«Лічильники розстрілювали через решітку з рушниці»

«Лічильники розстрілювали через решітку з рушниці»

До кінця 2017 року практично 100% будинків жителів Черкас, які є споживачами КПТМ «Черкаситеплокомуненерго», чекає встановлення будинкових лічильників тепла. Слід зауважити, що обов’язковою процедура встановлення лічильників стала після прийняття у першому читанні Закону «Про комерційний облік комунальних послуг», що відбулося 18 жовтня. Скільки коштуватиме такий лічильник, хто заплатить за його встановлення та чи можна через цю процедуру досягти реальної економії, дізнавалися кореспонденти «Нової Доби».

– У будинках, де жив мій батько (Громова, 96, нинішня Залізняка), будинкові лічильники встановили ще у 2011 році. Тоді за грантовою програмою встановили 100 лічильників на будинки по всьому місту, – розповідає громадський діяч Сергій Гончар. – Проте на вулиці Громова до лічильника виявився підключеним сусідній бар «Будьмо». Тобто ми платили за гарячу воду двічі: за своє опалення та за витрати бару. І це виходила в кілька разів більша сума, ніж до встановлення лічильника. Люди скаржилися, вимагали, щоб здійснили перерахунок, а потім лічильник виявився розбитим. Є кілька версій щодо того, хто це зробив: чи самі мешканці, чи працівники «Черкаситеплокомуненерго» – організації, що обслуговує цей лічильник. Але факт є фактом: минуло п\’ять років, а загальнобудинкового лічильника як не було, так і немає.

«Лічильники розстрілювали через решітку з рушниці»

Як пояснив у коментарі «Новій Добі» керівник КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» Микола Кушнір, думка про те, що, встановивши лічильник, платитимемо менше, є хибною. Оскільки лічильник – це лише прилад обліку, а не засіб термомодернізації. А щоб економити, необхідно насамперед утеплити фасади, під’їзди, дахи та підвали будинків, а також реконструювати й утеплити трубопроводи.
– Розбивання лічильників – це непоодинокі випадки у нашому місті. В одному з будинків лічильник через решітку навіть розстріляли з рушниці. На Громова дійсно була проблема, і люди були незадоволені, оскільки гарячу воду з будинку споживає бар. Проте пізніше це питання було врегульоване, і показники бару «віднімали» від показників, які «накручував» сам будинок. Але ж мешканці самі розбили цей лічильник. А за міською програмою лічильник на цей будинок, як і на інші, буде встановлено до кінця року.

ЛІЧИЛЬНИК У КОЖЕН ДІМ
За даними розрахунків Національного екологічного центру України, близько 43 тисяч житлових будинків в Україні не обладнані лічильниками споживання тепла.
Найгірша ситуація на Тернопільщині – тут лічильники тепла встановлені лише у 7% будинків. Найкраща – у Львівській (73%), Миколаївській (68%) та Вінницькій (67%) областях. Будинки жителів Черкащини оснащені лічильниками лише на 27%, хоча по обласному центру ця цифра сягає 60%. Сумарний показник по країні – трішки більше половини будинків (51%) мають лічильники тепла.
Якщо Закон «Про комерційний облік комунальних послуг» успішно пройде друге читання, то до кінця 2017 року всі нежитлові, а до кінця 2018 й усі житлові будинки мають бути обладнані лічильниками тепла. Встановлення лічильників – компетенція комунальних теплопостачальних компаній. Вони мають і при­дбати лічильник, і встановити, і проводити періодичну повірку. Затрати закладаються у тариф. І для того, щоб ця додаткова сума не стала непомірним тягарем для родини, можуть бути розписані на 5 років.
Ціна питання для всієї країни 3 млрд грн при вартості встановлення будинкового лічильника – 50 тисяч гривень. Вклад однієї сім’ї, як живе у 16-поверхівці на 320 квартир, становитиме 155 гривень і має окупитися за 1-2 опалювальних сезони.
У Черкасах із цим завданням на 99% обіцяють справитися вже до кінця року. Деякі проблеми виникають лише зі старими одно- та двоповерховими будинками, де теплова мережа з-під землі виходить безпосередньо в квартиру, і місця для встановлення лічильника немає.
– Відповідно до програми соціально-економічного розвитку міста, 198 лічильників на багатоповерхівки ми маємо встановити вже до кінця 2016 року. На це з міського бюджету піде 6 мільйонів гривень, – коментує головний інженер КПТМ «Черкаситеплокомун­енерго» Володимир Зачосов. – Неможливо це зробити лише на 20-30 старих будинках побудови 60-70 років, де мережа входить безпосередньо у самі кімнати. Такі будинки потребують встановлення теплових камер. Щодо економії, то можу сказати: мешканці, коли побачать свої витрати, зможуть відповідно вести їх облік та зменшувати на 10-15 відсотків оплату за спожите тепло. Але якщо будинок із великою ­тепловіддачею, то значної економії лише одне встановлення лічильника не дасть. Треба міняти вікна і двері на енергозберігаючі, утеплювати фасади, купувати автоматичну систему зі спеціальним клапаном, що реагує на зміну погоди і, відповідно до підвищення чи зниження температури, «нагріває» чи охолоджує приміщення. Наскільки я знаю, деякі ОСББ навіть подалися на програму співфінансування від міста для установлення таких систем до кінця року.

