Письменник-машиніст із Донецька відвідає Черкаси

Письменник-машиніст із Донецька відвідає Черкаси

Із презентацією нової книги до Черкас завітає засновник донецького слему, письменник-машиніст, «донецький Жадан», автор-експеримент, автор-ударник Олексій Чупа. Презентуватиме він свою нову, вже п’яту, книгу, «Вишня і Я», інформують організатори захожу МГО «Книжковий маестро».

«Вишня і Я» – це медитативна та камерна повість про покинуту дитину та самостійного чоловіка. За словами автора, це – історія про вміння дорослих бути дітьми, а дітей – бути дорослими.

– Я вклав у цю книгу найбільше свого дитячого досвіду. У розмовах головних героїв (Ярчика та 6-річної Вишні) є багато моїх власних розмов з дитиною, що живе у мені. Насправді, цей свій текст я найбільше люблю, бо у ньому не змушений був писати про політичні/соціальні контексти чи про насильство, яким повне наше життя. У чомусь ця книжка ідилічна. І вона – дуже і дуже моя, – розповідає Олексій Чупа.

Керівниця МГО «Книжковий маестро» Людмила Фіть зізнається, що О. Чупу вже запрошували кілька разів у Черкаси. Однак постійно, то у нього, то у маестрівців були якісь накладки.

– Це письменник, для якого постійно хочеться придумувати нові форми, експериментувати. На зустрічах у Черкасах ми театралізовано читаємо, проводимо поетичні батли і звісно, розпитуватимемо про поєднання непоєднуваного.

Про незвичний для презентації книги формат «театральні читання» розповів і режисер-постановник студії «PRO-test» Олександр Демешко.

– Насправді наша театр-студія – це простір для творчості. От на цій презентації студенти й творитимуть. Хоч і анонсовано «театральні читання», та всю увагу спрямовуватимемо саме на презентацію, а не на читку. Братимуть участь студенти-філологи, – розповідає Олександр. – Робимо уривок з початку книги для заохочення читати, адже книга дуже світла.

Читання відбудеться 10 листопада (четвер) у приміщенні театр-студії «PRO-test» (Шевченка бул. 274/1, третій поверх). Початок о 18 годині 30 хв.

Вхід за квитками: 30 грн до зустрічі, 40 грн в день зустрічі (для студентів – 20 грн).

Довідка:
Олексій Чупа – поет і прозаїк. Народився в Макіївці. Засновник «донецького слему». Вивчав філологію в Донецькому університеті, а також опановував фах хіміка-технолога в Макіївському металургійному технікумі. Працював машиністом на Макіївському металургійному заводі. Через війну на Донбасі виїхав звідти у 2014 році.

Автор поетичних збірок «Українсько-російський словник» (2011), «69» (2011), «Кома» (2015), а також прозових книг «10 слів про Вітчизну» (2014), «Бомжі Донбасу» (2014), «Казки мого бомбосховища» (2014), «Акваріум» (2015).

Стипендіат програми міністра культури Республіки Польща «Gaude Polonia» (2015). Тексти перекладені кількома мовами. Книги Олексія Чупи «Бомжі Донбасу» та «10 слів про Вітчизну» ввійшли до довгого списку премії «Книга року BBC» 2014 року. У 2015 році до довгого списку «Книги року ВВС» потрапила антиутопія «Акваріум».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x