Про вимоги до установчих документів неприбуткової організації для включення до Реєстру з присвоєнням ознаки неприбутковості та відповідальність посадових осіб органів ДФС і неприбуткових організацій

Про порядок дій і відповідальність посадових осіб органів ДФС та неприбуткових організацій у період до 1 січня 2017 року з метою встановлення відповідності установчих документів неприбуткових організацій вимогам Податкового кодексу України для включення організацій до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій, порядок ведення якого затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року №440, розповіла начальник управління податків і зборів з юридичних осіб головного управління ДФС у Черкаській області Марина Зелена.

Вона нагадала, що згідно норм Податкового кодексу України та постанови Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року №440 для включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій неприбуткова організація подає до державної податкової інспекції за місцем обліку реєстраційну заяву за формою 1-РН і засвідчені підписом керівника або представника такої організації та скріплені печаткою (за наявності) копії установчих документів неприбуткової організації.
Згідно п.133.4.1 ст.133 Податкового кодексу України неприбутковим підприємством, установою та організацією може бути неприбуткова організація, що одночасно відповідає таким вимогам:
– утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
– установчі документи цієї організації містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов\’язаних з ними осіб;
– установчі документи якої передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Ця вимога не поширюється на об\’єднання та асоціації об\’єднань співвласників багатоквартирних будинків;
– така організація має бути внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Отже, установчі документи неприбуткових підприємств, установ, організацій повинні відповідати вимогам пункту 133.4 ст. ст.133 Податкового кодексу України і для включення до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій керівництво неприбуткових організацій зобов’язане усунути невідповідність за наявності такої.
Керівництво неприбуткових організацій мало достатньо часу для внесення змін до установчих документів, або для відповідного обґрунтованого звернення до законотворців, оскільки норми щодо установчих документів неприбуткових організацій діють з 13 серпня 2015 року (дата набрання чинності Законом України від 17.07.2015 №652-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій») – тобто уже понад рік.
Неприбуткові організації, які не приведуть документи у відповідність із нормами пункту 133.4 ст. ст.133 Податкового кодексу України, залишаються в Реєстрі лише до кінця 2016 року, а після 1 січня 2017 року виключаються з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

«Ми широко і детально висвітлили конкретний порядок дій керівництва неприбуткових організацій для включення організацій до нового Реєстру. Роз’яснення надані для новостворених організацій, для організацій, які були включені до Реєстру набрання чинності Законом №652-VIII та установчі документи яких відповідають (або не відповідають) п.133.4 ст.133 Податкового кодексу України; для організацій, які діють на підставі установчих документів організації вищого рівня; для політичних партій та професійних спілок; для ОСББ та ЖБК», – розповіла Марина Зелена.

Працівники фіскальної служби працюють з кожною конкретною організацією і ретельно вивчають надані документи. За результатами розгляду кожної реєстраційної заяви та доданих документів необхідно прийняти рішення про включення, повторне включення, відмову у включенні неприбуткової організації до Реєстру, або виключення неприбуткової організації з Реєстру, або про зміну ознаки неприбутковості. Ретельне вивчення документів та прийняття рішення передбачено п.8 Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року №440.

Керівник профільного управління наголосила, що включення неприбуткової організації до Реєстру відбувається лише в разі, коли організація відповідає таким вимогам (п.7 Порядку ведення Реєстру):
– утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
– установчі документи неприбуткової організації містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;
– установчі документи неприбуткової організації передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету в разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення) – крім об’єднань та асоціацій об’єднань співвласників багатоквартирних будинків;
– установчі документи неприбуткової організації передбачають, що доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

З наближенням граничного терміну приведення установчих документів у відповідність із нормами Кодексу, на адресу фіскальної служби дедалі частіше надходить ряд зауважень від керівників деяких неприбуткових організацій, які не бажають вносити всі передбачені законодавством зміни до установчих документів, мотивуючи неузгодженістю норм Податкового кодексу України з законодавством, яке регулює діяльність їхньої організації. У більшості це стосується вимоги про заборону розподілу отриманих доходів (прибутків), передачу активів та використання доходів неприбуткової організації. Ряд неприбуткових організацій додають до документів листи на адресу керівництва держави з проханням зробити виключення для їхньої організації та затвердити відповідні зміни до Кодексу.
Ще одне. Не завжди є відповідні підтверджувальні документи (про дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку кооперативом) у керівників житлово – будівельних кооперативів. А надання копій таких документів є умовою для включення цих кооперативів до Реєстру.
«Ми нерідко вислуховуємо невдоволення посадових осіб організацій, нарікання на «упередженість» працівників державних податкових інспекцій. Але підкреслюю: працівники фіскальної служби діють і діятимуть виключно у відповідності з чинним законодавством. Це наше завдання і наша відповідальність», – заявила М.Зелена.
Приміром, 6 жовтня були прийняті законодавчі зміни, які спрощують включення до Реєстру релігійних організацій. Але на даний час стан прийнятого закону «готується на підпис», а отже спрощений порядок для релігійних організацій діятиме тільки після набрання чинності цим законом.

Марина Зелена закликала посадових осіб неприбуткових організацій, установчі документи яких не відповідають нормам пункту 133.4 ст. ст.133 Податкового кодексу України, продуктивно попрацювати і до кінця поточного року привести їх у відповідність з нормами Кодексу, заповнити заяву Форми 1-РН і надати разом з копіями документів до державної податкової інспекції за місцем обліку.
На допомогу неприбутковим організаціям є спеціальна відео консультація ГУ ДФС у Черкаській області з покроковою інструкцією дій неприбуткової організації:
https://www.youtube.com/watch?v=cXb4JcFOnJM Бажаючі можуть поставити додаткові питання у коментарях до відео та за адресою help_payer@ukr.net Ще коментарі ГУ ДФС у Черкаській області щодо дій контролюючих органів та неприбуткових підприємств, установ та організацій у перехідний період (до 01.01.2017) можна прочитати на субсайті головного управління ck.sfs.gov.ua або на сторінці у Facebook.

Наостанок Марина Зелена звернула увагу керівників неприбуткових організацій на те, що звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації вони подаватимуть за новою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 №553. З новою формою Звіту, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 №553 та додатками ВП і ГД можна ознайомитись за посиланням: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z0932-16

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x