НАЙАКТИВНІШІ РАЙОНИ – «МИТНИЦЯ» І «700-РІЧЧЯ»
Скориставшись програмою підтримки ОСББ та ЖБК у м. Черкаси «Формування відповідального власника житла» на 2016-2017 роки, лічильники за власний кошт придбали 2 черкаських ОСББ. Як пояснює начальник відділу сприяння ОСББ Черкаського МВК ­Оксана Прітченко, терміновість була спричинена капітальним ремонтом, якого негайно потребував будинок.

«Лічильники розстрілювали через решітку з рушниці»

– Для ОСББ та ЖБК, які звернулися вперше, співінансування надається у співвідношенні:
70 відсотків – кошти міського бюджету, 30 – кошти ОСББ, для повторних звернень – 50 на 50. Частина коштів, що надається міським бюджетом, – це не кредит, а безповоротна фінансова допомога. Кошти співфінансування можна отримати в тому разі, якщо на загальних зборах співвласників будинку, в якому функціонує ОСББ чи ЖБК, ухвалено рішення щодо проведення капітального ремонту будинку з метою досягнення енергоощадності. Програмою передбачено співфінансування капітального ремонт покрівлі, утеплення стін, заміна вікон та дверей, встановлення індивідуальних теплових пунктів та приладів обліку ресурсів, модернізації внутрішньобудинкових мереж та систем, а також влаштування електроощадного освітлення місць загального користування. Одним із заходів модернізації внутрішньобудинкових мереж та систем є встановлення погодозалежних датчиків, які автоматично регулюють сильнішу або слабшу подачу гарячої води залежно від температури повітря, а також циркуляційні насоси, які дозволяють цій воді рухатися трубами всередині будівлі. Ми їх називаємо міні-ІТП (індивідуальні теплові пункти). Обмежень за сумою немає, головна умова – достатня кількість власних коштів на рахунку ОСББ, щоб покрити їхню частину витрат. У 2016-му ми вже задовольнили 49 звернень на загальну суму 5 мільйонів 634 тисячі гривень.
Як зауважила Оксана Прітченко, звернення на програму співфінансування продовжують находити, оскільки кілька нових ОСББ з’являється щомісяця. Так, за 2 останні місяці лави ОСББ поповнилися на 10 нових формувань, а загалом станом на 1 листопада в обласному центрі нараховувалося вже 275 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Найактивніше нові ОСББ створюють жителі мікрорайонів «Митниця» та «Калиновий» у районі площі 700-річчя створення Черкас.

«ГОРИЗОНТАЛЬНА РОЗВОДКА»: ТЕМПЕРАТУРА У КВАРТИРІ ПІД КОНТРОЛЕМ ВЛАСНИКА
Якщо є намір економити, без регуляторів температури опалення не обійтись. Коли в приміщенні дуже жарко, або на вулиці відносно тепло, є змога прикрутити регулятори на радіаторах опалення, зменшуючи витрати теплоносія і температуру батарей. Унаслідок цього лічильник чи розподілювач тепла фіксує зменшення кількості спожитої теплової енергії та досягається реальна економія грошей.
До слова, щоб батареї давали максимальну віддачу, треба, щоб труби й батареї були ізольовані від стін, щоб теплоносій грів повітря, а не стіни; утеплити двері і вікна, оскільки через вікно втрачається понад 30% тепла; за батареями рекомендується встановити тепловідбивні екрани з пінофолу.
І от, коли є регулятори, треба купувати розподілювачі чи лічильники. Індивідуальний лічильник – оптимальне рішення. Його вартість – 3-4 тисячі гривень, але він дуже швидко окупляє свою вартість. Недолік – встановлюється лише у будинках з горизонтальною розводкою труб, а частка таких будинків в Україні порівняно невелика.

