Куди йдуть благодійні внески розповіли черкаські медики

Куди йдуть благодійні внески розповіли черкаські медики

Оскільки Конституція гарантує безкоштовність надання медичних послуг, однак при цьому фінансові надходження від держави до медзакладів є мізерними, то єдиною можливістю лікувати пацієнтів є благодійництво. На думку фахівців, це – прообраз страхової медицини, яку планують запровадити в країні.

Куди йдуть благодійні внески розповіли черкаські медики
Куди йдуть благодійні внески розповіли черкаські медики Дослідження неформальних платежів у лікарнях Черкаської області експерти Інституту аналітики та адвокації проводять із 2014 року. Сьогодні представники організації оприлюднили отримані результати та обговорили із очільниками медзакладів суперечливі моменти.

За інформацією, наданою Мариною Макухою, експерткою Інституту аналітики та адвокації, Із 26 медичних закладів міста Черкас на території лише 6 відбувається збір коштів від пацієнтів саме благодійними організаціями:
– КЗ «Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини» ЧМР,
– КЗ «Черкаська міська стоматологічна поліклініка ЧМР»,
– КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР,
– КЗ «Черкаська обласна лікарня ЧОР»,
– Черкаський обласний кардіологічний центр,
– КЗ «Черкаський обласний онкологічний диспансер».

Усі ці заклади мають договори про співпрацю, перші чотири з яких із Черкаським обласним відділенням Міжнародного фонду допомоги хворим з
наслідками травм та захворювань. Варто зазначити, що ці договори відповідають зразкам, які були у 2015 році запропоновані Інститутом аналітики та адвокації.

Лідером із прозорості громадські діячі визначили Центр матері та дитини, оскільки установа регулярно оновлює на сайті інформацію про надходження і витрати. Стоматологічна поліклініка та інфекційна лікарня теж оприлюднюють ці дані, однак рідше їх оновлюють та подають менш вичерпну інформацію.

Марина Макуха, експертка Інституту аналітики та адвокації , погоджується, що благодійництво – безперечно необхідний компонент діяльності медзакладів у сучасних умовах. Однак, на її думку, такий стан справ часто «зіштовхує лобами» лікаря і пацієнта:
– Тут ситуація дещо викривлена. Тому що благодійництво – це коли ми почули про збір коштів на роботу закладу і здійснюємо певні внески. Інша справа, коли ми приходимо за потребою до медичного закладу і постає ситуація, що ми або платимо, бо держава нам цього не забезпечує, або не платимо і лишаємося без лікування. Тому у ситуації конфлікту опиняються лікар і пацієнт.

Значний благодійний збір має пологовий будинок у Черкасах. Так, на території Центру матері та дитини в цьому році було зібрано 2 млн 43 тисячі гривень.

Куди йдуть благодійні внески розповіли черкаські медики Головний лікар «Черкаський міський пологовий будинок «Центр матері та дитини» ЧМР Володимир Миколайович Зеленько:
На сьогодні державне фінансування на медикаменти на одного пацієнта в день становить 8-10 гривень. Зрозуміло, що на вагітну жінку це замало. До того ж, наш заклад проводить за рік близько 3,5 тисяч різних операцій і обслуговує не лише породіль. Пологовий – це не лише народження дитини.
Працюємо над тим, щоб недофінансування покривали пацієнти. Якщо говорити про вагітну, то під час першого візиту їй надають список матеріалів та медикаментів, які їй знадобляться. І вона має ще 9 місяців попереду, щоб підготуватися до витрат і запастися потрібними речами. Для зручності ми попросили аптеки скласти за цим списком набір, який слід запакувати у пакет і вкласти туди чек із усіма цінами.
У пологовому працює менеджер фонду, з яким пацієнт може завжди укласти угоду. Після цього до головного лікаря звертаються до головного лікаря з заявою про співпрацю з фондом. Цього достатньо, нею опікується фонд. Мені особисто скарг на роботу фонду досі не надходило.
Більшість моїх звернень до фонду більшість стосуються медикаментів. Жодного разу із фонду не преміювалися наші працівники і не надавалася допомога по заяві медичних працівників. Лише одного разу у 2005 році фонд надав по 400 гривень трьом нашим працівникам, які потрапили в онкодиспансер.

Куди йдуть благодійні внески розповіли черкаські медики Головний лікар-директор КЗ “Черкаська міська стоматологічна поліклініка ЧМР” Ірина Щепачова:
– Ми співпрацюємо із фондом із 2012 року і звітуємо на сайті раз на 3 місяці. Так само, як у пологовому будинку в нашому закладі є стенд із інформацією про надходження і витрати. У цьому році більше 74 % коштів ми витратили на медикаменти. На обладнання менше, тому що ми закупили протягом кількох попередніх років в усі кабінети нове обладнання. Те, чого нам держава ніколи б не дала. Ми гроші не берем. Нам фонд повертає їх або послугою, або матеріалами, або обладнанням. На кожному кабінеті у нас висить обява із проханням не давати гроші лікарям, а оплачувати через касу. Фонд у нас арендує буквально 2 кв. м у холі, де і розташована каса.

Як стверджують медики, за кошти із благодійних внесків оплачується також медична допомога людям іногороднім та малозабезпеченим особам.

Куди йдуть благодійні внески розповіли черкаські медики Олег Стадник, директор міського Департамену охорони здоров\’я та соціальної політики зазначив, що у місті вже забезпечене оприлюдення інформації про надходження та витрати медзакладів.

– На сайтах можна знайти інформацію про залишки ліків, усі укладені угоди, суми накладних, координати підприємців, які здійснюють поставки. Та повідомляється про видатки загального і спеціального фонду. Разом по місту видатки спеціального фонду (те, що заклади або заробляють, або отримують у вигляді благодійних внесків, плату за аренду) – 12 мільйонів. Тобто, це просто інший механізм існування. Департамент видав наказ про установлення у кожному закладі касових апаратів, – повідомив Олег Михайлович.

Куди йдуть благодійні внески розповіли черкаські медики Окрім того, за словами головного медика міста, у закладах установлюють спеціальні термінали для сплати безпосередньо у приміщенні медичного закладу.

Громадські діячі спільно домовилися з міським Департаментом охорони здоров\’я про спільну роботу в трьох напрямах:
– спонукання медичних закладів укладати із благодійними фондами договори
– видання наказу про звітування медичних закладів про рух благодійних коштів
– інформаційно-просвітницька робота із пацієнтами про їхні права стосовно здійснення благодійних внесків. Пацієнтів закликатимуть проводити платежі лише через касу та цікавитися тим, куди надійшли надані кошти та на що їх витратять.

Олеся Безпалова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x