Преференції для юридичних осіб–платників податку на прибуток на період дії карантину

Преференції для юридичних осіб–платників податку на прибуток на період дії карантину

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує що Законом України від 30 березня 2020 року №540-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв\’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» передбачені преференції для юридичних осіб – платників податку на прибуток.

Звертаємо увагу, що починаючи з 2 квітня 2020 року та протягом дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), платники, які добровільно перераховували (передавали) громадським об\’єднанням та/або благодійним організаціям кошти, лікарські засоби, медичне обладнання, засоби індивідуального захисту та інші товари, визначені за переліком Кабінету Міністрів України, необхідні для надання медичної допомоги хворим, не застосовують у 2020 році коригування фінансового результату, відповідно до абз. 1 пп. 140.5.9 п. 140.5 ст, 140 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), тобто зможуть враховувати повну суму витрат на безоплатну передачу таких коштів та товарів (511 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).
Тимчасово, при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств за звітні періоди 2020 року для закладів охорони здоров’я державної та/або комунальної власності та/або особи, уповноваженої на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я фінансовий результат до оподаткування:
– зменшується на суму доходів, визнаних за правилами бухгалтерського обліку, внаслідок отримання ними коштів, товарів медичного призначення або товарів згідно переліку КМУ, добровільно переданих юридичними та/або фізичними особами протягом дії карантину;
– збільшується на суму витрат, визнаних за правилами бухгалтерського обліку, внаслідок використання ними таких коштів або товарів. (512 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

Також, тимчасово, особа, уповноважена на здійснення закупівель у сфері охорони здоров\’я, має право безоплатно передавати належні їй лікарські засоби, медичні вироби та/або медичне обладнання, необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України, закладам охорони здоров\’я державної та/або комунальної власності та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров\’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.
При цьому, при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств за звітні періоди 2020 року для закладів охорони здоров’я державної та/або комунальної власності, що є платниками податку на прибуток, фінансовий результат до оподаткування:
– зменшується на суму доходів, визнаних за правилами бухгалтерського обліку, внаслідок отримання ними лікарських засобів, медичних виробів, медичного обладнання;
– збільшується на суму витрат, визнаних за правилами бухгалтерського обліку, внаслідок використання ними таких товарів (513 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).
Наголошуємо, що платники податків, які передають або отримують кошти, лікарські засоби, медичне обладнання, засоби індивідуального захисту та інші товари, визначені за переліком Кабінету Міністрів України, мають вести окремий облік таких операцій для визначення податкового зобов’язання з податку на прибуток.

Посилання на Закон України №540-ІХ: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/540-20
Переглянути відео- роз’яснення від ГУ ДПС у Черкаській області можна за посиланням: ck.tax.gov.ua та на сторінці у Facebook https://www. facebook.com/tax.cherkasy/

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x