Квасоля не втрачає вітаміни при консервації

Квасоля не втрачає вітаміни при консервації

Квасоля — продукт, який не дасть заслабнути тим, хто постує або відмовився від м’яса. Це надійний постачальник «будівельного матеріалу» для клітин — білків. Вони становлять майже 23% зерен квасолі (так само, як у м’ясі та рибі) і засвоюються вони на 75%.

Із квасолею надходить і 20 різновидів необхідних організму амінокислот. А ще квасоля – чудове джерело енергії, бо містить вуглеводи. Їх у сухому зерні квасолі 50-60%.
Також із квасолею до організму надходять жири. Ці зерна містять повний набір антиоксидантів, які зберігають молодість та здоров’я: вітаміни А, С, Е та селен, вітаміни РР, вітаміни групи В, у тім числі фолієва кислота.
Квасоля має багатий мінеральний склад: мідь, цинк, залізо, калій, магній, кальцій, марганець. Тому вона корисна всім, а особливо хворим на атеросклероз, анемію, ревматоїдний артрит, ожиріння печінки, ревматизм, гастрит зі зниженою кислотністю.

Найкраще квасоля впливає на травлення – вона стимулює розвиток корисних бактерій у кишечнику і виводить з організму надлишок холестерину. Квасоля ефективно стимулює процеси обміну, виводить токсини і шлаки, має сечогінний та легкий послаб­люючий ефекти.
Попри те, що квасоля перетравлюється дуже довго і за це вважається «важким» продуктом, вона добре допомагає позбутися від жирових відкладень. Квасоля рекомендована для вживання людям, які нездужають на діабет, оскільки до її складу входить речовина під назвою аргінін, яка допомагає знизити вміст цукру в крові.

Квасоля сприяє налагодженій роботі серця, тому її радять їсти всім, у кого спостерігаються порушення серцевого ритму, гіпертонія, атеросклероз. Квасоля зміцнює стінки судин, підвищує їхню еластичність, а також стабілізує нервову систему організму, допомагаючи долати стреси.
Квасоля допомагає і з проблемами сечостатевої системи, адже попереджає утворення каменів у нир­ках. Цей овоч володіє високою антибактеріальною дією, тому регулярне його споживання сприяє лікуванню таких хвороб, як цистит та інших запалень. А ще квасоля поліпшує статеву функцію у чоловіків.
Оскільки консервація ніяк не впливає на корисність квасолі, вона може стати хорошою вітамінною підзарядкою взимку.

Шкода квасолі
У їжу вживають як стручки квасолі, так і боби, але в жодному разі не можна їсти її сирою. Більшість сортів квасолі у сирому вигляді отруйні й можуть викликати важке харчове отруєння.
Дію цих речовин нейтралізують дуже просто: для цього треба замочити квасолю у чистій воді на кілька годин (4–10) або піддати термічній обробці, тобто зварити. Від вареної квасолі ніякої шкоди не буде – тільки користь.
Як правило, квасолю готують із попереднім замочуванням – так вона швидше вариться. Справа в тому, що при замочуванні розчиняються олігосахариди – цукри, які людський організм не переробляє, а їхня наявність спричиняє підвищене газоутворення й ускладнює процес травлення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x