«Лічильники розстрілювали через решітку з рушниці»

Із головою одного з ОСББ, створеного у новому будинку із горизонтальною розводкою, вдалося поспілкуватися журналістам «Нової Доби». Голова ОСББ «Героїв Дніпра, 25» Олександр Мороз запевняє, що, маючи в будинку горизонтальну розводку труб та поквартирні лічильники, мешканець спроможний установити автоматичні регулятори, що вимикатимуть і вмикатимуть подачу тепла за його відсутності.
– У нас будинок 2009 року побудови з горизонтальною розводкою, один із небагатьох у Черкасах. Більшість будинків нашого міста побудовано за радянських часів і, відповідно, з вертикальною розводкою, коли теплоносій піднімається вгору і через квартири проходить донизу. За такої системи встановити лічильник та автоматичні регулятори в кожній квартирі не можливо – лише на вводі житлового будинку. Якщо ж установлювати лічильники та автоматичні регулятори в будинках із горизонтальною розводкою, то людина, скажімо, може піти на 9-ту ранку на роботу і виставити припинення подачі тепла, а, наприклад, на 16-ту вечора виставити автоматичне включення, щоб до 18-ї чи 19-ї квартира встигла «нагрітися», – коментує Олександр Мороз. – Моя сім’я, наприклад, почала вмикати тепло на повну потужність лише на початку листопада. Якщо ж розводка труб вертикальна, як у іншому ОСББ «Різдвяна, 115», яке я теж очолюю, то економія тепла призводить до суттєвого зниження температур на нижніх поверхах порівняно з верхніми.
Незалежно від виду розводки труб одна з умов економії тепла – це автоматичне регулювання.
– На Героїв Дніпра у нас є індивідуальний тепловий пункт (спеціально обладнане приміщення, з якого здійснюється керування місцевими системами теплоспоживання (опаленням, гарячим водопостачанням, вентиляцією, технологічним навантаженням), на табло якого висвічується температура повітря «за вікном» і в будинку. Залежно від змін погоди, клапани відкриваються або закриваються і регулюють подачу тепла, – коментує Олександр Мороз.
Власний індивідуальний тепловий пункт планують установити і жителі ОСББ «Наддніпрянське №№4, 6, 8». Оскільки ОСББ планує звертатися за міською програмою підтримки «Формування відповідального власника житла» вперше, то співвласники квартир сподіваються, що «левову частку» витрат на ІТП буде покрито з міського бюджету.
– Жителі ОСББ фінансують 30 відсотків суми – це 120 тисяч. «Скидатися» будуть жителі 396 квартир із 11-ти під’їздів 3-ох будинків, – розповідає жителька ОСББ «Наддніпрянське №№4, 6, 8» Людмила ­Костенко.
Ще один індивідуальний тепловий пункт незабаром з’явиться в ОСББ «30 років Перемоги, 46». Голова цього ОСББ Володимир Бала розповідає, що під рішенням про створення теплового пункту підписали 95% жителів 84 квартир.
– Плануємо також подаватися на програму співфінансування від міського бюджету, щоб економити, а завдяки будинковому лічильнику знатимемо, скільки гігакалорій тепла споживаємо. Будинковий лічильник тепла нам уже встановили, але ще не підключили. До того ж для нього необхідно придбати автоматику, датчики – як в квартири, так і назовні. Думаю, ціна такого обладання «потягне» на суму від 30 до 50 тисяч на один будинок.
У той же час Олександр Мороз у коментарі «Новій Добі» зауважив, що приблизна ціна встановлення лічильника, автоматичного регулювання, іншого необхідного обладнання та роботи майстрів може коливатися і до 80 тисяч гривень. Усе залежить від теплового навантаження на будинок.
Розподілювач – рішення для будинків із вертикальною розводкою. Розподілювач встановлюється на кожну батарею, коштує порівняно небагато (500 гривень) і обраховує тепло, що виділяє радіатор. Покази цих приладів використовуються замість квадратних метрів при розподілі показів будинкового лічильника тепла між квартирами. Недолік – із нього є користь лише тоді, коли такими приладами обладнано не менше 75% квартир.
– Навіть при плануванні встановлення «автоматики» ці розподілювачі (елеваторні вузли) краще залишити як альтернативу. Оскільки вся «автоматика» працює на електиці, а ще два роки тому в нас було явище «віяльних» відключень електроенергії, і за кілька годин, поки не було електрики, будинок «вистигав». Тому важливо, щоб насоси, що забезпечують циркуляцію води всередині будинку, працювали напряму від котелень, які таким відключенням не підлягають, – коментує Олександр Мороз.

