Питання реєстрації та звітності неприбуткових організацій

Начальник відділу адміністрування податку на прибуток, місцевих податків, екологічного податку та рентної плати управління податків і зборів з юридичних осіб головного управління ДФС у Черкаській області Ольга Пилипенко розповіла про особливості подання звітності неприбутковими організаціями та нагадала про умови включення неприбуткових організацій до Реєстру неприбуткових установ та організацій, порядок ведення якого затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року №440.
Вона звернула увагу керівників неприбуткових організацій на те, що звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації вони подаватимуть за новою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 №553. З новою формою Звіту, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 №553 та додатками ВП і ГД можна ознайомитись за посиланням: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z0932-16
Огляд нової форми звітності та особливості складання і подання звіту викладені у листі Державної фіскальної служби України від 17.10.2016 №33649/7/99-99-15-02-01-17 «Про затвердження форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації».

Так, нова форма Звіту передбачає:
– заповнення лише тих показників, які відображають особливості діяльності неприбуткової організації в залежності від закону, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
– відображення податкового зобов’язання з податку на прибуток у разі нецільового використання отриманих коштів та/або розподілу доходів (прибутків) організації серед засновників (учасників), її членів, працівників, членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;
– нове поле для місячного податкового (звітного) періоду (для подання Звіту у разі недотримання вимог пункту 133.4 статті 133 Кодексу);
– поле «Відомості про одночасне подання до звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації форм фінансової звітності» (заповнюється у разі подання фінансової звітності за бажанням неприбуткової організації);
– відображення у додатку ГД до рядків 1.15.2 ГД, 2.6.2 ГД та 3.1 ГД Звіту даних митної декларації за ввезеним товаром та показників нецільового використання гуманітарної допомоги.

Ольга Пилипенко нагадала керівникам неприбуткових організацій, які цього року порушили вимоги, визначені пунктом 133.4 статті 133 Податкового кодексу України, що за цьогорічними показниками їм треба скласти та подати за новою формою звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації з початку року по останній день місяця, коли порушено вимоги пункту 133.4 статті 133 Кодексу та податкову декларацію з податку на прибуток підприємств і фінансову звітність.
Як правильно скласти та у які терміни подати звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації неприбутковим, які порушили вимоги, визначені пунктом 133.4 статті 133 Податкового кодексу України. Така неприбуткова організація згідно пп. 133.4.3 пункту 133.4 статті 133 Кодексу зобов’язана подати звіт у термін, визначений для місячного податкового (звітного) періоду – 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Звіт складається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 №553 за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою, якщо таке визнання відбулось пізніше) по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення. Вона повторила, що для неприбуткових організацій – порушників вимог пункту 133.4 статті 133 Кодексу у рядках 2 та 3 заголовної частини звіту передбачено відмітку про такий особливий звітний (податковий) період «Місяць», який зазначається при поданні звіту за період з початку року по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення.

У звіті зазначається сума самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток, яка розраховується за ставкою 18 відс. від суми коштів, витрачених не за цільовим призначенням, та/або суми доходу (прибутку) або її частини, що були розподілені серед засновників (учасників), членів неприбуткової організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб, та відображається у рядку 6 частини ІІ звіту.
Керівник профільного підрозділу наголосила про наближення терміну подання декларації для неприбуткових організацій, які порушили вимоги, визначені пунктом 133.4 статті 133 Податкового кодексу України і виключені з Реєстру та стали платниками податку на прибуток на загальних підставах – 9 листопада 2016 року. Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств слід подати за оновленою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 08.07.2016 №585. Разом із декларацією слід подати і фінансову звітність за 9 місяців 2016 року.

У листі Державної фіскальної служби України від 17.10.2016 №33649/7/99-99-15-02-01-17 детально розписано, в які терміни яку звітність подавати неприбутковій організації, у разі недотримання вимог, визначених пунктом 133.4 статті 133 Податкового кодексу України.
Наприклад, якщо порушення відбулось у серпні 2016 року, то неприбуткова організація повинна була подати звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації не пізніше 20 вересня 2016 року за формою затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 17.06.2016 №553. У рядку 2 заголовної частини звіту робиться позначка: «08» – у полі «Місяць». Цей звіт складається з початку року по останній день серпня, в якому вчинено порушення.

