Як зберегти тепло в оселі та гроші в кишені

Як зберегти тепло в оселі та гроші в кишені

Відвідавши прес-семінар на цю гостру нині тему журналісти з різних регіонів країни мали можливість ще раз отримати безціні знання, що називається, з перших вуст. У представництві Світового банку у Києві зі ЗМІ спілкувались експерт з питань соціального захисту, консультант Світового банку Валентина Войтенко, директор Департаменту державної соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України Віталій Музиченко та керівник київського офісу Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк.

Сім раз послухай, один раз напиши…
Проблематику семінару було обрано невипадково, адже у формуванні теми спілкування відіграли свою роль результати опитування, яке проводилось улітку цього року серед активних членів прес-клубів та незалежних журналістських об`єднань.
Експерти інколи дорікають журналістам –мовляв, інформаційне поле не завжди наповнене достовірною інформацією. Часто там присутні навіть відверті спекуляції. Аби уникнути цього, було вирішено дати відповіді на найпоширеніші проблемні питання ( у сфері соціальної політики), які наразі найбільше хвилюють суспільство, та спробувати спростувати міфи щодо надання субсидій, а також практики адміністрування цього виду соціальної допомоги на регіональному рівні.
Спікери переконували, що лише комплексне впровадження реформ у енергетичній та тарифній сферах – єдиний можливий шлях оздоровлення економіки. Проте проведення цих реформ не мусить завдавати шкоди малозабезпеченим верствам населення.

Субсидія – це просто
Є багато варіантів подання документів на субсидію, яке пристосували для всіх: є електронне подання, подання поштою, людина може особисто завітати до органів місцевого органу соціального захисту населення. В сільській місцевості документи можна подати представнику сільської або селищної ради.
– Достатньо один раз стати отримувачем субсидії і на наступні періоди право на надання субсидії переглядатиметься автоматично, – звернула увагу експерт з питань соціального захисту Валентина Войтенко. – Є виключення — нове звернення подають орендарі житлового приміщення та отримувачі субсидії на тверде паливо.
Головним критерієм на право отримання субсидії — є наявність різниці між вартістю послуг в межах соціальних нормативів для кожного конкретного домогосподарства та тією часткою свого доходу. які він має сплачувати за житлово-комунальні послуги.
Єдиний критерій, який враховують щодо оцінки майнового стану для призначення субсидій, ‒ наявність купівлі або оплати послуг на суму більше 50-ти тис грн, які були здійснені в період 12-ти календарних місяців до звернення за призначенням субсидії. Підкреслюю, на право отримання субсидії не впливає наявність майна, транспортних засобів, земельної ділянки та свійських тварин у господарстві. Якщо все це майно приносить дохід, наприклад, від здачі в оренду цей дохід буде враховано в дохід домогосподарства при розрахунку житлової субсидії. Але на право її отримання це ніяк не впливає.
За словами експерта, на право нарахування субсидії також не впливає наявність незайнятих осіб працездатного віку та заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, наявність депозитів та отримані при цьому відсотки, купівля валюти навіть на суму 50 тис. грн.( оскільки валюта не входить в перелік тих послуг, оплата яких впливає на право отримання субсидії).
Цікаво, що продаж квартири теж не впливає на нарахування субсидії. Яким чином?
Припустимо сім`я здійснила продаж своєї квартири десь у травні цього року. А у червні звертається по субсидію. Питання. чи має вона право на її отримання?
Доходи такого домогосподарства будуть враховані за попередній календарний рік.
Тобто, на цей період субсидія буде призначена, але на наступний період дохід від продажу квартири буде враховано в дохід домогосподарства, і, можливо, з урахуванням такого доходу субсидія там і не буде нарахована.
І ще один важливий критерій надання субсидії. Субсидія надається за місцем реєстрації. Якщо якась особа має декілька житлових приміщень, то вона отримає субсидію лише на одне житлове приміщення, де і зареєстрованою. Без реєстрації субсидія може надаватись орендарям і індивідуальним забудовникам, будинки яких не здали в експлуатацію, але які сплачують вартість житлово-комунальних послуг.
Часто старенькі живуть самі, часто у великих приміщення, мають там зареєстрованих дітей. Хтось навчається, а хтось із них працює в інших містах. У такому випадку субсидія також може бути призначеною, виходячи із кількості осіб , які фактично проживають у приміщенні за рішенням спеціальної комісії. Але для цього потрібні підтверджуючі документи. Це можуть бути: довідка з місця роботи, довідка з місця навчання. Якщо таку довідку неможливо отримати, може складатись спеціальний акт. Його може скласти ОСББ, ЖБК, житлово-експлуатаційна організація.

