З 1 листопада черкасці голосуватимуть за громадські проекти

З 1 листопада черкасці голосуватимуть за громадські проекти

Упродовж двох тижнів, із 1-ого до 14-ого листопада, в Черкасах шляхом голосування обиратимуть громадські проекти. Їх уже в наступному році візьмуться втілювати в життя. Для цього в міському бюджеті передбачили 10 млн грн. Про це під час прес-конференції повідомила заступник директора департаменту фінансової політики Тетяна Харенко. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

Майже два місяці подані в рамках громадського бюджету проекти аналізували структурні підрозділи міської ради. За словами Тетяни Іванівни, тепер на розсуд містян обрали 70 громадських ініціатив зі 102. Натомість ще 32 проекти фахівці з різних причин відхилили. У більшості випадків – через невідповідність чинному законодавству, відсутність принципу загальнодоступності та якщо часу на реалізацію ідеї потрібно більше року або ж його вартість перевищила мільйон гривень.

– Загалом у рамках цієї програми від жителів міста в цьому році надійшло 108 проектів, але шість із них координаційна рада не погодила ще до етапу їхнього аналізу профільними департаментами, – розповіла Тетяна Харенко. – Як засвідчив минулорічний досвід, аналіз структурними підрозділами – надзвичайно важливий етап, адже пізніше, під час їхньої реалізації, можуть виникнути труднощі.

За її інформацією, найбільше містяни переймають облаштуванням зон відпочинку в Черкасах – у цьому напрямку запропонували 44 проекти (26 із яких допущені до голосування). Ще 17 проектів (до голосування дійшло на один менше) стосуються доріг і тротуарів. З ідеями поліпшити естетичний вигляд обласного центру було 15 проектів, утім, серед них обрали усього 5.

– Серед найцікавіших проектів – створення скейт-парку, амфітеатр у дитячому парку «Казка», величезний годинник на будинку на Митниці та запис до лікаря в режимі он-лайн, – каже посадовець.

Віддати свій голос за той чи інший проект усі охочі жителі зможуть двома шляхами: через мережу Інтернет (на сайті Черкаської міської ради) або є паперове анкетування. Між тим місць для останнього цього року збільшать. Для прикладу, торік обрати ту чи іншу ініціативу для впровадження можна було лише в будівлі міської ради. Тепер до цього приміщення додали ще два: в адміністративній будівлі на бульварі Шевченка 117 та 307.

– Як і минулого разу, обов’язковим під час паперового голосування є наявність паспорта, – сказала Тетяна Іванівна. – До слова, навіть у Польщі, де ця програма почала працювати значно раніше, запровадили таку практику.
Нагадаємо, програму громадського бюджету в Черкасах реалізують другий рік поспіль. Запровадили його за підтримки Фундації ПАУСІ. Цей проект дозволяє жителям Черкас самостійно вирішувати, на які потреби спрямувати частину коштів із міської казни.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x