Півтисячі гектарів молодого лісу доглянули цього року на Золотоніщині

Півтисячі гектарів молодого лісу доглянули цього року на Золотоніщині

Щороку Золотоніський лісгосп створює близько 50 га нових лісових культур. Вони потребують ретельного догляду ще протягом 3-4 років. Лише так можна виростити високопродуктивні насадження. Про це «Новій Добі» повідомили в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Проведення доглядів – один із пріоритетів у роботі золотоніських лісівників. Його здійснюють вручну або за допомогою механізованих засобів – культиваторів та кущорізів. Працюють наймані працівники, які вже не перший рік знають і вміло виконують свою справу.

«Майже половину робіт по догляду за культурами проводять вручну. Стають лісокультурниці з сапками і прополюють рядки та по 50 см з одного і з іншого боку від них. Зазвичай, вони працюють у найменших одно чи двохрічних насадженнях. Коли культури вже піднялися, для них підходить механізований догляд», – розповіла інженер лісових культур ДП «Золотоніське лісове господарство» Олена Лістрова.

За сезон золотоніські лісівники провели догляди на більш ніж 500 га молодих насаджень. Адже уваги потребують не лише цьогорічні насадження, але й ті, що були створені протягом останніх трьох-чотирьох років. А дощове літо сприяло росту бур’янів, тому роботи додалося, особливо ручної.

«Цього року з 50 га лісових культур, які ми посадили, на 30 га було проведено обробку гербіцидом проти бур’янів. Це значно полегшує і здешевлює догляд. Однак через погодні умови обсяги робіт все одно залишалися великими», – відзначила Олена Лістрова.

У доросліших насадженнях проводять механізований догляд – кущорізами та культиваторами прибирають зайву рослинність. Завдяки цьому лісівники не лише відкривають доступ світла до маленьких сосонок, але й захищають їх від вогню, який може поширитися висохлою травою. Дуже важливо це зараз, коли вже який місяць зберігається найвищий клас пожежної небезпеки. А молоді насадження дуже вразливі.

«Проведення ручних і механізованих доглядів потребує великих затрат і матеріальних, і трудових. Однак вони необхідні, щоб у майбутньому тут виросли якісні, високоповнотні насадження. Це наша робота для наступних поколінь», – зауважив директор ДП «Золотоніське лісове господарство» Микола Бас.

Роботи з догляду насаджень триватимуть до закінчення вегетаційного періоду.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x