Мораторій на купівлю-продаж сільськогосподарських земель продовжено

Мораторій на купівлю-продаж сільськогосподарських земель продовжено

Верховна Рада продовжила діючий мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. «За» проголосувало 297 народних депутатів. Строк дії мораторію буде автоматично продовжено до вступу в силу закону про обіг сільськогосподарських земель. Народний депутат Геннадій Бобов так прокоментував це рішення:

«Земельна реформа Україні вкрай потрібна. Але вона має не добити українське село, а, навпаки, створити всі умови для його розвитку. Те, що пропонували і продовжують пропонувати «гарячі голови» – повний розпродаж українських земель без будь-яких обмежень, – це шлях у нікуди. Бо хто ж сьогодні може скупити українські чорноземи? Лише іноземці – великі світові компанії, китайці, араби. Це, на жаль, реальність.
Не можна торгувати Батьківщиною, не можна створювати умови для того, щоб головний ресурс держави опинився в руках представників інших держав. Нам говорять про світовий досвід, який нібито свідчить про вільний обіг землі скрізь у світі. Але це не так! Подивіться на Канаду, де в сільськогосподарських провінціях із найкращою землею існує безліч обмежень щодо володіння нею іноземцями. Захищають свої землі від великого іноземного капіталу в Болгарії, Чехії, Франції тощо.

Я вже не говорю про те, що в умовах кризи ані держава, ані громадяни не зможуть отримати справжню ціну за землю, навіть якщо не допустити до купівлі іноземців. Мільйони гектарів за копійки скуплять спекулянти для подальшого перепродажу. Що тоді станеться з сільським господарством − зрозуміло.

Минулого року саме завдяки законодавчій ініціативі, в якій я виступив співавтором, нам удалося захистити українські землі. Вважаю, що закон, яким продовжується мораторій, піде на користь Україні. Верховній Раді потрібно прийняти законодавчий пакет реформ, який надасть змогу розвиватися українському селу, наповнить місцеві бюджети, передасть право володіння землею сільським громадам, зупинить рейдерство, підвищить орендну плату й зобов’яже агрофірми допомагати селам, де вони працюють.
Більшість поданих мною законопроектів стосується саме цієї теми. У нинішньому скликанні я вирішив сконцентруватися саме на реформі, яка надасть можливість українському селу отримати шанс для розвитку. Перші кроки вже зроб­лено: зупинено плани з розпродажу української землі в умовах кризи, пройшов перше читання законопроект, який передасть землі громадам, подано пакет документів, який допоможе наповнити сільські бюджети й надасть поштовх для відродження сіл. Переконаний, що здоровий глузд переможе й нам удасться провести справжню реформу в інтересах людей».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x