’єднання громад.

Того ж дня відбулася зустріч експертів та жителів Іркліївської громади на Чорнобаївщині. Під час заходу обговорили розташування центру громади та подальшої долі маленьких населених пунктів.

8 липня також відбулася зустріч з жителями Монастирищенської громади. Під час зустрічі жителям майбутньої ОТГ було надано фахові роз’яснення щодо процедури об’єднання, консультанти поінформували про переваги, які отримає кожна новостворена громада в межах децентралізаційних процесів.

11 липня з експертами зустрілися жителі Смілянської міської громади. Під час зустрічі учасники обговорили переваги об\’єднання громад в Смілянському районі. Спільно учасники зібрання підготували пам\’ятку про об\’єднання територіальних громад та обговорили процедурні питання.

13 липня консультанти РВ АМУ (проект «Пульс») завітали до Шполянської міської громади та відповіли на питання щодо процедури створення ОТГ, центром якої потенційно може бути місто Шпола. Також експерти надали роз’яснення щодо формування та наповнення місцевого бюджету ОТГ.

3 серпня відбулася зустріч у Тальянківській сільській громаді. Жителі громади висловили побоювання, що після зникнення школи зникне і населений пункт. Це питання, а також те, де саме має бути адміністративний центр громади та яку школу доцільно зробити «опорною» обговорили учасник зустрічі. Експерти розповіли жителям громади, яким чином буде здійснюватися розподіл коштів у ОТГ.

4 серпня до жителів Маньківської селищної громади завітали експерти з децентралізації. Обговорили фінансування ОТГ, й розширення повноважень органів місцевого самоврядування в частині управління земельними ресурсами, а також податку на додану вартість і податку на прибуток у комунальних підприємствах.

9 серпня в Лисянській селищній громаді обговорили можливість утворення однієї об’єднаної громади на території Лисянського району. Експерти аргументували помилковість цього рішення, оскільки відстань від адміністративного центру до окремих населених пунктів значно перевищує рекомендовану методикою. Тож невдовзі у Лисянському районі можуть утворитися Бужанська та Босівська територіальні громади.

16 серпня у Канівській міській громаді консультанти Черкаського РВ АМУ розповіли про переваги, додаткові фінансові можливості та перспективи розвитку об’єднаних громад.

17 серпня під час зустрічі з представниками Золотоніської міської громади було обговорено перспективи майбутнього об’єднання. Згідно із затвердженим Черкаською обласною радою перспективним планом до складу Золотоніської міської ОТГ входить лише м.Золотоноша. Однак, міський голова Віталій Войцехівський думає на перспективу, і хоче бачити в складі міської громади Новодмитрівську, Антипівську, Вільхівську та Деньгівську сільські ради. «Географічно так склалося, що ці села знаходяться в дво-п’яти кілометровій зоні від міста. Жителі цих сіл працюють, а їх діти виховуються та навчаються у дитячих садочках та школах Золотоноші. Тож логічно, щоб всі ми були в одній громаді», – прокоментував міський голова Золотоноші Віталій Войцехівський. В Золотоноші уже ухвалили відповіднерішенняміської ради та проводять перемовини із селами.

18 серпня у Кам\’янській міській громаді на зустрічі з експертами голова Кам’янської районної ради, категорично виступив проти об’єднання та закликав до цього сільських голів. Думки сільських голів щодо конфігурації громад розділилися. Частина голів підтримують пропозицію утворення однієї громади з центром у Кам’янці, інші ж вважають, що в районімає бути дві, а можливо і три громади.
6 вересня відбулася зустріч із жителями Драбівської селищної громади. Сільські голови мали змогу отримати вичерпні відповіді на питання щодо основних етапів об’єднання громади. Ознайомилися з кращими практиками та історіями успіху Мокрокалигірської та Білозірської об’єднаних територіальних громад.

«У першу чергу розуміти переваги об’єднання мають жителі населених пунктів, адже вони безпосередні учасники цього процесу, – відмітила виконавчий директор Черкаського РВ АМУ Світлана Крамар. – Зараз більшість сіл району єсамодостатніми, однак, не всі. Завдання ж децентралізаційноїреформи – забезпечити сталийрозвиток усім територіям».

7 вересня відбулася зустріч експертів із представниками Лукашівської сільської громади Чорнобаївського району. Говорили про особливості формування та розподілу бюджету майбутньої ОТГ, долю шкіл, дитячих садочків та ФАПів. Не залишилося поза увагою питання обрання та функцій старости.

8 вересня у селі Велика Бурімка Чорнобаївського району експерти та жителі громади обговорили перспективи створення ОТГ. Консультанти детально розповіли переваги об’єднання, фінансові можливості та вигоди, які отримає громада після об\’єднання. Окремо зупинилися на алгоритмі об’єднання територіальних громад, критеріях визначення потенційних адміністративних центрів та перевагах об’єднання.

13 вересня експерти завітали до Леськівської сільської громади Черкаського району. Під час зустрічі консультанти презентували інформаційні матеріали щодо формування спроможних територіальних громад, надали інформацію про нові можливості, які надає реформа жителям громад.

15 вересня у Червонослобідській сільській громаді Черкаського району під час інформаційної зустрічі в межа децентралізаційного марафону обговорили практичні аспекти функціонування ОТГ. Особливу увагу експерти приділили бюджетним показникам та особливостям використання освітньої та медичної субвенції.

20 вересня відбулася зустріч із жителями Христинівської міської громади. Під час заходу учасники обговорили питання проведення децентралізаційної реформи. Усі дійшли згоди, що об’єднуватись потрібно враховуючи економічну доцільність, а не емоції окремих людей та особисті політичні амбіції.Особливу зацікавленість у присутніх викликали питання наповнення місцевого бюджету, організації роботи об’єднаних громад, окремі аспекти роботи з органами влади обласного і всеукраїнського рівня.

21 вересня експерти зустрілися з жителями Бузівської сільської громади Жашківського району. На зустріч з власної ініціативи приїхали голови населених пунктів, що згідно з перспективним планом не входять до потенційної Бузівської ОТГ. Як повідомили самі учасники, більшість сільських голів зайняла позицію вичікування. Цьому сприяє негативне ставлення до реформи з боку першого заступника голови Жашківської районної ради Людмили Мазур. На відміну від районної ради, керівництво райдержадміністрації всіляко сприяє впровадження децентралізаційної реформи в районі, зокрема, об’єднанню територіальних громад.

«Децентралізаційний марафон» триватиме до грудня 2016 року. «Нова Доба» інформуватиме своїх читачів про розвиток подій.

Ірина Коваль

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x