У Зеленій Діброві нахабно викрали пам’ятник Тарасу Шевченку

У Зеленій Діброві нахабно викрали пам’ятник Тарасу Шевченку

У ніч на 13 жовтня невідомі злочинці зняли з п’єдесталу і відвезли у невідомому напрямку погруддя Тарасу Шевченку у центрі Зеленої Діброви Городищенського району. Діяли нахабно і зухвало. Не зупинили навіть камери відеоспостереження. Здавалося, що злодії наперед були упевнені у своїй безкарності.

Як розповів сільський голова Ігор Щербак, тієї ночі він відчував щось лихе, тож здійснював об’їзд населеного пункту. Під час патрулювання, побачив, що пам’ятник зник. Це було на початку 2-ї години ночі Записи камери відеоспостереження показали, що розминувся з непроханими гостями на якихось 10 хвилин. На відео видно, що спочатку у село заїхали молодики на білому мікроавтобусі «Мерседес» з причепом і «Москвич-2140» світлого кольору. Біля пам’ятника вони вимкнули фари, повантажили погруддя в багажник і поїхали у бік Шевченкового. На все витратили не більше чверті години. Видно, що викрадачі добре знали місцевість. Вони поїхали з села польовою дорогою, але йшов рясний дощ і застрягли на розмитій дорозі. Тож повернулися і виїхали тим шляхом, що й заїхали.
Цей пам’ятник прикрашав село з 1961 року. Його подарував землякам Фотій Красицький – праправнук шевченкової сестри Катерини. «До села пам’ятник привіз ще мій дід Степан», – розповів сільського голова. Пам’ятник був центром усіх культурних заходів Зеленої Діброви. Погруддя було виготовлене із залізобетону – лише покрите тоненькою фольгою із кольорового металу. Тож швидкої вигоди від вкраденого пам’ятника злодії не отримають. Ігор Щербак підозрює, що пам’ятник можуть продати у якийсь приватний музей, або вивезуть за кордон. Говорить, що раз вандали не бояться везти такий вантаж, певно, діють під прикриттям.

У Зеленій Діброві нахабно викрали пам’ятник Тарасу Шевченку

Але можливо, що метою вандалів була ідеологічна диверсія. Адже прокотилася хвиля нападів на пам’ятники Тарасу Шевченку. Тієї ж ночі у селі Шевченкове на Звенигородщині було вкрадено бронзовий барельєф із зображенням Кобзаря і бронзовий напис «Літературно-меморіальний музей». Стела розташована у центрі села, неподалік від музею. Зображення обличчя молодого Шевченка було вагою до 100 кілограм. Стела стояла пуста цілий день, а ніхто навіть і уваги не звернув. Ця стела простояла понад 30 років. Тієї ж ночі було викрадено накладні бронзові композиції на в’їздних знаках у село Моринці.
В серпні цього року злодії поцупили скульптуру «Тарас малює» при виїзді з села Шевченкове. А торік на малій Батьківщині Тараса Шевченка викрали ягня із скульптурної композиції «Мені тринадцятий минало». Злодіїв досі не знайдено. Подібні злочини потрібно класифікувати не як побутові крадіжки, а як замах на національні цінності. І покарання мусить бути відповідне.

Володимир Чос

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x