Неприбуткова організація виключається з Реєстру і стає платником податку на прибуток на загальних підставах з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено порушення. Отже, у даному випадку неприбуткова організація стала платником податку на прибуток з першого вересня.

При цьому за подальші періоди, починаючи з вересня, така організація втрачає право звітувати як неприбуткова організація та зобов’язана подавати декларацію з податку на прибуток підприємств і сплачувати податок на загальних підставах.
Така організація зобов’язана протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду, що дорівнює трьом кварталам, тобто не пізніше 9 листопада 2016 року, подати до державної податкової інспекції за місцем обліку податкову декларацію з податку на прибуток підприємств. Декларація подається за звітний (податковий) період, що дорівнює трьом кварталам, у якій необхідно відобразити показники фінансово-господарської діяльності за вересень, а також подати з декларацією фінансову звітність за 9 місяців 2016 року.
Відповідно, за звітний (податковий) період «Рік» організація подає декларацію з податку на прибуток підприємств, до якої включає показники фінансово-господарської діяльності за вересень – грудень такого року, а також подає разом з декларацією річну фінансову звітність.
Лист Державної фіскальної служби України від 17.10.2016 №33649/7/99-99-15-02-01-17 можна прочитати за посиланням: http://sfs.gov.ua/podatki-ta-zbori/zagalnoderjavni-podatki/podatok-na-pributok-pidpri/listi-dps/271104.html
Тепер щодо реєстрації неприбуткових організацій в новому Реєстрі.
Згідно з нормами Податкового кодексу України та постанови Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року №440 для включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій неприбуткова організація подає до державної податкової інспекції за місцем обліку реєстраційну заяву за формою 1-РН і засвідчені підписом керівника або представника такої організації та скріплені печаткою (за наявності) копії установчих документів неприбуткової організації.

У разі невідповідності установчих документів п.133.4 ст.133 Податкового кодексу України неприбуткова організація спочатку приводить свої документи у відповідність з вимогами Кодексу, а тоді надає державної податкової інспекції за місцем обліку (для включення до Реєстру) завірені копії установчих документів та реєстраційну заяву за формою №1-РН з позначкою «зміни». Зразок заяви можна завантажити за посиланням: http://ck.sfs.gov.ua/data/material/000/193/263546/1_RN.jpg

За допомогою сервісу «Електронний кабінет платника (оновлена версія)» неприбуткові організації, установчі документи яких оприлюдненні на порталі електронних сервісів відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» можуть подати заяву за формою 1-РН в електронному вигляді.

Також користувачі Електронного кабінету можуть переглянути новий Реєстр у вкладці «Реєстр неприбуткових організацій та установ» режиму «Інформація з реєстрів».

Ольга Пилипенко звернула увагу на те, що неприбуткові організації, які не приведуть у відповідність документи вимогам ст.133.4 ст.133 Податкового кодексу України, залишаються в Реєстрі до кінця 2016 року, а з 1 січня 2017 року виключаються з Реєстру неприбуткових організацій.

Втім, неприбуткові організації, які отримали рішення про відмову у включенні до Реєстру за результатами розгляду реєстраційної заяви та доданих документів, можуть усунути недоліки та подати документи повторно. При цьому, згідно п.8 Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру і відповідного роз’яснення Державної фіскальної служби України від 13.09.2016 №19919/6/99-99-15-02-02-15 положення установчих документів, до яких контролюючим органом не висловлено зауважень, можна не змінювати. Лист від 13.09.2016 №19919/6/99-99-15-02-02-15 можна прочитати за посиланням: http://sfs.gov.ua/baneryi/podatkovi-konsultatsii/konsultatsii-dlya-yuridichnih-osib/69891.html
На допомогу неприбутковим організаціям є спеціальна відео консультація ГУ ДФС у Черкаській області з покроковою інструкцією дій неприбуткової організації:
https://www.youtube.com/watch?v=cXb4JcFOnJM Бажаючі можуть поставити додаткові питання у коментарях до відео та за адресою help_payer@ukr.net Ще коментарі ГУ ДФС у Черкаській області щодо дій контролюючих органів та неприбуткових підприємств, установ та організацій у перехідний період (до 01.01.2017) можна прочитати на субсайті головного управління ck.sfs.gov.ua або на сторінці у Facebook.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x