У Черкасах 54 ОСББ цього року отримали співфінансування з міського бюджету

У Черкасах 54 ОСББ цього року отримали співфінансування з міського бюджету

Більше восьми мільйонів гривень цього року передбачено у міському бюджеті на підтримку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. З них майже шість мільйонів гривень з початку року вже отримали на виконання капітальних ремонтів та заходи з енергозбереження 54 черкаські ОСББ. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаській міській раді.

Ще шістьом об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків найближчим часом виділять ще майже 323 тисячі гривень співфінансування з міського бюджету на здійснення зазначених робіт. Відповідні рішення сьогодні ухвалили члени виконавчого комітету на черговому засіданні.

Це – АВЖБ «Господар», ОСББ «Затишок 2005», ОСББ Героїв Дніпра 81», ОСББ «Гоголя, 206» та ОСББ «Горького 9».

Секретар міської ради Олександр Радуцький розповів, що вищевказана допомога передбачена міською \”Програмою підтримки ОСББ у м. Черкаси на 2015-2017 роки «Формування відповідального власника житла», яку за ініціативи міського голови Анатолія Бондаренка, на сесії міськради затвердили депутати.
За його словами, цього року міська влада створила комфортніші умови для черкасців, які, згуртувавшись, самостійно господарюють у своїх багатоповерхівках. На відміну від минулих років, нинішнього бюджетне фінансування надається, як для вже створених ОСББ, так і тих, які роблять лиш перші кроки у цьому напрямку.

Цьогоріч об’єднання багатоквартирних будинків Черкас отримують 50-відсоткове співфінансування з міського бюджету на здійснення енергозберігаючих заходів (утеплення стін, заміна вікон та дверей, встановлення ІТП, приладів обліку ресурсів, модернізацію внутрішньобудинкових мереж та систем, улаштування енергоощадного освітлення для місць загального користування тощо), а також на роботи з капітального ремонту будинку.

Тоді як новоствореним ОСББ на їх перший капітальний ремонт у будинку, а також усім ОСББ на капітальний ремонт або заміну ліфтів міська влада фінансує 70 відсотків від загального обсягу робіт. І лише 30 відсотків платять мешканці.

– Це робиться для того, аби стимулювали черкасців брати відповідальність за своє житло. Адже сьогодні близько 97 відсотків житла у Черкасах приватизовано. До того ж більшість квартир люди отримали від держави безкоштовно. Аби утримувати будинки в належному стані, мешканцям варто об’єднуватись в ОСББ, і починати самостійно господарювати у своїх багатоповерхівках. На сьогодні в Черкасах обрали такий шлях вже 275 будинки, створивши у себе ОСББ, – наголосив Олександр Романович.

Тоді як заступник директора департаменту житлово-комунального комплексу Андрій Наумчук пояснив, що співфінансування з міського бюджету капремонтів ОСББ відбувається абсолютно демократично, на рівних умовах для всіх об’єднань. Таку фінансову підтримку може отримати будь-яке ОСББ, незалежно від часу його створення, кількості під’їздів чи квартир у будинку тощо. Головною умовою є наявність на їх рахунку необхідної для співфінансування суми, а також відповідних документів, які підтверджують кошторисну вартість запланованих робіт.

Водночас Андрій Миколайович зазначає, що зі свого боку міська влада активно підтримує прагнення мешканців до об’єднання, інформуючи щодо перспектив створення ОСББ і допомагаючи у розв’язанні поточних проблем. Приміром, із організаціями, які обслуговують ліфти, вивозять сміття чи надають послуги із водопостачання тощо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x