ДЕЯКІ ОСББ ЗАКУПЛЯЮТЬ ТЕПЛО, ТА ЩЕ Й ЗАРОБЛЯЮТЬ НА ЦЬОМУ
– Закупівля лічильника – це лише перший крок до економії. Наступним етапом є встановлення індивідуального теплового пункту (ми встановили таких 109 на 103 будинках у Черкасах за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку. Кредит становив 10,7 мільйона євро). Наступний етап – термомодернізація: заміна вікон, утеплення фасаду будинку, даху, підвалу. Звичайно, це все дуже затратно і для одного будинку коштуватиме близько мільйона гривень. Проте й енергозатрати зменшуються відразу на 50 відсотків. Особливо хочу акцентувати на ситуації з підвалами – люди влаштовують там погреби, зберігають овочі та «закрутку». Відповідно, вибивають вікна та лишають відкритими двері, знижуючи при цьому температуру. А підвал має бути максимально утеплений. Так само, як і під’їзд. Четвертим етапом є заміна системи опалення на стояках квартир та реконструкція системи постачання гарячої води. І лише після цього можна встановлювати поквартирне регулювання, – коментує Микола Кушнір. – Хочу зауважити, що вже зараз є приклади ОСББ, які заключають із нами договір на купівлю тепла. Одне з таких – на Байди Вишневецького, 97. Вони закуповують у нас відповідну кількість гігакалорій та розподіляють її поквартирно. Це дає змогу не лише платити за тепло вдвічі дешевше, а й навіть заробити. Оскільки 1-2 відсотки, що закладаються у ціну на гігакалорію, – це ціна послуги розподілення. Відповідно, ці гроші ОСББ кладе собі на рахунок. Хочу ще зауважити, що теплопостачальні організації насамперед зацікавлені в економії, енергоощадності і платоспроможності населення. У нас 90 відсотків тарифу – це вартість енергоносіїв (газу та електроенергії). За півтора року вартість газу зросла у 5 разів. Ми вже знизили, як тільки могли, затрати на ремонти, заробітну плату та всі інші складові тарифу, але ціна все одно росте. Тож зацікавлені у якнайменших втратах у тепломережі.

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ОБЛІК ТЕПЛА – 20-РІЧНИЙ ДОСВІД ЕКОНОМІЇ
Проблема тепломодернізації та обліку свого часу гостро постала і перед європейцями. Експерти відзначають, що досі не всі європейські будинки обладнані індивідуальними лічильниками, але от із питанням загальнобудинкових приладів обліку наші західні сусіди вже давно справились. Вихідні дані були не кращими, ніж у нас: погана термомодернізація (особливо країни пострадянського табору – Польща, Чехія, тощо), вертикальна розводка в більшості будинків (Німеччина, Італія).
Проте історія індивідуального обліку комунальних послуг у Європі нараховує вже понад двадцять років.
За даними аналітиків, показники економії теплової енергії, яких досягають за рахунок щоквартирного обліку, становлять 20-50% у Західній та Східній Європі відповідно. Капітальні ж витрати на встановлення лічильників повертались за півтора-три роки.
У польському Щеціні, до прикладу, всі ОСББ у старих будинках провели комплексну термомодернізацію – це терморегулятори на опалювальних приладах, автоматичні балансуючі клапани на стояках опалення, індивідуальні лічильники тепла, терморегулятори на системи гарячого водопостачання, модернізація теплопунктів, а також зовнішнє утеплення, теплоізоляцію дахів, заміну вікон. Результат – протягом 1998-2004 років використання теплової енергії зменшилось на 43%. У Варшаві ж після утеплення стін, горищ, встановлення терморегуляторів на батареях, лічильників тепла і нових котлів використання теплової енергії зменшилося на 52%, а фінансові витрати – на 45%.
Зазвичай 30% показників загальнобудинкового лічильника мешканці будинку оплачують пропорційно до квадратури площ квартир, а 70% – з огляду на показники індивідуальних лічильників та розподілювачів. У такий спосіб вирішується проблема загальнобудинкових втрат тепла, оплати за опалювання місць загального користування, а також унеможливлюється практика «нульової оплати» при вимкнених радіаторах і опаленні «за рахунок сусідів». Якщо розподілювачів і індивідуальних лічильників нема, все оплачується пропорційно до площі.
Українці лише починають ставати на шлях обліку спожитого тепла – як загально будинкового, так і індивідуального, проте європейський досвід показує, що це перший крок до реальної економії.

Ірина Семенова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x