Заповіт Олександра Захаренка втілений у добрі справи школярів

Заповіт Олександра Захаренка втілений у добрі справи школярів

«Поспішайте робити добро» − це головний заповіт, залишений знаменитим вчителем- академіком із глибинної Сахнівки на Корсунь-Шевченківщині. Про те, як школярі району втілюють його на практиці, йшла мова на районній учнівській конференції 21 жовтня 2016 року.
Президент Ліги старшокласників району Юлія Піштова розповідала про різноманіття програм добротворення, що діють в усіх школах району. Особливий інтерес діти проявляють до участі у волонтерських загонах, екологічних бригадах, благодійних акціях і фестивалях, обласного інтернет-проекту «Ми − патріоти Черкащини». Їх наставники подбали про конкретику різних форм роботи. Наприклад, під час акції «Допоможемо воїнам АТО» школярі зібрали понад 20 тисяч гривень на лікування поранених. Відправили захисникам України сотні листівок та оберегів у рамках акції «Оберіг для солдата», а дітям Донбасу – вже більше 20 вишиванок. З особливою повагою ставляться школярі до вчителів-учасників АТО – Василя Отземка, Анатолія Іваненка, Миколи Максименка, Олега Полякова. Для майбутньої книги про воїнів-вчителів Черкащини діти підготували власні нариси та присвяти про своїх наставників.

Чимало цікавого і повчального можна було почерпнути з виступу члена учнівського самоврядування Авторської О.А.Захаренка Сахнівської школи Івана Кісільова. Він розповів про започатковані ще Олександром Антоновичем щоденні шкільні лінійки, що починаються виконанням Гімну України та завершуються моральними проповідями, про те, як постійно новими експонатами доповнюються 4 шкільних музеї: історії села, дружби та миру, «бабусина світлиця» та музей О.Захаренка. Традицією не тільки для школи, але й усього села стали родинні свята за участю кількох поколінь. А шкільні ярмарки, на яких діти продають власноруч виготовлені вироби, завжди носять адресний характер: збирають кошти для воїнів АТО, для хворої дитини або на іншу конкретну мету.

Волонтерський загін 7-г класу міської ЗОШ №1 «Корабель добра» взяв шефство на ветеранами-педагогами та двома учасниками Другої світової війни – Миколою Мар’янчиком і Цалем Гройсманом. Його керівник Марина Заїченко розповідала, як загін щомісяця робить інші добрі справи: збирав книги для бібліотек Луганщини і брав участь у розчищанні джерел на берегах Росі, збирав іграшки для менших школяриків і підгодовував птахів взимку та інше.
Зустрічі з героями АТО, збір коштів для поранених земляків-атовців, а ще – догляд за братською могилою, в якій покояться майже 600 визволителів Шендерівки від нацистів – про ці добрі справи школярів розповіла Маргарита Прийма. Старшокласники з інших шкіл також розповіли чимало корисного і повчального для ровесників, що знадобиться для участі у районній естафеті «Прапор доброчинності», яка взяла старт у жовтні.

Координатор учнівського самоврядування, методист районного центру дитячої та юнацької творчості Ольга Лисенко, підсумовуючи конференцію, зауважила, що її мета – узагальнення набутого в школах району досвіду, поширення найефективніших форм патріотичного та морального виховання дітей. Для цього в рамках конференції були влаштовані тренінг на тему «Діти на захисті природи» за участю представників Всеукраїнської екологічної ліги з Києва, а також тематична екскурсія на виставку «Україна – понад усе!», що діє в Корсунь-Шевченківському державному історико-культурному заповіднику. «Тільки добрими справами дитину можна виховати людяною і чуйною, громадянином і патріотом. Педагогічна спадщина Олександра Захаренка – дороговказ для нас, його учнів і послідовників», − сказала Ольга Лисенко.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x