Дешева, лікувальна і поживна капуста

Дешева, лікувальна і поживна капуста

Капуста – простий і звичний із дитинства овоч. Окрім того, що це досить універсальний продукт, який використовують для приготування багатьох страв, капуста ще й дуже поживна й багата цінними для організму речовинами.

Із капусти можна приготувати багато смачних страв. Цей продукт може стати основою здорового збалансованого харчування. У ній міститься багато білка, а він корисний для правильної роботи щитовидної залози та нирок.
Білокачанна капуста – джерело вітаміну С. Чим свіжіший овоч, тим більше в ньому вітамінів. Якщо ж капусту заквасити, то це, навпаки, збільшує вміст у ній вітаміну С. Тому в період грипу для покращення імунітету квашена капуста – це доступний і ефективний продукт.
З мікроелементів найбільше калію, кальцію і фосфору в білокачанній капуст. Калій корисний для роботи серцево-судинної системи: він запобігає утворенню тромбів, знижує рівень холестерину в крові. Кальцій необхідний для зміцнення кісток, здорових зубів, нігтів та волосся, щоб стреси і негативне навколишнє середовище не завдали їм шкоди.
Оскільки у білокачанній капусті вуглеводів мало, вона ідеально підходить для харчування людей із цукровим діабетом. А тартронова кислота, що в ній міститься, перешкоджає відкладенню жирів.
Завдяки високому вмісту клітковини капуста корисна для нормалізації роботи травної системи. Свіжий сік капусти у нетрадиційній медицині застосовують для боротьби з захворюваннями ШКТ. Капустяне листя ефективне при лікуванні запалень – його прикладають до хворої ділянки тіла, роблять на ніч капустяні компреси.

Капуста для краси
Користь капусти велика і в косметології. Капустяний сік чинить на шкіру омолоджуючу дію. Маски на основі соку з капусти розгладжують зморшки й запобігають їх появі. Такий сік цілюще впливає і на волосся: з ним готують маски, що зміцнюють корені волосся, а також роблять косу живою та блискучою.

Протипоказання до вживання
• кишкові спазми;
• загострення виразкових хвороб;
• недавнє операційне втручання;
• захворювання нирок;
• підвищений тиск.

Квашена
Квашена капуста завдяки вмісту молочної та оцтової кислоти має антибактеріальні властивості, тому виконує роль «санітара кишечнику». Покращує обмін речовин в організмі, нормалізує рівень цукру й холестерину. Є навіть дослідження, що підтверджують здатність капусти сповільнювати процес утворення злоякісних пухлин.
При підвищеній температурі тіла вживання капустяного розсолу компенсує втрату мінералів та вітамінів в організмі. Для лікувальних цілей його розводять навпіл із теплою водою і випивають по 2-3 склянки на день. Діабетикам радять капустяний розсіл із додаванням лимонного соку.

Протипоказання для вживання
квашеної капусти і капустяного розсолу
За наявності таких захворювань вживання квашених продуктів може завдати шкоди:
• захворювання підшлункової залози;
• ниркова недостатність;
• камені у жовчному міхурі;
• захворювання щитовидної залози;
• запущені випадки виразки шлунка і дванадцятипалої кишки;
• гіпертонія.

Червонокачанна
Червоний колір ця капуста має через те, що в ній міститься антоціан. Завдяки цій речовині стінки судин і капілярів стають міцнішими.
Сік із такої капусти використовують у рецептах народної медицини для зниження капілярних кровотеч. Змішаний із медом і цукром, він лікує горло й кашель, застосовується для боротьби з запальними процесами, у тому числі при ударах і виникненні болю в суглобах.
Червонокачанна капуста знижує тиск. Користь її неоціненна для жінок під час вагітності, які мають проблеми з роботою кишечнику.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x