Село Глибочок вшанувало своїх дідів і прадідів, заклавши пам’ятний знак

Село Глибочок вшанувало своїх дідів і прадідів, заклавши пам’ятний знак

Днями громада села Глибочок, що на Тальнівщині, урочисто відкрила пам’ятний знак на честь дня заснування їхнього населеного пункту. Зібралися на цей захід жителі та уродженці села, гості. Над зведенням знака працювали місцеві активісти роками, і ось нарешті їхні зусилля завершилися результатом, яким вони можуть пишатися.

На урочистому мітингу присутні віддали шану своїм батькам і дідам, які примножили своєю працею здобутки села.
Першим перед громадою виступив місцевий краєзнавець і поет Іван Нерубайський, який наголосив на важливості вшанування історії рідного краю:
– Хтось запитає: для чого ми це робимо? Адже село переживає нелегкі часи. Але дожили ми до такого краху саме через безпам’ятство, через втрату національної свідомості. Протягом багатьох десятиліть вибивали з наших голів і ліпили з нас якусь безлику людність, радянський народ, який, мовляв, не має національності. Тому, аби мати гарне майбутнє, треба пам’ятати своє минуле. До якого ми і повертаємося, відкриваючи пам’ятні знаки і пишучи книги про історію наших сіл.

Також краєзнавець розповів, як було визначено точну дату заснування Глибочка. На основі документів, які вдалося знайти у державних архівах, було з’ясовано, що офіційна дата заснування – 1730 рік. Дослідники спиралися на дані виданої у 1864 році книги Лаврентія Похилевича «Сказання про населені місцевості Київської губернії» та першої метричної книги села Глибоцького. «Саме так спочатку називалося – Глибоцьке, а не Глибочок», – наголосив Іван Артемович.
– Спочатку в нашому селі оселилися козаки. Перша метрична книга пише: «У козака такого-то народився син чи дочка». Вів цю книгу не священик, бо церква з\’явиться в Глибочку лише у 1764 році, а писар Сергій Сіраковський, тобто козацький писар. А в середині 18 століття поміщик Потоцький завозить сюди кріпаків із Поділля, – розповідає Іван Нерубайський.
На місці поховань перших поселенців у середині 50-х років минулого століття у Глибочку облаштували сільський стадіон. Іван Артемович закликав вибачитися перед душами своїх предків, «на чиїх кістках ганяли м’яча», і запропонував насипати там могилу і поставити хрест. Учасники урочистого мітингу вшанували пам’ять земляків хвилиною мовчання.

Ініціатор встановлення знака Михайло Ядвіга розповів, що ідея увіковічнити історію села у камені існувала серед глибоцьких діячів уже давно. Спільними зусиллями жителів та вихідців із села вдалося втілити її у дійсність.
– Висловлюю слова вдячності архітектору з Черкас Сергію Івановичу Туренку, заслуженому художнику України – скульптору Миколі Матвійовичу Теліженку, майстру з монтажу стели Миколі Васильовичу Іпатову за вистражданий професійний авторський вклад – зазначив Михайло Олександрович.
А ще Михайло Ядвіга розповів про технічні характеристики пам’ятного знака. Так, загальна його вага – 21 тонна 224 кілограми 600 грамів. Побудований із місцевого граніту та лабрадориту.
Забезпечив виконання робіт зі встановлення пам’ятного знака Валерій Коваль, директор ПСП «Привітне», депутат районної ради.

– Я уродженець іншого села, Кривих Колін. Але працюю тут із 1986 року. Радий, що маю можливість – і фінансову, і духовну – підтримати цю ідею. Приємно зробити вклад у закладення знака, бо вважаю, що це початок відновлення тієї історії, яка була занедбана, знищена, – зазначив Валерій Дмитрович.
В основу пам’ятного знака заклали «капсулу часу» із посланням для нащадків, де зазначили, хто і навіщо заклав цю пам’ятку. Колишній сільський голова Василь Мельник, керівник господарства Валерій Коваль, ініціатори будівництва, спонсори та будівничі Михайло і Григорій Ядвіги, Анатолій Калинчук, Іван Бойко, Олег Басок на знак вдячності отримали від громади короваї.
З вітальним словом виступив і Віталій Карпук – керуючий апаратом Тальнівської районної ради.

– Історію творять люди. І Глибочок славний своїми людьми. Це, зокрема, Барталюк Яків Гаврилович, Герой Радянського Союзу, Нерубайський Артем Іванович, Герой соціалістичної праці, Кравчук Антон Микитович – Прометей, завдяки якому село Глибочок газифіковане першим у районі, і потім за його сприяння було газифіковано весь район. Сьогодні творять історію ті, хто керують підприємствами, працюють на землі, будують, лікують, вчать і виховують дітей, – зазначив Віталій Петрович.
Виконуюча обов’язки голови Глибоцької сільської ради Людмила Білозір зазначила, що для громади села ця подія вагома.

– День знаменний для нас, знаковий. Чекали його довго, з 2011-го року. Певний час робота над ним призупинилася, з початком військових дій на Сході країни. Думаю, далі будем примножувати свої здобутки, берегти історичну пам\’ять. Так, Петро Даниленко та Іван Нерубайський готують детальну історію села Глибочок, яку видадуть за рахунок місцевих меценатів, – говорить Людмила Іванівна.

Олеся Безпалова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x