Децентралізаційний марафон. Чи всі територіальні громади доберуться фінішу?

Децентралізаційний марафон. Чи всі  територіальні громади доберуться фінішу?

Нагадаємо, що віднедавна місцеві громади стали учасниками всеукраїнського «Децентралізаційного марафону 2016», що реалізується в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні (ПУЛЬС)». І хоча «Децентралізаційний марафон», який проходить і в нашій області, має таку претензійну назву, насправді, завдання консультантів наближені безпосередньо до інтересів місцевих жителів.
Фахівцям доручено надати максимум інформації щодо об’єднавчих процесів, пояснити людям, їхнім представникам у радах, а також сільським та селищним головам про суть і перспективи створення об’єднаних територіальних громад.
Ці питання були основними під час зустрічі регіональних консультантів на нараді в потенційній СунківськійОТГ Смілянського району.

Однак, присутніх голів цікавило також, в чому полягає «добровільність» об’єднання і чи не можна залишатися поки що десь осторонь, щоб спочатку подивитись на чиїсь результати, а вже потім вирішувати свою долю.
На жаль, мало хто з учасників зустрічі був ознайомлений з відповідним законом та достеменно уявляє можливість отримання нового формату життя. На місцях переважають песимістичні прогнози, асоціації з минулими невдалими сільськими перетвореннями, а для сприйняття переваг об’єднання їм не вистачає агументованої інформації.
Така інформація наразі надається під час «Децентралізаційного марафону». У багатьох сільських та селищних голів «відкриваються» очі і приходить розуміння наданого шансу та обмеженість в часі, адже мати нові повноваження та ресурси для їх реалізації можна вже з наступного року.

Хоча ведення перемовин лише між сільськими головами – це лише початок процесу, однак важливе усвідомлення саме головами необхідності об’єднання громад в одну спроможну і потужну. Бо думка голови, у більшості випадків, є визначальною для селян. Його позитивна позиція щодо об’єднання – це вже половина позитивного рішення сільської громади. У разі ж прийняття такого рішення вони можуть розраховувати на отримання кваліфікованої допомоги від фахівців «Децентралізаційного марафону».
Інформаційний початок покладено, марафон продовжується, а від громад залежить, чи хочуть вони залікового фінішу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x