У Корсуні запрацювала оновлена котельня – люди з теплом!

У Корсуні запрацювала оновлена котельня – люди з теплом!

Це стало можливим завдяки субвенції з Державного бюджету для соціально-економічного розвитку Корсунь-Шевченківського району в розмірі 8,8 мільйона гривень. Отримати їх удалося внаслідок наполегливої роботи з відстоювання інтересів людей народного депутата Геннадія Бобова.

Кошти були виділені спеціальною постановою Уряду. Далеко не всі райони України отримали хоча б щось. Однак народний обранець від 196 виборчого округу зумів переконати чиновників у високих кабінетах виконавчої влади й допомогти своїм землякам.
Було вирішено сконцентруватися на розвитку одного району для того, щоб не розпорошувати кошти й вирішити нагальні проблеми. Після консультацій із місцевою владою урядові кошти направили на модернізацію котельні, реконструкцію центральної площі міста Корсунь-Шевченківський і капітальний ремонт теплиці, де будуть займатися діти – юні натуралісти району.

У Корсуні запрацювала оновлена котельня – люди з теплом!

Першим нагальним питанням визначили модернізацію котельні, адже люди мали увійти в новий опалюваний сезон із теплими батареями. Сказано – зроблено. Тож нині мешканці 120-квартирного будинку з опаленням. У місцевій котельні встановлено два котли потужністю 250 кВт. Це сучасне обладнання працює на альтернативних видах палива, і відтепер люди не лише отримують тепло у своїх квартирах, а й сплачуватимуть за нього вдвічі менше.
Подача тепла в будинки одного з мікро­районів у Корсуні-Шевченківському – питання гостре й застаріле. 1974 року в місті запрацювала невеличка котельня, що давала тепло мешканцям трьох житлових будинків на вулицях Крупської та Другого Українського фронту. Установка, оснащена вугільними котлами, забезпечувала опаленням близько 300 квартир. Згодом котли стали газовими, а кількість жителів, які потребували тепла в оселях, зменшилася. Мешканці триповерхового та п’ятиповерхового будинків на вулиці Крупської майже повністю перейшли на індивідуальне опалення. А от жителям будинку №2 на вулиці Другого Українського фронту пощастило менше: технічні характеристики їхніх квартир не дозволили встановити індивідуальні газові котли. Опалювати квартири електроенергією теж немає можливості. І не лише тому, що вартість такого тепла буде досить високою, просто два електротрансформатори, що обслуговують мікрорайон, і так ледве справляються з навантаженням.
Єдиним виходом із цієї ситуації для корсунців стало централізоване опалення. Доки газ був не надто дорогим, особливих проблем мешканці не відчували. Але згодом вартість блакитного палива зросла, а старе обладнання почало працювати не надто якісно, ще й із величезними збитками – як для бюджету міста, так і для самих жителів.

У Корсуні запрацювала оновлена котельня – люди з теплом!

– У рамках програми Кабінету Міністрів щодо поступового переходу на альтернативні види палива у 2014 році ми виготовили проект, за яким у вказаній котельні планувалося замінити газові котли твердопаливними, – розповідає директор Корсунь-Шевченківського КП «Тепломережа» Андрій Позняков. – Ідея була гарна й актуальна, але для бюджету районного центру просто нездійсненна. На щастя, про нашу проблему дізнався Геннадій Борисович Бобов. Він підтримав проект і як народний депутат від нашого округу, як-то кажуть, «проштовхнув» його в Києві. Тож у серпні нинішнього року необхідні кошти були виділені з Державного бюджету на міську раду, а звідти їх передали нашому підприємству. Ми відразу ж розпочали процес переобладнання, бо до початку опалювального сезону залишалося обмаль часу. Хоча об’єкт офіційно буде здано лише наступного тижня, ми вирішили запустити котельню, адже тепло людям потрібне вже зараз. Було встановлено два твердопаливні котли вітчизняного виробника потужністю по 250 кіловат кожен, замінено димову трубу, встановлено трубопроводи. Залишилося ще встановити пожежне обладнання, доробити освітлення тощо. Сумарна потужність котельні зараз становить 500 кіловат. Відповідно до затверджених міським головою графіків, воду нагріваємо до 50 градусів і за допомогою насосів подаємо в енергосистему. Головна перевага такого обладнання в тому, що можна використовувати практично все, що має здатність горіти. За технічним паспортом, для отримання необхідної потужності має згорати близько п’яти кубів за тиждень. Дрова беремо в місцевому лісгоспі. У будь-якому разі економія тепер буде відчутною – і не лише для нас, а й для мешканців. Міська рада вже затвердила тариф. Якщо в газових котельнях люди сплачують по 33 гривні за квадратний метр, то тут лише 16. Крім того, ця котельня ще й дає роботу п’ятьом корсунцям. Четверо кочегарів позмінно чергують біля агрегатів: слідкують за роботою і двічі на добу завантажують паливо. Їм допомагає слюсар. Наступного року плануємо встановити ще й тепловий лічильник на котельню, щоб мешканці платили не за умовні квадратні метри, а за реально спожиті калорії. Щоправда, ще не знаю, де візьмемо на це кошти. Можливо, знову проситимемо про допомогу Геннадія Борисовича.
Найпершими переваги нового обладнання відчули самі працівники котельні.

