Хто має право на грошову допомогу в розмірі 10 місячних пенсій?

«Мені 54 роки. Чи матиму я право на грошову допомогу в розмірі 10 місячних пенсій у разі виходу на пенсію? Мій стаж 32 роки. Працювала вчителькою, зараз не працюю».
Софія, Чорнобаївський район

– Починаючи з жовтня 2011 року, Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено виплату грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню, в розмірі десяти місячних пенсій особи станом на день її призначення.
Грошова допомога надається за таких умов:
– якщо пенсія за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» призначається після 1 жовтня 2011 року;
– якщо на день досягнення пенсійного віку, передбаченого ст. 26 зазначеного Закону, особа працювала в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» – «ж» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення»;
– якщо страховий стаж на зазначених посадах становить 35 років для чоловіків, 30 років – для жінок;
– якщо до цього особа не отримувала будь-яку пенсію.
Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 р. №1191.

Згідно з цим Порядком, до страхового стажу, що визначає право на виплату грошової допомоги, зараховуються періоди роботи в закладах та установах державної та комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е» – «ж» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», що передбачені, зокрема, Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 р. №909 «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років».
Для визначення розміру грошової допомоги враховується місячний розмір пенсії, обчислений згідно зі статтями 27 і 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», станом на день її призначення.

Отже, якщо на час досягнення пенсійного віку Ви будете працювати в закладі чи установі державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років, за наявності не менше 30 років страхового стажу на зазначених посадах, у разі досягнення пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та за умови, що до цього Ви не отримували будь-яку пенсію, Вам буде призначено грошову допомогу в розмірі 10 пенсій, – розповіла заступник начальника управління ПФУ у м. Черкасах Наталія Сергієнко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

1 Коментар
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Світлана

Чому коли вчитель йде на пенсію за віком і ще працює в школі, то йому виплачують 10 окладів пенсії, а якщо йде на пільгову пенсію і звільняє місце , то цьому вчителю не виплачують 10 окладів. Не справедливо!!!!!

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x