40% озимих зернових в області не посаджено, − гідрометцентр

40% озимих зернових в області не посаджено, − гідрометцентр

Надмірні дощі, що спостерігались в області в три періоди жовтня, мали двояку дію − припинили посуху, покращили агрометеорологічні умови для утворення сходів і одночасно на багатьох площах спричинили перезволоження верхніх шарів ґрунту, що, у свою чергу, стримувало продовження сівби та заважало або унеможливлювало збирання пізніх культур. Так, на сьогодні близько 40 % озимих зернових не посіяно. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

− А строки сівби після 15 жовтня вважаються ризикованими, − зауважив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

На сьогодні проблем із вологою в грунті немає. Завадою для проростання зерна та утворення дружніх сходів є холодна погода. Так, середня температура повітря, при оптимальних значеннях за період посів – сходи +13−+16°, становить лише +1−+3° і відповідає середині листопада.
− Із такими низькими значеннями температури озима пшениця просто не встигне накопичити необхідну кількість ефективного тепла для успішного входу в зиму, − підкреслив пан Постригань.

Адже за спостереженнями метеостанцій області, на площах засіяних наприкінці вересня − в перших числах жовтня відмічається проростання зерна та поява поодиноких сходів озимої пшениці. За середніми багаторічними даними, у цей час пшениця озима має знаходитись у фазі «3-й листок», місцями «кущіння».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x