У Корсуні запрацювала оновлена котельня – люди з теплом!

– Я працюю тут із 2006 року, – розповідає кочегар В’ячеслав Брайловський. – Можу з упевненістю сказати, що котельня ще ніколи не працювала так ефективно, як зараз. Котли, що стояли раніше, виглядали, як звичайні труби з дірками. З тих дірок виривався газ, горів і нагрівав воду.

Нинішні ж котли – то справжнє диво техніки. Кожен із них обладнано комп’ютером і трьома потужними вентиляторами. У разі потреби вентилятори збільшують або зменшують тягу, регулюючи температуру. Ми лише задаємо режим і завантажуємо паливо, решта операцій здійснюються автоматично. Я й сам відчуваю, як працює нова техніка, оскільки теж проживаю в будинку, який опалюємо. Температура в квартирі не опускається нижче 24 градусів. А коли подумаєш, що за це ще і платити треба значно менше, ніж раніше, то відчуваєш справжнє задоволення і вдячність.

У Корсуні запрацювала оновлена котельня – люди з теплом!

– Крім того, що старе опалення було дороге, котли ще й не гріли так, як треба, – розповідає молода мама Ірина Чупилка. – Ми з синочком минулого року були змушені перебратися до батьків, бо немовля просто не могло нормально жити в такому холоді. Цього ж року чекаємо на повернення нашого татка із заробітків, і жити з батьками вже не доведеться. Тож те, що в нас нормально запрацює опалення, буде вкрай доречним і вчасним.
– Я сюди переїхала сім років тому, – говорить іще одна жителька будинку №2 Марія Андріанівна. – Раніше жила в селі, мала господарство, п’ятдесят соток городу. А потім чоловік помер, мене обсіли хвороби, тож була змушена продати будинок і купити тут невеличку квартиру. Та котельня, що була тут раніше, спочатку працювала непогано. Потім, коли газ подорожчав, в оселях стало холодніше, хоча платити за теплопостачання доводилося все більше й більше. Зараз у квартирі тепло, наче колись у моїй хаті біля груби. Ще й кажуть, що платитимемо за це набагато менше, ніж раніше. Дай Боже здоров’ячка тим людям, які подбали і про таких бідолах, як оце я.
Народний депутат Геннадій Бобов сподівається, що й інші проекти будуть здані вчасно та виконані якісно, а надалі планує допомогти у вирішенні глобальних болючих питань і іншим районам свого округу. «Дуже приємно, що нам вдалося встигнути модернізувати котельню до холодів, і тепер люди зможуть жити в нормальних умовах. Тож спасибі всім, хто своєю працею реалізував цей задум. Сподіваюся, мені й надалі буде вдаватися допомогти рідному краю не тільки програмами розвитку за власні кошти, але й підключати до вирішення проблем громад Кабмін і Верховну Раду. Уважно спостерігаю за реалізацією двох інших проектів стосовно Корсуня і маю надію, що наступного року зможемо вирішити наболілі питання і в інших районах округу», – говорить народний обранець.

Владислав Бедринець, фото Наталії Щепак

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x