Черкащани сплатили до місцевих бюджетів понад 100 млн грн податку на майно

Черкащани сплатили до місцевих бюджетів понад 100 млн грн податку на майно

Як поінформувала заступник начальника головного управління ДФС у Черкаській області Тетяна Харьковська з початку року на сьогодні платники – фізичні особи перерахували до місцевих бюджетів Черкаської області 108,8 млн грн податку на майно. З цієї суми 5 млн грн – податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; 1,6 млн грн – транспортний податок і 102,2 млн грн земельний податок та орендна плата за землю. Про це «Нова Доба» дізналася в ГУ ДФС у Черкаській області.

Вона нагадала, що на відміну від платників – юридичних осіб, які згідно Податкового кодексу України самостійно обчислюють суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, земельного та транспортного податку; відображають її у річній податковій декларації та сплачують податок авансовими внесками, обчислення суми податку об’єктів оподаткування (нерухомість, земельна ділянка, транспорт), які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється органом ДФС за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника майна.

Так, цього року жителям області надіслано (вручено) 8568 податкових повідомлень-рішень про сплату податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; 233 рішення про сплату транспортного податку та 327618 – щодо плати за землю.

Втім на сьогодні не сплатили вказаний у повідомленнях податок 347 черкащан – власників нерухомого майна і 158 власників легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість становить понад 1,0335 млн грн.

Заступник керівника фіскальної служби області підкреслила, що за несплату податкового зобов’язання протягом 60 днів з дня отримання (вручення) податкового повідомлення-рішення, застосовується штраф та нараховується пеня у порядку, визначеному ст.129 Податкового кодексу України. Якщо фізична особа – власник оподатковуваного майна не згодна з розрахунком податку і має документи про право на пільги та ін., то для проведення звірки даних та надання таких документів їй слід було одразу після отримання повідомлення – рішення звернутись з документами та відповідною заявою до місцевої державної податкової інспекції.
«Закликаю власників майна переглянути дати на отриманих податкових повідомленнях-рішеннях про сплату відповідних податків та у разі протермінування 60 днів негайно сплатити вказані в повідомленнях-рішеннях суми. Водночас ми готові розглянути зауваження і заперечення осіб, які вважають нарахування податку невірним», – наголосила Тетяна Харьковська.

Якщо фізична особа має оподатковувані об’єкти і згідно норм Податкового кодексу України зобов’язана сплачувати податок на майно, але не отримала податкового повідомлення – рішення, їй слід обов’язково самостійно звернутись для отримання відповідного податкового повідомлення-рішення до місцевої державної податкової інспекції.

Тетяна Харьковська також повідомила загальну суму надходжень від податку на майно, сплачену з початку року на сьогодні платниками – юридичними та фізичними особами – 568,3 млн грн. Так, надійшло 33,4 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, 2,6 млн грн транспортного податку і 532,3 млн грн земельного податку та орендної плати за землю. Частка податку на майно у місцевих бюджетах Черкаської області становить 19,1 відс. А загалом до місцевих бюджетів цього року станом на 20.10.2016 надійшло 2968 млн грн платежів. Минулого року на цю дату надійшло 397,6 млн грн податку на майно, у т.ч. 70 млн грн сплатили фізичні особи – власники майна.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x