Чи потрібен національний парк в Холодному Яру?

Чи потрібен національний парк в Холодному Яру?

Відповідь на це питання сьогодні близько двох годин шукали депутати обласної ради, представники влади, науковці, лісівники і представники місцевих громад. Лісівники впевнені, що їхні спеціалісти здатні значно краще доглядати за лісом, ніж працівники майбутнього парку; представники обласної влади вважають, що Черкащина гідна мати власну живу національну пам’ятку; науковці стверджують, що лісові однаково, спиляють його недобросовісні доглядальники чи витопчуть туристи; місцеві ж жителі обурюються, що ніхто не цікавиться їхньою думкою, яка звучить приблизно так: «це наша земля, і нічого тут робити ні обласним політикам, ні іноземним туристам». Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

В бурхливе засідання комісії з вирішення питання утворення національного парку «Холодний Яр» перетворився захід, оголошений як прес-конференція керівника черкаських «свободівців» Юрія Ботнара з приводу конфліктної ситуації під час минулої сесії.

Чи потрібен національний парк в Холодному Яру? – Ми наголошуємо, що депутати в свої діяльності насамперед мають керуватися не популізмом, не сьогочасними віяннями, а насамперед національними і глибинно-громадськими інтересами, – зазначив керівник ВО «Свобода» в Черкаській області Юрій Ботнар. – Холодний Яр це надбання не окремих громадян, які живуть поруч з лісом, не окремого лісового господарства ітим більше це не надбання торговців деревиною. Він належить всім українцям. Там можна розвивати туристичну галузь, це місце слави національно-визвольного руху і зрештою це унікальне природне середовище. Ми зробимо все, щоб не допустити категоричного звернення Черкаської обласної ради щодо недоцільності створення Національного природного парку, бо таке звернення перекреслить понад дворічну роботу зі створенні цієї зони і загрожує залишити Україну без цих культових лісів.

Чи потрібен національний парк в Холодному Яру? Його думку підтримав голова обласного осередку Цивільного корпусу «Азов»Дмитро Кухарчук:
– Ще напередодні сесії до мене телефонували спеціалісти з усієї України, занепокоєні тим, що обласна рада може вирішити звернутися до уряду щодо недоцільності створення національного парку. Потрібно пам’ятати, що Холодний Яр це наше історичне надбання. Лише за останні 10 років велика частина лісів була вирубана і через так би мовити законні рубки, і через незаконні. Звісно надання лісам статусі національних не вирішить проблеми повністю, але воно переведе її на вищий рівень – національний. Пар отримає потужнішу охорону, а місцеві жителі збільшення кількості робочих місць.

Чи потрібен національний парк в Холодному Яру? – Спроба створення національного парку розпочалася в червні 2014 року, – відзначила заступник начальника Управління – начальник відділу обласного управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА Людмила Довга. – За результатами зустрічі голови Черкаської облдержадміністрації з координаційною радою сил майдану Черкащини було видано відповідне доручення, створена робоча група. Було проведено близько 10 засідань.
Клопотання про створення національного природного парку підготовлено Черкаським національним університетом ім. Б. Хмельницького. Відповідно до клопотання запропоновано створити національний парк площею 8 518 га. Із них 3 050 з вилученням земельних ділянок у користувачів власників. Більше 5 тис га це землі, які передаються під парк, але без вилучення, тобто на них може проводитись звичайна господарська діяльність. Єдина відмінність, що на цій території забороняються суцільні рубки і мисливство.
Та ситуація, яка склалася в обласній раді показала, що це вже дійсно точка кипіння і відкладати далі її вирішення більше неможливо.

Чи потрібен національний парк в Холодному Яру? Позицію депутатів і представників обласної влади підтримав і присутній на заході науковець Кандидат біологічних наук, голова Черкаської обласної організації Українського товариства охорони природи Микола Чорний. На його переконання з отриманням статусу «національний» холодноярський ліс матиме якщо бодай не кращий догляд, то принаймні серйозніших охоронців, які не дозволять неконтрольовано вирубувати дерева.

Свої контраргументи висловив представник на заході лісівників.
Чи потрібен національний парк в Холодному Яру? – У першу раджу замислитися над тим, що утворення національного парку поставить під сумнів існування Державного підприємства Кам’янський лісгосп, оскільки вилучить з його опіки близько 40 % площ. Це бюджетоутворююче підприємство району, яких не так і багато, – зазначив перший заступник начальника черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Горда. – Ще одна проблема полягає в тому, що в національному парку не дозволяється полювати. Це навряд чи сподобається 1 200 мисливським господарствам Кам’янського району, яким ці угіддя рішенням обласної ради надані в користування. Ми отримаємо знову соціальну проблему, бо мисливцям доведеться відшкодувати кошти, які вони витратили на ведення цього господарства.
За словами господарника, сам ліс може постраждати, коли вийде з їхньої опіки. Доки вирішуватимуться всі юридичні формальності з передачі пройде не менше 5 років, протягом яких цінні породи дерев, виплекані лісівниками, буде втрачено. Разом з тим, на його думку, ніхто не заважає розвивати туристичну інфраструктуру в сучасному холодноярському лісі без будь-яких юридичних змін. І нині там вдеться рекреаційна робота, планується прокладання пішохідних і кінних маршрутів тощо.

Чи потрібен національний парк в Холодному Яру? Позицію лісівників неочікувано підтримали представники місцевих громад. Голова районної ради Кам’янського району Сергій Сундуков, який приєднався до спікерів за власною ініціативою, висловив думку місцевих жителів.
– Сьогодні сюди приїхали представники 6 сіл, 4 тисяч жителів, які живуть в цьому регіоні. Люди провели сходки сіл, на яких сказали свою думку: «Ні». Ми провели сесію районної ради, на якій всі наші депутати одноголосно проголосували проти утворення національного парку. Причина цього досить проста. В межах країни одне лісозаготівельне підприємство і 15 робочих місць, які зникнуть з появою парку, можливо, значать небагато. Але не для району. Незалежна Україна існує 25 років, і весь цей час ми експериментуємо. За цей час жодна реформа не пішла успішно. Це черговий експеримент, який не має жодного позитивного фіналу. Через 2-3 роки партії, які сьогодні з відомих їм одним причин протягують це рішення, зникнуть, обіцяні туристи зникнуть так і не приїхавши, а ми залишимося і без того, що маємо зараз.

Чи потрібен національний парк в Холодному Яру?Протягом двох годин присутні на заході, який планувався як 20-хвилинна прес-конференція, так і не змогли дійти бодай якогось компромісу. Якщо це не вдасться і протягом завтрашнього дня, у середу (а саме на цей день назначено продовження сесії обласної ради), замість цивілізованого розгляду важливих для області питань, черкасці ризикують знову отримати блокування трибуни або інші не надто приємні елементи політичного шоу, яким останнім часом славиться наша область.

Владислав Бедринець

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x