Субсидія – це складно
Експерт визнає, що на системі нарахування субсидій перетинаються такі погано врегульовані сфери нашого суспільного життя, як, наприклад, оренда приміщень, реєстрація місця проживання (бази територіальних громад ще до цього не створені), тіньові доходи, і врешті ЖКХ країни, яке є досить далеким від ідеалу.
В цілому по Україні (у липні) 40 % домогосподарств-одержувачів субсидій сплачували більше 10 % свого доходу, а більше 60% сплачували менше 10% від свого доходу при призначені субсидій.
Серед сільського населення статистика трохи різниться. Там, зрозуміло, менш забезпечені домогосподарства, тому і більший відсоток серед тих, хто сплачує менше 10%.

Нове в обчислені доходів для призначення субсидії
Рішенням Уряду від 8 вересня 2016 року не враховуватимуться при обчислені субсидій: вартість безоплатно отриманих санаторно- курортних путівок, протезно-ортопедичних виробів та засобів реабілітації; суми, які виплачуються в порядку відшкодування шкоди, заподіяної працівникові за ушкодження його здоров`я, що пов`язане з виконанням ним трудових обов`язків( так звані регресивні виплати).
Непрацюючим пенсіонерам враховується не дохід за попередній рік, а лише розмір пенсії за попередній місяць.
Як наголошували спікери, перший обов`язок того, хто бажає отримувати субсидію, подання достовірної інформації.
– Якщо людина хитрує, не вказала, наприклад, які має реальні доходи, то після виявлення недостовірних даних, надання субсидії буде припинено, – підкреслила Валентина Войтенко. – Важливо знати, що не назавжди! Сьогодні відсутні будь-які штрафні санкції. Тому буквально наступного місяця цей самий громадянин може знову подати свої дані на отримання субсидії з врахуванням нових достовірних даних з декларації своїх доходів.
Як у такому випадку вираховується надмірно отримана сума?
Ніяких подвійних розрахунків та санкцій! Просто здійснюється новий розрахунок с урахуванням того доходу, який не було вказано першочергово. різниця між сумою першого розрахунку та другого має бути повернутою державі.

Чому відібрали зекономлене?
Відомо, що цього року Уряд урізав пільгу на опалення газом з 7 до 5,5 куб м. Пояснення цьому таке – в Уряді вирішили, що минулорічна зима була дуже теплою, а розрахунки велися з урахуванням більш суворих метеоумов. Тому нормативи підкоригували.
Проте Кабмін анулював ще й зекономлене тепло, яке так вмовляли економити чиновники від Уряду. Населення у жовтні почало отримувати платіжки на газ із захмарними сумами, що викликало шок.
Цю неоднозначну ситуацію журналістам розтлумачував директор Департаменту державної соціальної політики України Віталій Музиченько.
За його словами, це нововведення стосується лише тих споживачів, які використовують газ для опалення житла. Більшою мірою це газифіковані будинки у сільській місцевості.
Для їхніх мешканців невикористані минулого опалювального сезону компенсації мають бути списаними з рахунків та повернутими до держбюджету. Однак, як підкреслив чиновник, людям залишать 700 грн на оплату 100 куб.м. газу та 150 кіловат електроенергії.
Якщо переплат не має, що власне може свідчити про те, що споживач не економив, та повністю використав резерв своєї субсидії, то у нього нічого не вираховуватимуть. Але ж такий споживач і не отримає на свій рахунок 700 грн.

Тетяна Балякіна

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x