Підприємцям – про подання звітності з єдиного внеску

На численні запити з місць наводимо питання – відповіді щодо подання звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування ФОП – платниками єдиного податку та на загальній системі оподаткування, самозайнятими особами та демобілізованими підприємцями.

1. В який термін та за якою формою подають звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску ФОП – платники єдиного податку без використання праці найманих працівників?
Відповідь: Фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, без використання праці найманих працівників, формують та подають звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік. Звіт подається за формою згідно таблиць 2, 4 додатка 5 «Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435 із зазначенням типу форми «початкова». Звіт не подається платниками єдиного податку, які є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. При цьому, у разі самостійного визначення бази нарахування єдиного внеску фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування та які є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію за віком або соціальну допомогу, формують та подають до органів доходів і зборів Звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік.
Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску подається за формою №Д5 згідно з додатком 5 до Порядку № 435 із зазначенням типу форми «початкова».

2. В який термін та за якою формою подають звітність по єдиному внеску особи, які провадять незалежну професійну діяльність без використання праці найманих працівників?
Відповідь: Особи, які провадять незалежну професійну діяльність без використання праці найманих працівників, формують та подають звіт самі за себе один раз на рік до 1 травня року, наступного за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік. Звіт подається за формою згідно таблиць 3, 4 додатка 5 до Порядку №435 із зазначенням типу форми «початкова».

3. В який термін та за якою формою подають звіт щодо сум нарахованого ЄВ ФОП, які обрали загальну систему оподаткування без використання праці найманих працівників?
Відповідь: Фізичні особи – підприємці, які обрали загальну систему оподаткування, формують та подають звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік. Звіт подається за формою згідно таблиць 1, 4 додатка 5 до Порядку №435 із зазначенням типу форми «початкова».

4. Чи подає річний звіт та сплачує єдиний внесок демобілізований ФОП, який застосовує загальну систему оподаткування і не є роботодавцем?
Відповідь: Фізична особа – підприємець, яка застосовує загальну систему оподаткування і не є роботодавцем, протягом 10 днів від дня її демобілізації подає до контролюючого органу заяву щодо звільнення від виконання своїх обов’язків та копію військового квитка або копію іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, подає річний звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску за себе та сплачується єдиний внесок (у разі, якщо було отримано дохід (прибуток) від здійснення відповідної діяльності). За невиконання обов’язків платника єдиного внеску, передбачених п.2 ст.6 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», така фізична особа – підприємець відповідальності не несе, штрафні та фінансові санкції не застосовуються.

Нагадаємо, що наказом Міністерства фінансів України від 07.09.2016 №813 «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства фінансів України» затверджені зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов\’язкове державне соціальне страхування, Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Додатку 2 і Додатку 4. Так, слова «престарілим, який», «досяг», «яка доглядає престарілого» замінено відповідно словами «особою похилого віку, яка», «досягла», «особа похилого віку»:
1. в абзаці сьомому підпункту 2 пункту 1 розділу II Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов\’язкове державне соціальне страхування;
2. у пункті 5 розділу Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
3. у рядку 34 додатку 2;
3. у графі 8 Переліку таблиць звіту, у рядку 4 розділу І таблиці 2 та у назві таблиці 8 додатку 4.
Наказ №813 зареєстрований в Міністерстві юстиції України 27.09.2016 за №1290/29420 та набрав чинності з 18 жовтня 2016 року.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x