Ремонтуємо книжки

Ремонтуємо книжки

Осінь – хороший час для ремонту і очищення книжок від пилу. Саме зараз варто зайнятися цією корисною не лише для естетичного задоволення, але й для власного здоров’я справою. Звільняти книжки від пилу потрібно не менше, ніж двічі на рік.

Якщо страждаєте на алергію від пилу, перед прибиранням у книжковій шафі обов’язково надягніть респіратор, якщо ні – обмотайте обличчя вологим рушником або скористайтеся марлевою пов’язкою.

Забруднені шкіряні палітурки слід чистити засобами для шкіри, сап’янові – ганчіркою, змоченою в суміші яєчного жовтка і спирту. Потім натріть до блиску шматочком вовни.

На сліди від чорнил треба бризнути трохи перекису водню, а потім витерти.

Масні плями виводять високооктановим бензином (А-95) з додаванням потовченого мила. Також можна присипати пляму товченою крейдою, накрити білим папером і гарно прогріти праскою.

Плями іржі виводять лимонною або щавлевою кислотою.

Плісняву спочатку змочують тривідсотковим розчином формаліну або нашатирним спиртом, щоб убити мікроби. Потім самі плями виводять перекисом водню.
Зім’ятий аркуш прасують, затиснувши між двома чистими аркушами не дуже щільного білого паперу.

Плями, залишені комахами, видаляють за допомогою леза, а потім протирають оцтом.

Плями від пальців спочатку протріть милом, а потім – чистою вологою ганчіркою. Сохнути залиште між двома аркушами паперу.

Порваний аркуш підклеюють тонким папіросним папером за допомогою ПВА або канцелярського клею-олівця.

Якщо книжка добре намокла, поставте її в сухе, тепле, гарно провітрюване приміщення. Коли сторінки трохи підсохнуть, перекладіть їх фільтрувальним або папіросним папером і залиште під пресом на ніч.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x