Бомба уповільненої дії для самооцінки

Нещодавно, забираючи старшу доньку з танців, спостерігав таку ситуацію:

У хлопчика років п\’яти щось не виходило танцювати в групі, він засмутився і почав сильно плакати. Майже істерика. Батько забрав хлопчика з його групи, відвів в роздягальню і при всіх (а там були і дорослі, і діти з інших груп) почав мало не кричати на нього. Звучали фрази: «Як тобі не соромно, дівчатка сміються», «Не ганьби мене» , «Будь мужиком», «розмазня» і таке інше. На що хлопчина ще більше плакав. Зрештою, батько почав прямо залякувати дитину: «Якщо не заспокоїшся, більше в ігротеку не підемо, і не дам грати на планшеті». Потім мало не силоміць одягнув його і повів.

Я відчував глибокий сум і біль за цю сім\’ю. Невже дорослий і сильний батько не розуміє, що він просто руйнує стрижень характеру маленької людини? Що підриває віру в себе, інтерес до творчості? Не розуміє, що він таким підходом просто «прошиє» на все життя страх помилки, засудження, самовираження?

І, як Ви думаєте, як цей хлопчина буде ставитися до помилок у дорослому житті ?

Ця ситуація підштовхнула мене написати цю статтю. Я хочу поділитися з Вами простим і ефективним інструментом, який нейтралізує подібні «бомби уповільненої дії».

У кожній дорослій людині «живе» маленька дитина. Це просто частина нас, яка сприймає світ дуже просто і емоційно. На рівні приблизно семирічної дитини. І ця частина буде з Вами до самого кінця.

Творчість, радість, спонтанність, ентузіазм, здивування, інтерес, гра, цікавість, яскравість і смак життя – це ще не повний список, що вона дає людині.

Частина називається Внутрішня дитина.

Але з іншого боку, ця частина часто беззахисна і розуміє все занадто буквально. Адже це всього лише сприйняття дитини …

Від того, як Ви взаємодієте з цією частиною, залежить дуже багато. Від кількості енергії і впевненості в собі до нових проектів і серйозного доходу!

Саме Внутрішня дитина дає нам енергію і мотивацію до дії.
Звичайно, якщо Ви оберігаєте її. Дбаєте про неї й підтримуєте. Живете з нею в хорошому контакті і дозволяєте їй бути Вільною…

Але.

За статистикою, до 18 років звичайна людина 100 000 разів чує слово «Не можна » і 5 000 разів слово «Можна».

1 до 20. Ось так.

Багато людей, в силу свого специфічного виховання, ставляться до своєї Внутрішньої дитини байдуже. А часто просто злобно …

Я таке зустрічав у своїй практиці не раз.

Залякана, затиснута і знецінена Внутрішня дитина відповідає тим, що просто відключає енергію. Блокуються почуття і творчість. І ще багато чого. А потім ми дивуємося, чому люди п\’ють, «відлітають» в ігроманію або в інші залежності.

Все просто – будь-яка залежність дає людині змінений стан. Тимчасовий стан відчуття, коли Внутрішня дитина вільна. Люди тікають в залежності, бо не вміють отримувати цей стан в звичайному житті, від простих радощів. Від своєї справи, від сім\’ї, тіла, спілкування і т.д.

Від задоволення бути собою.

Найчастіше всередині накладено заборону на прояв Вільної дитини. Не будь собою, не будь важливим, не висовуйся, не відчувай і т.д.

Тому я дуже скептично ставлюся до кодування, гіпнозу і т.д. Якщо людина не вміє жити з собою в світі, то він потім просто одну залежність поміняє на іншу. Суть залишиться та ж.

Вміти бути в контакті зі своєю Внутрішньою дитиною – це означає вміти жити в Стані Вільної Внутрішньої дитини. Подивіться на Річарда Бренсона (Гугл Вам допоможе ) – яскравий приклад такого життя.

Це дуже велика тема. І непроста. Тему «Внутрішньої дитини» я досліджую і проробляю вже більше 9 років. У цій же статті я хочу дати невеликий інструмент, який застосували багато моїх учнів і отримали відмінні результати.

Ця техніка називається «Підтримка Внутрішньої дитини»

Як вона працює?

Згадайте ситуацію, коли Ви помилялися. У будь-якій справі.
Коли відчували дуже неприємні почуття. У такий момент, крім різкої негативної емоції, часто вискакує якесь слово про себе. Або фраза. Мимоволі. У серцях. Ми лаємо себе. Караємо.

«Дура» , «Знову теж саме» , «Урод» , «Твою …» , «Баран» , «Коза» і т.д. Прошу вибачення за нелітературну мову, але такі слівця (були й гірші) я чув у своїх клієнтів на цій вправі.

Найчастіше ми повторюємо те, що нам говорилося в дитинстві, коли ми помилялися. Пам\’ятаєте, я наводив на початку статті приклад з хлопчиком.

Начебто дрібниця, але не зовсім. Це слово – психологічний «якір». Воно запускає цілий ланцюжок думок, почуттів і дій. Включає жорстку модель поведінки.

Команда, закріплена сильними емоціями, виконується несвідомим беззастережно!

Внутрішня дитина «стискається», лякається і «ховається». І у вас відразу ж падає самооцінка, кількість енергії і «відключається» творчість.

Людина починає себе ВЕСТИ САМЕ ТАК, ЯК ВОНА СЕБЕ НАЗВАЛА.

І, що ще гірше, – ставитися до себе певним чином!

Спробуйте покласти гроші в затиснутий кулак. Спробуйте змусити дитину щось зробити, коли йому страшно. Нічого не вийде. Ось так ми часто, день у день, тихо і непомітно для себе руйнуємо свою самооцінку і віру в свої сили…

Що ж робити ?
Техніка «Підтримка Внутрішньої дитини»

1. Просто зараз згадайте негативні слова, якими Ви себе за звичкою називаєте при помилках. Випишіть їх обов\’язково на папір.

2. Згадайте, що Ви говорите (або говорили) своїм маленьким дітям, коли вони до Вас приходять засмученими і в сльозах. Якими словами Ви їх підтримуєте? Якщо немає дітей, уявіть, що вони є – що Ви будете їм говорити?

3. Придумайте, якесь ласкаве або просто шанобливе слово для себе, яке подобається. А ще краще ціле речення. Наприклад: «Дівчинка моя, у тебе все вийде» , «Я все одно тебе люблю», «Давай спробуємо по -іншому» , «… (своє ім\’я лагідно) , це всього лише досвід» і т.д. Важливо, щоб цей вислів резонував, був просякнутий любов\’ю і турботою.

Напишіть його прямо зараз.

4. Вчіться ловити момент! Щойно потрапили в неприємну ситуацію, швидко розривайте старий негативний ланцюжок!

Наступного разу, якщо щось піде не так, як планувалося, використовуйте це слово або вираз. Важливо виробити звичку так робити. Адже старі обороти, Ви використовували, можливо, роками і буде потрібно вольове зусилля і увага, щоб це дійсно змінити.

Але коли нова модель «якоря» по-справжньому «вбудується» в вашу підсвідомість, це почне міняти багато чого!

І найголовніше. Ви не можете змінити своє минуле. Але в Ваших силах почати піклуватися про свою Внутрішню дитину вже сьогодні.

Вона завжди з Вами і як ніхто інший потребує Вас!

Любіть, підтримуйте, приймайте, поважайте її безумовно.

Ніколи не пізно мати щасливе дитинство!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x